Tilberedning af artiskokker
![Artiskok med senneps-krydderurtedressing](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2023/08/artiskok_1000x667.jpg)
Her kan du læse om tilberedning af artiskokker. Du får også et superlækkert forslag til, hvad man spiser til artiskokkerne, og ikke mindst hvordan man spiser en artiskok.
Kogetid artiskokker
Artiskokker er er nemme at tilberede. De skal bare koges, efter at man har brækket stokken af. Men hvor længe skal en artiskok egentlig koge?
Artiskokker skal koge i ca. 45 minutter. Man tjekker, om de er færdige ved at trække i et blad. Hvis det løsner sig nemt, er artiskokken færdig.
Hvis man aldrig har givet sig i kast med at tilberede artiskokker før, kan det måske virke lidt uoverskueligt. Men jeg lover dig: det er altså ikke svært. Det kræver dog en stor gryde, hvis du skal servere artiskok til mange mennesker.
I min barndom fik vi friske artiskokker, når vi var på ferie hos min mormor. Hun var halvt fransk, og boede i Luxembourg. Her var artiskokkerne store, grønne og friske. Det var om sommeren, at artiskokkerne var klar, og jeg gætter på, at de var franske.
Hvad spiser man til artiskokker?
Min mormor serverede artiskokkerne med en dressing med friske krydderurter og sennep , og det er sådan, vi stadig spiser artiskokkerne hjemme hos mig. Sennepssmagen og de mange krydderurter passer virkelig godt til artiskokker. I Danmark er der vist mere tradition for at spise dem med smør.
Hvordan spiser man artiskokker?
Artiskokker kan bruges som forret eller som en let hovedret. Man beregner en artiskok pr. person.
Hvis man ikke har prøvet at spise artiskok før, kan den godt virke utilnærmelig – den er trods alt en tidsel.
Man starter med at spise kødet på bladene ved at hive et blad af og dyppe det i dressingen. Man kan ikke spise hele bladet, men kun skrabe det nederste bløde lag af med tænderne. Resten af artiskokbladet smides ud. Stil en stor skål på bordet, som man kan lægge de spiste blade i.
Til sidst er der kun små tynde blade tilbage, som også kasseres. Nu kommer man til et lag med små “artiskokhår”, som ikke er rare at få i munden, så de skal fjernes. Når artiskokken er mør og færdigkogt, kan de nemt løftes af fra artiskokbunden – men pas på: den inderste del af artiskokken er stadig brandvarm.
Når alle de små “artiskokhår” er væk, står artiskokbunden tilbage. Artiskokbunden kan spises med kniv og gaffel.
Tilberedning artiskokker
Equipment
- 1 stor gryde
Ingredienser
- 4 artiskokker
Sådan gør du
- Du starter med at lægge den friske artiskok over en bordkant og brække stokken af. Ved at brække frem for at skære får du de små fibertråde med ud, som ikke er rare at spise.
- Nu lægges artiskokkerne i en gryde og dækkes med vand tilsat lidt salt. Det gælder om at få bunden til at vende nedad, og det nemmeste er, hvis man har en gryde, der lige nøjagtigt passer i størrelsen, så artiskokkerne kan holde hinanden på plads i gryden.
- Nu bringes gryde i kog, og artiskokkerne skal ca. koge 45 minutter. Du kan prøve at tage fat i et blad. Hvis det går nemt af ved et let træk, er artiskokken færdig.
- Så fisker du artiskokkerne op fx med en hulske og lægger dem med bunden i vejret på et viskestykke, så de kan dryppe af.
- Server varme med en sennepsdressing med krydderurter (se link herunder).
Video
Noter
Inspiration til aftensmaden
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
![](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/11/saadan_laver_man_artiskokker_800x1200-1.jpg)