Avocadoen > Syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer

Syl­tetøj og marme­lade uden tilsætningsstoffer

Syltetøj og marmelade

Hvis man vil lave syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer og unødi­ge e‑numre, kan man sylte som i gam­le dage med halvt sukker og halvt bær. Dette bliv­er lækkert, men selvføl­gelig også ret sødt syltetøj.

Marme­lade og syl­tetøj lavet på denne måde hold­er i en evighed i vores “vinkælder”, som er i bun­den af vores garage i et lukket rum under trap­pen. Der er mørkt, køligt og frost­frit. Jeg har end­nu ikke oplevet at åbne et glas syl­tetøj eller marme­lade, der har været dårlig selv efter flere års opbe­var­ing. Når syl­tetø­jet først er åbnet, skal det dog opbe­vares i kølesk­a­bet og spis­es hurtigt. 

Hvor­dan laver man syl­tetøj uden konserveringsmiddel?

Når du koger marme­lade og syl­tetøj uden kon­server­ingsmid­del, er det ekstra vigtigt, at dine glas er rene og skold­ede, før du hælder syl­tetøj i. Det gør du sådan her:

  • Sørg for at din vask og dit køkken­bord er rent.
  • Vask grundigt hænder.
  • Fyldt først dine syl­tetøjs­glas med varmt vand fra hanen, så glassene er varmet op. Hæld det varme vand ud og hæld nu kogende vand i glassene. 
  • Lågene put­ter jeg i en skål og over­hælder med kogende vand.
  • Brug en mad­lavn­ingstang til at håndtere de varme glas og låg og læg dem på et rent viskestykke.
  • Jeg ple­jer at lade det varme vand stå i glassene til syl­tetø­jet er færdigt. 

Hvor­dan tjekker man, om syl­tetø­jet er færdigt

Når man ikke tilsæt­ter gele­ter­ingsmid­del til marme­lade og syl­tetøj, kan der godt være brug for at koge frugt og sukker lidt læn­gere tid for at syl­tetø­jet ikke bliv­er for tyn­dt. Det har den side­ef­fekt, at sma­gen også bliv­er mere kon­cen­tr­eret. For at vur­dere, om syl­tetø­jet har den rigtige tykkelse, så gør følgende:

  • Stil en lille tallerken i fry­seren, før du går i gang.
  • Kog til syl­tetø­jet beg­y­n­der at tykne.
  • Dryp lidt marme­lade på den kolde tallerken og vur­der, om den har den rette kon­sis­tens. Ellers kog videre, til du synes, tykkelsen er rigtig.

Se opskrifter på syl­tetøj og marmelade 

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *