Avocadoen > Chialamande med hjemmelavet kirsebærsovs

Chiala­mande med hjem­melavet kirsebærsovs

Chialamande (chiagrød) med kirsebærsovs

Chiala­mande er en meget lækker chi­a­grød med vanil­je og man­dler. Helt godt bliv­er det, hvis man har mulighed for at toppe chiala­man­den med lidt kirse­bærsovs. Så er vi alt­så meget tæt på risala­mande, men bare i en sun­dere ver­sion uden ris, sukker og fløde. Chiala­mande er der­for et sun­dere alter­na­tiv til risala­mande med flere fibre og min­dre sukker og fedt. 

Da chiala­mande laves med chi­afrø i stedet for ris er den næsten uden stivelse. Jeg spis­er chiala­mande som luk­sus­mor­gen­mad eller som en lidt sun­dere dessert . 

Det er meget nem­mere at lave chi­a­grød end risen­grød. Chi­a­grød skal ganske vist for­bere­des i forve­jen, men det tager bogstavelig talt bare et par min­ut­ter. Til gengæld slip­per man for at stå og røre i en gryde, da chi­a­grød ikke skal koge, og der er intet som kan brænde på. 

Jeg laver chi­a­grø­den på yoghurt uden smag. Chi­a­grød på kokos­mælk smager godt, men der er en ulempe: når man først har åbnet en dåse kokos­mælk, skal den bruges i løbet af få dage. Så med min­dre man har andet at bruge kokos­mælk til, skal man lave chi­a­grød til flere per­son­er, hvis man vil undgå mad­spild. Forde­len ved at lave chi­a­grød på yoghurt i stedet for kokos­mælk er, at man kan lave en enkelt portion.

Da chiala­man­den er uden sukker, er den ikke meget sød i sig selv, så det er godt med noget sødt til. Har du ikke kirse­bærsovs, kan du sagtens toppe med frugt eller syl­tetøj i stedet. Sol­bær­syl­tetø­jet (med eller uden rom) vil helt sikkert passe godt til chiala­mande. Ellers har jeg flere opskrifter på syl­tetøj både i gryde, mikroovn og air­fry­er, hvis du vil lade dig inspirere til at bruge andre sylt­ede frugter.

Kirse­bærsovs af frosne kirsebær

Du får både opskriften på chiala­mande og hjem­melavet kirse­bærsovs herun­der. Chi­a­grø­den er bereg­net til en per­son. Kirse­bærsovsen er en por­tion, der svar­er til ca. 8 per­son­er – bare så du ikke bliv­er forvir­ret over mængderne. 

Kirse­bærsovsen laver jeg af frosne kirse­bær. Kirse­bær­rene gror vildt på grun­den omkring vores som­mer­hus på Mols. Når det lykkes mig at plukke tilstrække­ligt kirse­bær, inden fug­lene snup­per dem, fryser jeg bær­rene ned, så jeg kan koge hjem­melavet kirse­bærsovs juleaften. Jeg tager kirse­bær­rene ud af fry­seren og lad­er dem ligge på køkken­bor­det en halv times tid, før jeg skal bruge dem.

Hvis kirse­bærsovsen ikke skal være for tynd, kan du tilsætte lidt stivelse i form af majs­mel. Nor­malt bruger jeg ikke stivelse i maden, men lige her, synes jeg, at det er synd, hvis kirse­bærsovsen er alt for tynd. Det er jo ikke meget man bruger. 

Chiala­mande med hjem­melavet kirsebærsovs

Chiala­mande er en sun­dere dessert eller luk­sus­mor­gen­mad med kirse­bærsovs til at forsøde din chi­a­grød. Chiala­mande er et nemt lækkert alter­na­tiv til risalamande.
Forb. tid5 min­ut­ter
Trækketid4 timer
Sam­let tid4 timer 5 min­ut­ter
Ret: Mor­gen­mad
Køkken: Dan­sk
Antal: 1 per­son
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

Chiala­mande (1 person)

  • 100 g a38
  • 100 g græsk yoghurt
  • 1 spsk. chi­afrø
  • 1 knsp. vanil­jepul­ver
  • 2 spsk. man­dler groft hakket

Kirse­bærsovs (8 personer)

  • 500 g frosne udstenede surkirse­bær fuglekirse­bær
  • 250 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 cit­ron saft og fin­trevet skal
  • 1 stang vanil­je korn og bælg
  • 1 tsk majsstivelse (kan und­lades, men sovsen bliv­er tyndere)

Sådan gør du

Chi­a­grød

  • Afte­nen før: Bland chi­afrø og vanil­jepul­ver og rør sam­men med græsk yoghurt og A38.
  • Næste mor­gen: Hak man­dlerne og vend dem i grøden.

Kirse­bærsovs

  • Bland alle ingre­di­enser und­ta­gen majsstivelse i kog i en gryde.
  • Rør majsstivelse ud i lidt vand og tilsæt det til gry­den, mens du rører. 
  • Kog, til du synes kirse­bærsovsen har den tykkelse, du ønsker (husk at den bliv­er tykkere, når den køler af – lav evt. syltetøjsprøven)

Not­er

Jeg kan godt lide at blande græsk yoghurt og A38 til chi­a­grø­den, men du kan bruge, den type neu­tral yoghurt, du har i køleskabet.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Chialamande (chiagrød) med kirsebærsovs

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften