Opskrifter med limequat / lemon snacks

Her finder du Avocadoens opskrifter med limequat. I Danmark er limequat ofte til salg under navnet lemon snacks – lemon snacks er en type limequat.
Hvad er limequat og lemon snacks?
Limequat og lemon snacks er begge en krydsning mellem lime og kumquat. De ligner en mellemting mellem en forvokset kumquat og en lille aflang citron. Som andre citrusfrugter indeholde de en del C‑vitamin. Limequatterne på billederne er italienske og spanske.
Limequatter skifter farve fra gul til grøn, når de modner, men jeg har kun set gule lemon snacks i de butikker, jeg færdes i. Frugterne bliver da også mere søde efterhånden som de modner, så det er nok især de gule modne limequatter, man har lyst til at spise som snacks.
Hvordan smager limequat?
Det er en sjov oplevelse af spise en rå limequat. Første gang jeg smagte limequat, forventede jeg en meget syrlig og bitter citrussmag. Men skallen er hverken bitter eller sej som på en citron, faktisk mere sød. Frugtkødet fra limequat er til gengæld syrligt og let bittert i smagen – og samtidig meget saftigt.

Hvordan bruger man limequat?
Limequat og lemon snacks kan bruges alle de steder, hvor man ville bruge citrusfrugter som lime eller citron. Der kan godt være en del (flotte) grønne sten i limequat, som man skal huske at tage ud inden brug.
Limequat er gode at bruge i opskrifter med citrus, hvor man gerne vil spise skallen. Det kan være i syltetøj, i syrligt slik, i madretter hvor hele citrusstykker bages med som enne kylling med hvidløg og limequat. De små citrusfrugter kan også brilliere i retter, hvor de spises råt, i salater som gulerodssalat, smoothies og på morgenmad. Limequatternes saftighed gør den også meget velegnede i drinks, som fx denne mojito med limequat.
Hvad hedder limequat i flertal?
Ok, ret nørdet, men når man skriver om mad og ingredienser, som ikke er så almindelige, bliver man nogle gange i tvivl. Og hvad hedder egentlig limequat, når der er flere af dem? Limequat findes ikke i ordbogen, så jeg ringede til Dansk Sprognævn. Ja, det kan man, og der sidder eksperter klar ved telefonen. Svaret var, at ordet limequat endnu ikke er leksikaliseret. Dvs. at der endnu ikke findes regler for, hvordan ordet skal bøjes. I det tilfælde – fik jeg at vide – vælger man den nemmeste løsning, hvor man tilføjer så lidt som muligt til ordet.
Så konklusionen er, at limequat hedder det samme i flertal, dvs. to limequat. Man kan også vælge at putte et s på som på engelsk, altså flere limequats. Begge dele kan bruges, sagde den hjælpsomme ekspert fra Dansk Sprognævn, men han anbefalede limequat som den mest generelle form og limequats for et ungt publikum. Ok, så langt så godt. Jeg glemte at spørge, hvad en limequat hedder i bestemt form. Limequatten måske?

