Avocadoen > Hvordan bruger man kakifrugt?

Hvor­dan bruger man kakifrugt?

Friske kakifrugter

Kak­ifrugt er en dejlig vin­ter­frugt, der lyser op i mør­ket med sin dybe orange farve og søde, nød­deagtige smag. Her kan du læse om kak­ifrugten og de forskel­lige sorter. Til sidst har jeg sam­let alle Avo­ca­doens opskrifter med kakifrugt.

Om kak­ifrugt

Hvilke slags kak­ifrugt find­es der?

Kaki – eller kak­ifrugt –  find­es i forskel­lige sorter med forskel­lige navne og lidt forskel­lige kende­tegn. Frugten kaldes også for dad­del­blomme. Sharon­frugt er en foræl­dret sort som kun dyrkes i Israel. Per­si­mon (eller per­sim­mon på engel­sk) er en anden vari­ant, som dyrkes i Spanien. Begge kan spis­es, mens de stadig er hårde og ikke helt modne, da de er fri for tan­nin­er, som ellers ville få frugten til at smage bittert.

Hvor­dan smager kak­ifrugt

Jeg synes, frugten er lidt svær at blive klog på. Nogle gange min­der den om et æble, andre gange mere om en sød nek­tarin eller blomme. Når den bliv­er mod­en er den meget blød og end­nu sødere. Sma­gen er også lidt nød­deagtig med not­er af kanel.

Hvor­dan spis­er man kak­ifrugt?

Kak­ifrugt er en ret sød frugt, der kan spis­es både rå og syl­tet. Før den er helt mod­en, er den sprød, næsten som et æble. Her synes jeg, den er bedst frisk fx på yoghurt og grød eller i salat. Når frugten mod­ner, bliv­er den mere blød og end­nu mere sød. Her synes jeg, den er bedre som syl­tetøj eller marmelade. 

Skal man skrælle kak­ifrugt?

Det kom­mer an på sorten. Jeg synes, at skrællen på de spanske kak­ifrugter har en fin, nød­deagtig smag. Er den sej, eller bit­ter, kan man skære skrællen fra. 

Hvor­dan opbe­vares kak­ifrugt

De har ikke så lang hold­barhed på køkken­bor­det så jeg opbe­var­er kak­ifrugt i kølesk­a­bet. Ellers bliv­er de hur­tigt bløde og mørke. 

Hvornår er der sæson for kak­ifrugt

Sæso­nen for kaki er kort, så man skal nyde de sjældne frugter, mens man kan. Det ple­jer at være nemmest at købe kak­ifrugt fra okto­ber til januar.

Hvor mange kalo­ri­er er der i kak­ifrugt?

Næringsind­hold i kak­ifrugt pr. 100 gram (Kilde: Fri­da fooddata.dk):
Kalo­ri­er: 87 kcal
Kul­hy­drater: 17,5 g
Kost­fi­bre: 5,9 g
Pro­tein: 0,7 g
Fedt: 0,3 g

Opskrifter

1
Kakisyltetøj med æble, kanel og stjerneanis
Kak­i­syl­tetøj med æble, kanel og stjerneanis
Dette kak­i­syl­tetøj med æble er sødt og kry­dret vin­ter­syl­tetøj smagt til med kanel og stjernea­nis. Det er lækkert at bruge på fx yoghurt, chi­a­grød og pandekager.
Gå til opskriften på kak­i­syl­tetøj med æble
2
Chiagrød med hytteost og kakifrugt.
Chi­a­grød med hyt­teost og kakifrugt
Spis denne chi­a­grød med hyt­teost med frisk kak­ifrugt som en lækker mor­gen­mad eller med syl­tet kak­ifrugt som en sund dessert. Toppes med pekan­nød­der og kanel. 
Gå til opskriften på chi­a­grød med kakifrugt
3
Gulerodssalat med kak­ifrugt, granatæblek­ern­er og ingefær
Gulerodssalat med kak­ifrugt er en usæd­van­lig, men dejlig kom­bi­na­tion, hvor granatæble, inge­fær, cit­ron og pekan giv­er mod­spil og knas til den søde salat.
Gå til opskriften på gulerodssalat med kak­ifrugt og ingefær
5
Kakisyltetøj
Lyn­hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt
Undgå mad­spild og brug en lille rest kak­ifrugt til lyn­hur­tigt syl­tetøj i mikroovn. 
Gå til opskriften på lyn­hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Husk at du også kan besøge Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *