Æblesyltetøj i mikroovn
![Æblesyltetøj med vanilje lavet i mikroovn](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/08/aeblesyltetoej_1200x800_.jpg)
Æblesyltetøj er overraskende lækkert og meget nemt at lave i mikroovn. Jeg lavede æblesyltetøj for første gang for nogle år siden, efter vi var flyttet i et nyt hus med en have helt uden frugttræer og buske. Jeg havde derfor ingen af de bær eller frugter, jeg plejede at sylte af. Nå, men det viste sig, at søde naboer rundt omkring i nabolaget delte gavmildt ud af deres æbler, som de stillede ud på fortovet i spande og trillebøre. Jeg besluttede mig derfor for at prøve at lave æblesyltetøj, og det viste sig at være virkelig lækkert.
Fordelen ved at lave æblesyltetøj i mikroovn er, at det er supernemt og hurtigt. Og så kan man nøjes med at lave en lille portion. De fleste bær og frugter egner sig til at blive kogt i mikroovn, og æbler er ingen undtagelse. Se alle mine andre opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Æblesyltetøj bliver så flot, som de æbler man laver det af. Dvs. hvis man bruger gulgrønne æbler, så får syltetøjet en gulbrun farve. Med røde æbler kan man få en smuk rød eller lyserød farve på syltetøjet. Det samme gælder selvfølgelig for smagen. Æblesyltetøj smager forskelligt alt efter, hvilken sort man bruger.
Æbler indeholder en del pektin, og syltetøjet stivner derfor helt af sig selv. Især, hvis du bruger knap modne æbler og beholder skrællen på æblerne. Det er også skrællen, der kan være med til at farve syltetøjet, så den beholder jeg på, med mindre den er meget kedelig.
Du kan vælge at blende æblesyltetøjet, når det er kogt. Det giver en jævn, lidt mere grynet konsistens – og så hedder det vist æblemarmelade i stedet for syltetøj. Jeg kan bedst lide at skære æblerne meget fint og så undlade at blende.
Æblesyltetøj i mikroovn
Equipment
- Mikroovn
Ingredienser
- 100 g æble
- 50 g sukker 100 g, hvis det skal være langtidsholdbart
- ½ brugt vaniljestang
Sådan gør du
- Skær æble i små stykker
- Put først sukker i skålen eller glasset, som du vil koge syltetøjet i. Husk, det skal kunne tåle kogning. Tilsæt dernæst vanilje og æble. Lad være at røre til at starte med. På den måde undgår du, at sukkerkrystallerne klistrer fast til kanten
- Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
- Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til sukkeret er helt opløst, og det har en passende konsistens. I min mikroovn tager det ca. 3 minutter, da æblesyltetøj bliver hurtigt tykt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet, mens det koger, og rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt.
- Fisk vaniljestangen op og sæt låg på glasset eller hæld på et rengjort glas i passende størrelse.
Se nyeste opskrifter på syltetøj
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen 🥑. Husk at du også kan besøge Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade i mikroovn
Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. Det gør dog ikke så meget, da portionen er lille. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.
Tips til at koge syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogning, fx et sylteglas eller henkogningsglas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glasset og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde sparer man opvask.
Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt. Vær meget forsigtig, når du tager glasset ud af mikroovnen.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukkermængden også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.
I modsætning til, når man koger i gryde, skal kogetiden forlænges, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en portion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 minutter ved fuld effekt og 7 minutter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten.
Med disse små portioner, skal man fylde i små syltetøjsglas. Jeg bruger en lille sovseske til at få syltetøjet ned i glassene.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
![Æblesyltetøj i mikroovn](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/08/nemt_aeblesyltetoj_i_mikroovn_1000x1500_400-683x1024.jpg)