Hjemmelavet vaniljepulver uden sukker af hele vaniljestænger

Vaniljepulver uden sukker af hele vaniljestænger lyder måske som en nem opskrift. Det tænkte jeg i hvert fald selv. Kan man ikke bare blende vaniljestængerne, så de bliver til pulver? Hint: det kan man ikke. Vaniljestængerne skal nemlig være knastørre, før man kan pulverisere dem. Det bliver de altså ikke af sig selv, med mindre man har glemt dem i køkkenskuffen i årevis. Og det kan vi jo ikke rigtigt vente på, vel? Så vaniljestængerne skal tørres, før man kan lave dem til pulver.
Den bedste måde at tørre vaniljestænger er nok med en dehydrator. Sådan en har jeg ikke. Min airfryer har et dehydratorprogram, som jeg prøvede med en håndfuld vaniljestænger, men efter 5 timer var de stadig bløde og bøjelige og slet ikke færdige. Jeg selv var på den anden side absolut færdig med at høre på lyden af airfryeren. En anden måde er at tørre vaniljestængerne i ovnen, men denne taktik har samme problem som ved airfryer, at ovnen skal køre uhyre længe (måske et døgn), mens den bruger strøm og er optaget af vaniljestængerne, så man ikke kan bruges ovnen til andet imens.
Sådan laver du sukkerfrit vaniljepulver af vaniljestænger?
Den metode, som jeg fandt på, kræver mere tid end ovn og dehydrator, men den bruger til gengæld ingen strøm og er meget skånsom overfor vaniljen. Og så får man lækkert vaniljesukker som bonus, der fx kan bruges i en kage.
Metoden går ud på at lufttørre vaniljestængerne i en lille skål dækket af sukker. Det tager en uge eller mere afhængigt af, hvor tør luften er i omgivelserne. Jeg klipper eller skærer først de helt hårde ender af vaniljestængerne og smider dem ud. så klipper/skærer jeg vaniljestængerne i mindre stykker på ca. 3 cm. På den måde kommer fugten hurtigere ud af vaniljestængerne. Dernæst dækker jeg stumperne med sukker, som er med til at suge fugten, og dækker skålen med et rent stykke stof. Skålen skal nu stå tildækket på køkkenbordet eller et andet tør sted med god luftcirkulation, til vaniljestængerne er helt tørre. Jeg stiller skålen oven på airfryeren. Her er lunt, og den står ikke i vejen på køkkenbordet.
Man kan rense vaniljestængerne i lidt alkohol som rom eller vodka, inden man tørrer dem. Dette kan undlades, men vaniljestængerne er ikke nødvendigvis rene, når man køber dem. Det gælder uanset om de er økologiske eller ej, da stængerne tørres i solen, inden de pakkes til salg.
Hvor længe holder hjemmelavet vaniljepulver?
Hvis man har tørret vaniljepulver ordentligt og man samtidig har en god hygiejne og bruger en ren ske, når man tager af vaniljen, kan det holde i mange måneder. Det skal opbevares mørkt og tørt i et glas med låg.
Hvorfor lave sit eget vaniljepulver?
De vaniljesukkerbøtter, jeg har kigget på har ikke angivet mængden af vanilje, men man kan være være ret overbevist om, at købt vaniljesukker indeholder ikke indeholder ægte vanilje. Nogle fabrikanter praler med, at deres vaniljesukker indeholder 15–20% vanilje. De billigere varianter indeholder selvfølgelig langt mindre vanilje.
En bøtte vaniljesukker består mestendels af meget fint malet sukker med kartoffelstivelse, antiklumpningsmiddel og kunstig vaniljesmag i form af syntetisk vanillin. Vanillin er det smagsstof, som giver vaniljesmagen. Vanillin findes i ægte vanilje, men kan altså også fremstilles kunstigt. Det gør man, fordi det er meget billigere.
I dette hjemmelavede vaniljepulver er sukker og kartoffelstivelse erstattet af de pulveriserede vaniljestænger. På den måde kan man nemt tilføje den fine ægte vaniljesmag uden sukker og tilsætningsstoffer til opskrifter med vanilje. Derfor skal man lave sit eget vaniljepulver. Det er ikke billigere at lave. Jeg sørger for at købe stort, når vaniljestænger er på tilbud.
Hjemmelavet vaniljepulver uden sukker af hele vaniljestænger
Equipment
- Kaffe/krydderikværn. En god minihakker eller morter kan også bruges. Man kan ikke bruge en store foodprocessor eller blender, da vaniljestængerne blot flyver rundt i det store glas.
Ingredienser
- 10 vaniljestænger Du skal helst have en hvis mængde for at kunne blende stængerne. Bruger du en morter til at pulverisere dem, kan du i princippet lave en. Du kan selvfølgelig sagtens lave flere end 10 på en gang.
- lidt alkohol fx rom eller vodka til at rense stængerne, før de tørres. kan undlades, men det giver et renere produkt.
Sådan gør du
- Hvis du vil, kan du starte med at vaske vaniljestængerne i alkohol.
- Skær/klip enderne af og skær/klip vaniljestængerne i stykker på ca. 3 cm.
- Læg vaniljen i en skål dækket af sukker og læg et klæde over skålen. Lad skålen stå på køkkenbordet eller et andet tør sted med god luftcirkulation, til de er helt tørre. Det tager en uge eller mere. Jeg vender lidt på dem med en lille gaffel en gang om dagen.
- Efter en uge, kan du teste om vanilijestængerne er tørre, ved at bøje dem. De skal være så tørre, at de knækker, når du prøver at bøje dem. Ellers lad dem stå lidt længere.
- Pulveriser vaniljestængerne. Har du en kaffe/krydderikværn, så brug den. Ellers brug en minihakker. Kværn til du har fint pulver.
- Sigt vaniljen. De stykker, der bliver tilbage, kan fx bruges i en creme eller andet, som koges og sigtes bagefter.
- Put vaniljepulveret i et glas med låg.
Noter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Se Avocadoens opskrifter med vaniljepulver
Se flere opskrifter med vaniljepulver.
