Avocadoen > Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

Hylde­blom­st­saft og hyldeblomstmarmelade

Hyldeblomstsaft og hyldeblomst syltetøj med citron og hyldeblomster

Denne opskrift på hylde­blom­st­saft giv­er dig det lækreste hylde­blom­st­marme­lade i bonus. I stedet for at smide pulpen af cit­ron og hylde­blom­ster ud, blender man det og koger det med sukker. Det giv­er en tyk marme­lade, der smager af sol og som­mer. Jeg vil gå så langt som til at sige, at marme­lade af hyld og cit­ron er mit yndlings­syl­tetøj. Og tænk, så laves dette vildt lækre marme­lade af rester, som man nor­malt bare smider ud. Stop mad­spild, siger jeg bare.

Hylde­blom­st­saft og hyldeblomstmarmelade

Denne opskrift på hylde­blom­st­saft giv­er det lækreste hylde­blom­st­marme­lade i bonus. Man laver marme­laden ved at koge cit­ron-hylde­blomst-pulpen med sukker. 
Forb. tid30 min­ut­ter
Tilbered­ning (uden trækketid)1 time
Sam­let tid1 time 30 min­ut­ter
Ret: Drinks, Syl­tetøj
Køkken: Dan­sk
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

Hylde­blom­st­saft

  • 50 hylde­blom­st­skærme
  • 2 kg sukker
  • 3 cit­roner
  • 50 g cit­ron­syre
  • 2 l vand
  • Evt. ata­mon til skyl­ning af flasker og til saften.

Hylde­blom­st­syl­tetøj

  • Pulp af hyld og citron
  • Lige så meget sukker som pulp ca. 500 g

Sådan gør du

Hylde­blom­st­safte­vand

  • Kog vand og sukker op.
  • Imens klippes hylde­blom­sterne af stænglerne.
  • Skæl cit­ron­skallen af. Pil det hvide af cit­ro­nen og kass­er det.
  • Skær cit­ronerne i skiv­er og sørg for at fjerne alle kern­er fra citronen.
  • Sluk for gry­den, når sukker­massen koger og hæld alle ingre­di­enserne i.
  • Lad hylde­saften trække 3–5 dage i køleskabet.
  • Sigt hylde­saften gen­nem et klæde og hæld det på rengjorte flasker.

Hylde­blom­st­marme­lade

  • Blend cit­ron-hylde­blomst-pulpen til en grov masse.
  • Vej pulpen og tilsæt lige så meget sukker.
  • Hvis pulpen er meget tør, så tilsæt lidt hyldeblomstsaft.
  • Kog marme­laden for­sigtigt med låg i i 5–10 min­ut­ter. marme­laden bliv­er hur­tigt tykt, så det skal ikke koge for længe.
  • Hæld hylde­blom­st­marme­laden på rengjorte glas.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Hylde­blom­ster find­es alle veg­ne i juni, og selv når man bor inde byen, er det muligt at finde blom­strende hyld. Når man skal plukke hylde­blom­sterne, er man ikke i tvivl. Duften og sma­gen fra den blom­strende hylde­bær­busk er både sød og syrlig, og den kan nok bedst beskrives som henad hon­ning og nektar. 

Opskriften her er lidt anderledes end den tra­di­tionelle opskrift på hylde­blom­st­saft, for­di cit­ron og hylde­blom­ster skal bruges i hylde­blom­st­marme­laden. Man skal der­for sørge for omhyggeligt at klippe hylde­blom­sterne af stæn­glerne, så man undgå, at de kom­mer med i syl­tetø­jet. Fra cit­ronerne skal man bruge både skal og frugtkød, men uden det hvide lag, der sid­der imellem. Man starter der­for med at skrælle den gule cit­ron­skal af (som man gem­mer). Derefter man kan pille det hvide af (som man smider ud).

Jeg koger marme­laden med låg, så sukkerkrys­tallerne vaskes ned fra kan­ten at damp­en. Det er for at undgå, at marme­laden krys­tallis­er­er, og for at den ikke bliv­er for tør.

Hylde­blom­st­saften hold­er ikke så længe og skal opbe­vares i køleskab eller fry­ses. Man kan for­længe hold­barhe­den ved at tilsætte ata­mon til saften. Eller man kan und­lade ata­mon og bruge safte­van­det hur­tigt. Marme­laden skal bare opbe­vares køligt og mørkt. Den behøver ikke at stå i køleskab.

Hylde­blom­st­marme­lade lukker som­meren ind i huset

Sma­gen af hylde­blom­st­saft og hylde­blom­st­marme­lade er meget forskel­lig. Hylde­blom­st­saften er lys, ren og mild i sma­gen, mens hylde­blom­st­marme­laden, hvor man spis­er cit­ron­skallen med, har en mere kraftig og gylden smag og farve. Når jeg find­er sådan et glas marme­lade frem i løbet af vin­teren, er det som at lukke som­meren ind i huset.

Spis fx hylde­blom­st­marme­laden på mine pan­dek­ager eller knæk­brød uden mel. Det er også godt på yoghurt og skyr eller på kokos-blomkåls­grød.

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften