Avocadoen > Jordbærsyltetøj i mikroovn

Jord­bær­syl­tetøj i mikroovn

Jordbærsyltetøj med citron og vanilje

Jord­bær­syl­tetøj er nemt og meget hur­tig at lave i mikroovn. Det er super­s­mart, hvis man har en lille smule jord­bær tilovers, som ellers ville gå til spilde. 

Syl­tetøj i mikroovn skal ikke koge så længe, og det bety­der, at man bevar­er den gode smag og vit­a­min­er i jord­bær­rene. Der er meget væske i jord­bær, så syl­tetø­jet koger meget op i mikroov­nen. Du skal der­for bruge et stort glas, og et glas som tåler kogn­ing. Gerne et glas med låg. Så kan du komme syl­tetø­jet direk­te i kølesk­a­bet, når det er kølet af. Se flere opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Jord­bær er et af de lækreste bær, og jord­bær­syl­tetøj er efter min mening en af de bed­ste syl­tetø­jer. Det er et af de bær, jeg glæder mig mest til kom­mer i sæson. Selv om de fleste friske jord­bær har deres egen skønne syrlighed, kan jord­bær­syl­tetøj godt blive meget sød. Så jeg synes, der skal tilsættes en syrlig ingre­di­ens til jord­bær­syl­tetøj for at bal­ancere sma­gen. Det for­mål opfylder cit­ron per­fekt. Sam­men­sæt­nin­gen af jord­bær og cit­ron går sim­pelthen op i en højere enhed. 

Deru­dover er jord­bær­syl­tetø­jet i denne opskrift kry­dret med vanil­je. Vanil­je er sam­men med cit­ron mit yndlingskry­d­deri i det søde køkken. Og så er jord­bær og vanil­je jo en helt klas­sisk kom­bi­na­tion, for­di de to klæder hinan­den så godt.

Jord­bær­syl­tetøj med cit­ron og vanil­je er super­lækkert på pan­dek­ager eller som top­ping på kokos-blomkåls­grød.

Jord­bær­syl­tetøj i mikroovn

Dette jord­bær­syl­tetøj med cit­ron og vanil­je har den per­fek­te bal­ance mellem sødt og syrligt. Brug det på pan­derk­ager eller som top­ping på skyr eller grød.
Forb. tid3 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid9 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Køkken: Dan­sk
Antal: 1 lille glas
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas som tåler kogning
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g Jord­bær
  • 50 g sukker 100 g, hvis syl­tetø­jet skal være langtidsholdbart
  • ½ cit­ron saft og skal
  • ½ Vanil­jes­tang brugt

Sådan gør du

  • Skær jord­bær­rene i meget små stykker.
  • Put sukker i glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i og tilsæt dernæst vanil­je, cit­ron­saft- og skal og jord­bærstykkerne. Und­lad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og tag det ud og rør rundt ca. hver min­ut. Juster mikroov­nens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vild.
  • Fisk vanil­jes­tangen op, og sæt låg på glasset.

Not­er

Opbe­var i køleskab, med min­dre du har brugt lige så meget sukker som bær. 

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Tips til at koge syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogn­ing, fx et syl­te­glas eller henkogn­ings­glas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glas­set og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde spar­er man opvask.

Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt. Vær meget for­sigtig, når du tager glas­set ud af mikroovnen. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj. 

Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukker­mæng­den også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.

I mod­sæt­ning til, når man koger i gryde, skal koge­ti­den for­længes, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en por­tion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 min­ut­ter ved fuld effekt og 7 min­ut­ter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effekten.

Med disse små por­tion­er, skal man fylde i små syl­tetøjs­glas. Jeg bruger en lille sovs­eske til at få syl­tetø­jet ned i glassene.

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Jorbærsyltetøj med citron

Lad dig inspirere