Avocadoen > Knækbrød – opskrift uden mel og æg

Knæk­brød – opskrift uden mel og æg

Knækbrød bagt efter opskrift uden mel

Her får du den bed­ste opskrift på hjem­melavede knæk­brød uden mel og æg. Du får også 5 fif til, hvor­dan du kan få dine hjem­melavede knæk­brød pæne, tyn­de og sprøde, selv om du ikke bruger mel og æg i dejen. 

Da dejen er uden mel eller korn, er knæk­brø­dene gluten­fri og stort set fri for stivelse. Da dejen også er uden æg, er knæk­brø­dene også veg­anske. Udfor­drin­gen er at få sådan en dej uden mel og æg til at hænge sam­men. Her har jeg sam­let de erfaringer, jeg har gjort mig, så du slip­per for at begå de fejl, jeg lavede, da jeg start­ede med at bage knæk­brød uden mel og æg:

5 tricks til flotte, sprøde knæk­brød uden mel og æg:

  • Bland salt og bagepul­ver med man­delmelet, så det bliv­er jævnt fordelt i dejen.
  • Hak frø og kern­er groft i mini­hakkeren. Det gør det nem­mere at skære knæk­brø­dene i pæne lige stykker.
  • Hiv bagepa­piret ud på køkken­bor­det og tegn omkred­sen af bage­pladen med en blyant, så du kan rulle dejen helt ud til kan­ten (vend blyantsi­den nedad, så du ikke får blyant i dine knækbrød).
  • Læg film over dejen, når du ruller den ud, så du kan se, hvad du laver og rulle helt ud til kanten.
  • Brug gerne en dejs­pore til at skære ud i lige store stykker.

Brød uden gluten og stivelse

Brød uden stivelse er en udfor­dring, da mel, gryn og kern­er består af store mængder stivelse. Majs­mel er top­scor­er med et ind­hold af stivelse på 87%, men hvedemel inde­hold­er også meget stivelse, nem­lig 55% (kilde: Fri­da føde­vare­da­ta).

Det er der­for også virke­lig svært at bage noget, der min­der om brød uden stivelse. Knæk­brød er her den gode und­tagelse. Denne knæk­brød­sop­skrift giv­er super­lækre knæk­brød fulde af fibre. Frø og nød­der har nem­lig et ret højt ind­hold af fiber, især chi­afrø og hør­frø. Du behøver ikke at hænge dig i den præ­cise fordel­ing mellem frø og kern­er. Jeg har angivet min favorit­mængde af hver slags frø og kern­er, men det er ikke så vigtigt. Man­gler du en slags frø, kan de sagtens erstattes af nogle af de andre slags frø – dog skal du sørge for, at der tilsam­men er 1 ½ dl chiafrø/hørfrø.

Knæk­brø­dene er til gengæld ikke 100% fri for stivelse, da de forskel­lige frø inde­hold­er en lille smule stivelse, men det er meget lidt.

Rul tyn­dt ud og få to plad­er knækbrød

Første gang man vil bage knæk­brød, skal der købes en del forskel­lige frø og kern­er. Det kan virke lidt overvældende, men sam­men­lignet med prisen, hvis man vil købe lige så lækkert knæk­brød i butikkerne, er det meget bil­ligere, da der er til flere omgange knækbrød.

Jeg ruller dejen tyn­dt ud, og det bety­der, at der bliv­er til to plad­er knæk­brød i denne opskrift. De kan bages på samme tid i varm­luftovn ved ret lav varme (140 grad­er). Det tager en en times tid at få dem færdi­ge på denne måde.

Knæk­brø­dene smager virke­lig godt, så de kan fak­tisk bruges som sunde snacks uden andet. Eller spis dem med pålæg. Prøv fx med denne tun­salat inspir­eret af Joe & the Juice eller dette karamel­lis­erede æblesmørepålæg.

Og så lige et tip fra den gode Anne Boller­slev, som står bag lakridspassion.dk: Vil du prøve et lidt anderledes knæk­brød, så tilsæt lidt lakrid­srod­spul­ver til dejen (jeg brugte 2 tsk. lakrid­spul­ver, da jeg ikke havde den rene vare). Knæk­brødet bliv­er lidt sødere – og godt til ost. 

Opskrift på knækbrød

Den bed­ste opskrift på hjem­melavede knæk­brød uden mel og æg. Det er dermed gluten­fri, uden stivelse og veg­anske. Brug disse meget lækre knæk­brød som under­lag for pålæg eller bare som snacks. 
Forb. tid20 min­ut­ter
Bagetid1 time
Sam­let tid1 time 20 min­ut­ter
Ret: Bagværk
Diæt: Gluten­fri, Vegansk
Antal: 80 stykker
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • 1 dl chi­afrø
  • ½ dl hør­frø
  • 3 dl vand
  • 1 ½ dl man­dler
  • 1 tsk bagepul­ver
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl Sol­sikkek­ern­er (fordelin­gen af frø og kern­er er ikke så vigtig)
  • ½ dl græskark­ern­er
  • 1 dl sesam­frø
  • ½ dl sorte birkes

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 140 grad­er varmluft.
  • Hæld chi­afrø og hør­frø i en stor skål og hæld van­det over. Sam­men dan­ner de i løbet af nogle min­ut­ter en slim, som binder resten af ingre­di­enserne sam­men. Det er også der­for helt unød­vendigt at tilsætte æg.
  • Imens køres man­dlerne til man­delmel i en mini­hakker. Det skal være helt fint uden hele man­del­stykker, da de vil gøre det svært at rulle dejen pænt ud på bage­pladen senere.
  • Bland man­delmelet med bagepul­ver og salt, og tilsæt blandin­gen til chia- og hør­frøb­landin­gen. Bland det godt sam­men med en dejskraber.
  • Sol­sikkek­ern­er og græskark­ern­er hakkes groft med en stor kniv eller ganske kort i mini­hakkeren, så de ikke bliv­er til mel. Dette for at det bliv­er nem­mere at skære knæk­brø­dene ud i pæne stykker.
  • Fordel dejen på to plad­er med bagepapir. 
  • Har din bage­plade kan­ter, så hiv bagepa­piret med dejen ud på bor­det. Inden kan du markere stør­relsen på bage­pladen med en blyant. 
  • Dejen dækkes nu med hush­old­nings­film. Fil­men gør det meget nem­mere at rulle dejen tyn­dt ud med en kagerulle. 
  • Skær dejen i passende stykker, fx 5×8 cm, men det kan du gøre, som det pass­er dig.
  • Fjern fil­men og træk for­sigtigt bagepa­piret med dejen tilbage på bagepladen.
  • Gen­tag med den anden halvdel af dejen.
  • Bag de to plad­er med knæk­brød i ovnen ved 140 grad­er varm­luft til knæk­brø­dene er blevet let gyldne. Det tager ca. en time.

Video

Not­er

Tip: Tilsæt 2 tsk. lakrid­srod­spul­ver til dejen. Det smager godt til ost eller som en sund snack.

Nyeste opskrifter på bagværk uden mel

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften