Avocado
Jeg elsker avocado, denne pæreformede grønne frugt, der ikke er mere sød, end at den ofte bliver forvekslet med en grøntsag. Men det er altså forkert, for avocado er en frugt.
En stor del af kulhydratindholdet i avocado består af fibre og så er den rig på sunde fedtstoffer. En god og mættende madvare, der kan bruges både i det salte og søde køkken. Der hvor jeg bruger avocado mest ofte, er nok til avocadocreme a la guacamole. Den kan bruges både som dip, på salat og i stedet for sovs.
Nogle synes, det er mærkeligt at putte avocado i dessert, men det er det ikke efter min mening. Den er så blød og medgørlig, så selv om den ikke er meget sød, tilføjer den uendelig meget cremethed til desserter. Prøv bare denne fløjlsbløde avocadois eller vietnamesisk avocadosmoothie.
Hvordan ved man, om en avocado er moden
Det kan være temmelig svært at afgøre, om avocadoer er modne og klar til at spise. Avocado af sorten Hass skifter farver efterhånden som den modner fra grøn til mørk, men det er ikke nogen garanti for at fange den på det rigtige tidspunkt. Hvis man trykker på avocadoer, risikerer man, at de får brune pletter. Og selv om der står spiseklar på pakken med avocado i supermarkedet, betyder det heller ikke nødvendigvis, at man kan spise dem samme.
Jeg plejer at lægge avocadoen i min hånd og trykke meget forsigtigt med hele hånden for at mærke, om den er blød. Man kan også trykke helt forsigtigt oppe ved stilken. Avocadoer kan snyde. Nogle gange kan de føles hårde, fordi de er blevet overmodne.
Et sidste trick, som dog kun kan bruges en gang, er at tage stilken af. Farven kan nemlig give et fingerpeg. Er den meget lys, skal man lade frugten ligge. Er farven grøn er den klar og bør være helt perfekt. Er farven brun eller sort, er avocadoen gået over, og det er faktisk for sent.
Når der er brune tråde i avocadoen, er den ved at være overmoden, men den kan stadig spises, hvis smagen er god.
Hvordan modner man en avocado
Jeg plejer at købe avocadoer, der ser umodne ud. Så er der mindre risiko for, at de er stødte. Hvis de har ligget flere dage på grønthylden i supermarkedet, kan der være mange kunder, som har mærket på dem. Af samme grund kan det være en fordel at købe dem i pakker frem for enkeltvis. Det er dog ingen garanti.
Men hvordan kan man modne en umoden avocado? Først og fremmest: man kan ikke modne en avocado hurtigt. Og slet ikke i mikroovnen. Det kan godt være, at den bliver blød, men en umoden frugt kommer aldrig til at smage moden af at blive varmet i mikroovn (eller ovnen for den sags skyld). I det hele taget synes jeg ikke, at opvarmning er godt for avocado. Den ændrer smag og bliver mere syrlig.
Hvor lang tid, det tager for avocadoen at blive spiseklar, afhænger selvfølgelig af, hvor moden den er, når man køber den. Ofte vil avocadoerne blive klar til at spise i løbet af nogle dage ved stuetemperatur. Vil man fremskynde processen, kan man lægge avocadoer sammen med æbler eller banen, evt. i en papirspose, hvis man har det. Men det har bestemt ikke øjeblikkelig effekt.
Og så er der nogle avocadoer, som aldrig bliver modne. De er simpelthen plukket for tidligt eller har været opbevaret forkert, og bliver dårlige, før de bliver bløde og gode i smagen .
Må man putte avocado i køleskabet?
Avocadoer skal modne ved stuetemperatur, og smagen er bedst, når de ikke er kolde. Men man kan godt lægge en avocado i køleskabet, når den er moden, hvis man ikke skal bruge den med det samme. Så undgå man, at den bliver overmoden. Jeg plejer så at tage den ud lidt før, jeg skal spise den (hvis jeg husker det), så den ikke er kold.
Kan man fryse avocado?
Ja, det kan man godt. Det er faktisk den bedste måde at opbevare avocado, som er skåret. Avocadotern bliver nemlig ikke brune i fryseren.
Avocadoens næringsindhold:
Pr. 100 g (en avocado vejer mellem 100 og 200 g).
- Kalorier: 155 kalorier
- Fedt: 15,1 gram
- Mættede fedtsyrer: 2,8 gram
- Enkeltumættede fedtsyrer: 7,7 gram
- Flerumættede fedtsyrer: 1,7 gram
- Kulhydrater: 6 gram
- Kostfibre: 5,5 gram
- Sukker: 0,5 gram
- Protein: 1,6 gram
Kilde: Frida fooddata.dk
Avocados klimaaftryk
Avocadoer har fået ry for at være en synder, når det kommer til klimaet. Som regel bliver de da også fragtet til Danmark fra den anden side af jordkloden. Men dykker man ned i tallene, er avocadoer mere klimavenlige end deres rygte.
Udledningen for avocado er 1,07 CO2e pr. kg, og grønne bønner ligger fx kun marginalt under med 1,04. Der er selvfølgelig masser af råvarer, der har et lavere aftryk, men I det store og hele er avocadoer egentlig ok og langt bedre end det meste kød. Prøv at se sammenligningen af udvalgte fødevarer herunder:
Fødevare | CO2e pr. kg |
Hvidkål | 0,25 |
Tomat | 0,70 |
Artiskok | 0,98 |
Grønne bønner | 1,04 |
Avocado | 1,07 |
Kyllingelår | 1,32 |
Pasta | 1,73 |
Fennikel | 4,46 |
Danbo ost | 7,72 |
Hakket kalv og flæsk (15-20% fedt) | 15,26 |
Hakket oksekød (5-10% fedt) | 34,19 |
Oksemørbrad | 151,95 |
Opskrifter med avocado
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen 🥑. Husk at du også kan besøge Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev.