Karamel-ish: sød og cremet proteinis uden tilsat sukker
Du bliver overrasket over lækkerheden af denne proteinis, som kan laves af 2 ingredienser. Isen er uden tilsat sukker, men har sød smag som karamel. Sødmen og karamelsmagen kommer fra dadler.
Selve isen består af hytteost. Hytteost indeholder over 13% protein pr. 100 g, så hytteosten bidrager godt med protein i isen. Da hytteost og dadler blendes, bliver isen cremet og lækker, og man mærker slet ikke de små ostekorn fra hytteosten.
Isen er uden tilsat sukker og med lavt fedtindhold, så den ligger helt klart i den sunde ende på isskalaen. Jeg synes, isen bliver bedst og mest cremet, når man vælger hytteost med 4% fedt, men du kan også sagtens lave isen af den magre hytteost, hvis du går efter meget lavt fedtindhold. Jeg tæller ikke selv kalorier, men jeg ved at mange gør. Så jeg har udregnet kalorieindhold og energifordeling med 1% og 4% fedt i hytteosten. Se tabellen under opskriften.
Dadler kommer med fibre og vitaminer, som man ikke får fra sukker. Men lad mig også lægge kortene på bordet: selv om dadler er sundere end sukker, så har dadler også et højt indhold af hurtige kulhydrater. Så denne is er et sundere alternativ, og kan opfattes som en sundere dessert eller snack, men den udgør ikke et sundt måltid.
Grundopskrift på sundere is – og forslag til varianter
Herunder får du både grundopskriften på 2‑ingredienser-proteinis med hytteost og dadler. Jeg har også testet et hav af forskellige varianter og har udvalgt de bedste til dig. Den lækreste variant af proteinisen er efter min mening chunky monkey is med banan, valnød og chokolade. Også den proteinrige peanutbutteris er på min top 3 over de forskellige varianter.
Hvis du spiser isen 3–8 timer efter, du har sat den i fryseren, kan den spises direkte fra fryseren. I starten har den konsistens som softice. Efter 7–8 timer i kulden kan isen kugles, Skal isen stå længere end 9–10 timer i fryseren, bliver den hård, og skal blødgøres, før den kan spises, som jeg beskriver efter opskriften.
Karamel-ish: sød og cremet proteinis uden tilsat sukker
Equipment
- Maskine, der kan blende (fx foodprocesser, blender, minihakker eller creamy ismaskine)
Ingredienser
Grundopskrift
- 500 g hytteost
- 200 g dadler uden sten
Vanilje
- 1 tsk. vaniljepulver
Chunky monkey
- 2 bananer
- 50 g valnødder
- 100 g mørk chokolade
Peanutbutter
- 100 g peanutbutter
- 50 g chokolade
- 50 g peanuts
Kanel
- 1 tsk. kanel
Kokos
- 100 g kokos (revet)
Sådan gør du
- Blend hytteost og dadler, til dadlerne er i mindre stykker.
- Lad blandingen stå i 10 minutter.
- Blend igen til blandingen er cremet og glat. Der vil stadig være bittesmå stykker af dadlerne.
- Tilsæt evt. ingredienser til en af varianterne og bland med en dejskraber.
- Put i en bøtte og frys 3–10 timer.
Tips til at få isen blød og cremet, hvis den er blevet hård i fryseren
- Tålmodighed: Lad isen tø op 30–45 minutter, før du skal bruge den.
- Mikroovn: Sæt isen i mikroovnen ved allerlaveste effekt, til den har fået sin lækre cremede konsistens tilbage.
- Blender: Put isen i en blender eller minihakker og blend, til isen er blød og cremet.
Næringsindhold i proteinis af hytteost og dadler
Næringsindhold pr. 100 g | Hytteost med 4% fedt | Hytteost med 1 g fedt |
Energi, kcal | 163 | 143 |
Fedt, g | 3,3 | 1,0 |
- heraf mættede fedtsyrer, g | 2,0 | 0,6 |
Kulhydrat, g | 22,5 | 22,4 |
- heraf sukkerarter, g | 20,0 | 19,8 |
Kostfibre, g | 1,8 | 1,8 |
Protein, g | 9,9 | 10,1 |
Kilde: Deklarationsberegneren. Jeg udregner næringsindholdet efter bedste evne. Der kan være unøjagtigheder i data eller fejl i min udregning, så næringsangivelsen er med forbehold.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Andre opskrifter på hjemmelavet is
- Vaniljeis – nem opskrift på is med kondenseret mælk
- Karamel-ish: sød og cremet proteinis uden tilsat sukker
- Islagkage med æbleis og marcipan