Avocadoen > Hjemmelavet vaniljepulver uden sukker af hele vaniljestænger

Hjem­melavet vanil­jepul­ver uden sukker af hele vaniljestænger

Hjemmelavet vanljepulver uden sukker af vaniljestænger

Vanil­jepul­ver uden sukker af hele vanil­jestænger lyder måske som en nem opskrift. Det tænk­te jeg i hvert fald selv. Kan man ikke bare blende vanil­jestængerne, så de bliv­er til pul­ver? Hint: det kan man ikke. Vanil­jestængerne skal nem­lig være knastørre, før man kan pul­veris­ere dem. Det bliv­er de alt­så ikke af sig selv, med min­dre man har glemt dem i køkken­skuf­fen i åre­vis. Og det kan vi jo ikke rigtigt vente på, vel? Så vanil­jestængerne skal tør­res, før man kan lave dem til pulver.

Den bed­ste måde at tørre vanil­jestænger er nok med en dehy­dra­tor. Sådan en har jeg ikke. Min air­fry­er har et dehy­dra­tor­pro­gram, som jeg prøvede med en hånd­fuld vanil­jestænger, men efter 5 timer var de stadig bløde og bøjelige og slet ikke færdi­ge. Jeg selv var på den anden side abso­lut færdig med at høre på lyden af air­fry­eren. En anden måde er at tørre vanil­jestængerne i ovnen, men denne tak­tik har samme prob­lem som ved air­fry­er, at ovnen skal køre uhyre længe (måske et døgn), mens den bruger strøm og er optaget af vanil­jestængerne, så man ikke kan bruges ovnen til andet imens.

Sådan laver du sukker­frit vanil­jepul­ver af vaniljestænger?

Den metode, som jeg fandt på, kræver mere tid end ovn og dehy­dra­tor, men den bruger til gengæld ingen strøm og er meget skån­som over­for vanil­jen. Og så får man lækkert vanil­je­sukker som bonus, der fx kan bruges i en kage. 

Meto­den går ud på at luft­tørre vanil­jestængerne i en lille skål dækket af sukker. Det tager en uge eller mere afhængigt af, hvor tør luften er i omgivelserne. Jeg klip­per eller skær­er først de helt hårde ender af vanil­jestængerne og smider dem ud. så klipper/skærer jeg vanil­jestængerne i min­dre stykker på ca. 3 cm. På den måde kom­mer fugten hur­tigere ud af vanil­jestængerne. Dernæst dækker jeg stumperne med sukker, som er med til at suge fugten, og dækker skålen med et rent stykke stof. Skålen skal nu stå tildækket på køkken­bor­det eller et andet tør sted med god luft­cirku­la­tion, til vanil­jestængerne er helt tørre. Jeg stiller skålen oven på air­fry­eren. Her er lunt, og den står ikke i vejen på køkkenbordet.

Man kan rense vanil­jestængerne i lidt alko­hol som rom eller vod­ka, inden man tør­rer dem. Dette kan und­lades, men vanil­jestængerne er ikke nød­vendigvis rene, når man køber dem. Det gælder uanset om de er økol­o­giske eller ej, da stængerne tør­res i solen, inden de pakkes til salg.

Hvor længe hold­er hjem­melavet vaniljepulver?

Hvis man har tør­ret vanil­jepul­ver ordentligt og man sam­tidig har en god hygiejne og bruger en ren ske, når man tager af vanil­jen, kan det holde i mange måned­er. Det skal opbe­vares mørkt og tørt i et glas med låg. 

Hvor­for lave sit eget vaniljepulver?

De vanil­je­sukker­bøt­ter, jeg har kigget på har ikke angivet mæng­den af vanil­je, men man kan være være ret over­be­vist om, at købt vanil­je­sukker inde­hold­er ikke inde­hold­er ægte vanil­je. Nogle fab­rikan­ter praler med, at deres vanil­je­sukker inde­hold­er 15–20% vanil­je. De bil­ligere vari­anter inde­hold­er selvføl­gelig langt min­dre vanilje. 

En bøtte vanil­je­sukker består mes­ten­dels af meget fint malet sukker med kartof­fel­stivelse, antik­lump­n­ingsmid­del og kun­stig vanil­jes­mag i form af syn­tetisk vanillin. Vanillin er det smagsstof, som giv­er vanil­jes­ma­gen. Vanillin find­es i ægte vanil­je, men kan alt­så også frem­stilles kun­stigt. Det gør man, for­di det er meget billigere. 

I dette hjem­melavede vanil­jepul­ver er sukker og kartof­fel­stivelse erstat­tet af de pul­veris­erede vanil­jestænger. På den måde kan man nemt til­fø­je den fine ægte vanil­jes­mag uden sukker og tilsæt­ningsstof­fer til opskrifter med vanil­je. Der­for skal man lave sit eget vanil­jepul­ver. Det er ikke bil­ligere at lave. Jeg sørg­er for at købe stort, når vanil­jestænger er på tilbud. 

Hjem­melavet vanil­jepul­ver uden sukker af hele vaniljestænger

Opskrift på hjem­melavet vanil­jepul­ver uden sukker, kun­stig vanillin eller andre tilsæt­ningsstof­fer. Metode til at at tørre vanil­jestænger uden dehydrator.
Forb. tid5 min­ut­ter
Tør­retid170 timer
Sam­let tid170 timer 5 min­ut­ter
Ret: Kry­d­deri
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Kaffe/krydderikværn. En god mini­hakker eller morter kan også bruges. Man kan ikke bruge en store food­proces­sor eller blender, da vanil­jestængerne blot fly­ver rundt i det store glas.

Ingre­di­enser

  • 10 vanil­jestænger Du skal helst have en hvis mængde for at kunne blende stængerne. Bruger du en morter til at pul­veris­ere dem, kan du i prin­cip­pet lave en. Du kan selvføl­gelig sagtens lave flere end 10 på en gang.
  • lidt alko­hol fx rom eller vod­ka til at rense stængerne, før de tør­res. kan und­lades, men det giv­er et renere produkt. 

Sådan gør du

  • Hvis du vil, kan du starte med at vaske vanil­jestængerne i alkohol.
  • Skær/klip enderne af og skær/klip vanil­jestængerne i stykker på ca. 3 cm. 
  • Læg vanil­jen i en skål dækket af sukker og læg et klæde over skålen. Lad skålen stå på køkken­bor­det eller et andet tør sted med god luft­cirku­la­tion, til de er helt tørre. Det tager en uge eller mere. Jeg vender lidt på dem med en lille gaffel en gang om dagen.
  • Efter en uge, kan du teste om vanil­i­jestængerne er tørre, ved at bøje dem. De skal være så tørre, at de knækker, når du prøver at bøje dem. Ellers lad dem stå lidt længere.
  • Pul­veris­er vanil­jestængerne. Har du en kaffe/krydderikværn, så brug den. Ellers brug en mini­hakker. Kværn til du har fint pulver. 
  • Sigt vanil­jen. De stykker, der bliv­er tilbage, kan fx bruges i en creme eller andet, som koges og sigtes bagefter.
  • Put vanil­jepul­veret i et glas med låg.

Not­er

Brug dette vanil­jepul­ver i stedet for vanil­je­sukker i samme mængder. Det hjem­melavede vanil­jepul­ver er ikke egnet i meget lyse cre­mer pga. vanil­jestængernes mørke farve. 

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Se flere opskrifter med vanil­jepul­ver.

Hjemmelavet vaniljepulver uden sukker med vaniljestænger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften