Vindruemarmelade med ingefær
For tre år siden plantede vi en vindruestok i haven. I år satte den for første gang blomst – lidt sent på foråret – og vi fik et par håndfulde grønne drueklaser, som dog ikke nåede at blive søde og modne, inden efteråret kom over os. Jeg besluttede mig derfor for at lave vindruerne til marmelade, for de skulle ikke gå til spilde.
Syltetøj uden e‑numre
Jeg ønsker ikke at putte tilsætningsstoffer i marmeladen, og jeg sylter derfor som i gamle dage med halvt sukker og halvt bær. Dette bliver en ret sød marmelade. Du kan godt vælge at bruge mindre sukker, men så skal syltetøjet opbevares på køl og spises hurtigt. Læs mere om at sylte uden konserveringsmidler her.
Og så lige til det med forskellen mellem syltetøj og marmelade. Jeg har valgt at kalde denne opskrift for vinduemarmelade. Ifølge Den Danske Netordbog består syltetøj af hele frugtstykker, mens marmelade beskrives som en geléagtig masse, hvor frugt eller bær er udkogt. Da denne blanding af bær og sukker er blendet, har jeg valgt at kalde den for marmelade.
Vindruemarmelade
Equipment
- 3 små glas med låg
Ingredienser
- 400 g druer uden sten
- 400 g sukker
- 2 cm frisk ingefær kan udelades eller fx erstattes af vanilje
- ½ citron (saft og skal)
Sådan gør du
- Rengør glassene. Se her, hvordan du rengør glas til syltetøj.
- Put vindruer, sukker og citronsaft i en mellemstor gryde. Med mindre der er tale om små vinduer (som mine var), så halver dem inden kogning. Så går det lidt hurtigere med at få saften ud. Skræl ingefær, riv den fint og tilsæt til gryden.
- Bland det hele godt sammen og tænd for svag varme. Når frugten begynder at safte, kan du skrue op for varmen.
- Kog i 5–10 minutter og tjek konsistensen.
- Blend marmeladen og kog op igen.
- Hæld vindruemarmeladen på de skoldede glas. Sæt låg på med det samme.