Shepherds pie med blomkålsmos og svinekød

Denne opskrift på shepherds pie er med blomkålsmos og svinekød. Kødsovs med rødvin, løg, gulerødder og selleri bages i ovnen med et lag blomkålsmos på toppen. Til sidst gratineres med et lag ost. Hvem kan ikke lide det på en kold vinterdag? Jeg spørger bare – måske findes du derude et sted?
Egentlig bruges lammekød til shepherds pie. Navnet betyder hyrdens tærte, og hyrder vogter nok ikke grise, men får. Helt så bogstaveligt behøver det nu nok ikke at tages. Du kan sagtens vælge andet hakket kød end svinekød, fx kyllingekød. Med oksekød kaldes retten for cottage pie. Der er så mange gode smagsgivere i retten, så den bliver lækker uanset hvad – rigtig comfort food.
Jeg er ret glad for mad i ovnen. Det skønne ved ovnmad er – ud over den absolut fantastiske smag, som mad får af at bages i ovnen – at man kan nå at rydde op og lave salat, mens maden passer sig selv i ovnen. Og så elsker jeg, at maden er rygende varm, når man serverer den. Shephers pie er ingen undtagelse, og det er virkelig god vintermad. Grøntsagerne, løg, gulerødder og blomkål, er da også let tilgængelige i Danmark om vinteren.
Shepherds pie med blomkålsmos – bedre end originalen
Det har virkelig overrasket mig hvor godt blomkålsmos er. Blomkålsmosen har en blød og fyldig smag. Faktisk synes jeg, at smagen er endnu bedre end kartoffelmos, og blomkålsmos ligger slet ikke så tungt i maven. En shepherds pie med blomkålslåg bliver bare endnu bedre end den originale.
Grøntsagerne i retten kan hakkes i foodprocessor, hvis du har en. Jeg kan bedst lide, at det er meget fint hakket (som de fleste børn), men det er jo en smagssag, så kør så længe, du synes. Foodprocessoren er en smart metode til hurtigt at få hakket grøntsagerne til en kødsovs, som også kan bruge fx i en spaghetti bolognese. Har du ikke en foodprocessor, kan du selvfølgelig også sagtens hakke det hele med en kniv.
Du finder opskriften på blomkålsmos her.
Shepherds pie med blomkålsmos
Equipment
- Ovnfast fad
- food processor (kan undlades)
Ingredienser
Kødsovs
- 3 gulerødder
- 3 stilke bladselleri
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- Rosmarin gerne frisk
- Timian gerne frisk
- 1 lille dåse koncentreret tomatpure 40 g
- 2 spsk. engelsk sovs
- 2 spsk. ketchup
- 2 dl rødvin
- 500 g svinekød
- Olie til stegning
Samling
- 1 portion blomkålsmos
- 100 g cheddar
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 225 grader.
- Rengør gulerødder, bladselleri og løg og skær dem i grove stykker.
- Put grøntsagerne i en foodprocessor og kør, til du synes størrelsen på stykkerne er tilpas.
- Sauter grøntsagerne i lidt olie.
- Imens steges kødet på en pande med lidt olie. Når kødet er brunet, hældes rødvin ved, og der steges videre.
- Mens alkoholen fordamper fra panden, tilsættes hvidløg og tomatpure til gryden med grøntsager (skrab grøntsagerne lidt til side og put lidt olie i gryden, som hvidløg og tomatpure kan svitses i.
- Tilsæt rosmarin, timian, ketchup og engelsk sovs og hæld også kødet i gryden.
- Lad kødsovsen simre i 15 minutter – gerne længere, hvis du har tid.
- Imens laves blomkålsmosen efter opskriften.
- Smag kødsovsen til med engelsk sovs, salt og peber.
- Læg kødsovsen i bunden af et ildfast fad og dæk med blomkålsmosen.
- Sæt fadet i ovnen i 20 minutter, og drys så med revet ost.
- Sæt fadet i ovnen igen og bag videre i ca.10 minutter til osten er gylden.
Noter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
