Smelte chokolade og snyde-temperere chokolade uden termometer
![Smelte chokolade](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/11/smelte-chokolade.jpg)
Er du i tvivl om, hvordan man bedst smelter chokolade? Og hvordan man snyder sig til næsten tempereret chokolade uden et termometer. Avocadoen er din redning.
Sådan smelter man chokolade over vandbad
Når man smelter chokolade over vandbad betyder det, at man smelter chokoladen i en skål, der hænger over en gryde med vand, der koger lige så stille. Skålen rører ikke vandet, så det er vanddampen, der varmer skålen og får chokoladen til at smelte. Det betyder, at chokoladen smeltes nænsomt uden at blive for varm. Det er vigtigt for både chokoladens smag og konsistens.
Jeg foretrækker at smelte chokolade i vandbad, da det er nemmere at holde øje med, hvornår chokoladen er smeltet. Man laver et vandbad ved at fylde lidt vand i en lille gryde. Herefter hænger man en skål på grydens kanter. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Hæld den hakkede chokolade i skålen over gryden. Bring vandet i kog og skru ned, så vandet kun akkurat lige koger – der må endelig ikke komme damp (eller vand for den sags skyld) i chokoladen. Rør forsigtigt, til chokoladen er smeltet.
Sådan smelter man chokolade i mikroovn
Du kan også smelte chokolade i mikroovn. Hvis du smelter chokoladen i mikroovn, så start med at køre i ca. 30 sekunder, og kør så i korter og kortere intervaller. Til sidst nøjes du med at køre i 5–10 sekunder. Rør i chokoladen mellem hver gang.
Sådan snyde-tempererer man chokolade uden termometer
Rigtig temperering af chokolade er en videnskab, kræver et termometer og tager lang tid, hvor man først varmer chokoladen, afkøler den lidt, og så opvarmer den igen. Man kan godt slippe lidt nemmere om at lave en form for temperering af chokolade uden et termometer. En chocolatier ville måske ikke være enig, men man kan altså godt bruge snydemetoden og som regel få et fint resultat.
Hak chokoladen fint og smelt 2/3 af chokoladen enten over vandbad eller i mikroovn. Dvs. hvis du skal bruge 300 g chokolade, så smelter du 200 g. Når chokoladen er helt smeltet tilsættes den sidste trejdedel af chokoladen og der røres, til det er smeltet. Nu er chokoladen klar til konfekt, eller hvad du vil overtrække.