Græskarlasagne med kylling og mascarpone

Denne meget lækre græskarlasagne med kylling er uden lasagneplader. Det er en helt speciel opskrift på lasagne, og jeg tror, du vil blive overrasket over, hvor godt den smager. Det siger flere, som jeg har serveret græskarlasagnen for.
Som erstatning for lasagnepladerne bruger jeg skiver af bagt græskar. Det betyder, at lasagnen er glutenfri, helt uden mel og stort set uden stivelse. Lasagnen er uden tomat og er meget anderledes i krydring, så den minder på ingen måde om en traditionel lasagne.
Originalopskriften står Louisa Lorang bag. Jeg elsker hendes opskrifter, som altid er meget unikke. Men med denne græskarlasagne synes jeg, at jeg har et tip, der kan gøre din græskarlasagne endnu bedre. I hendes opskrift skal græskarskiverne overhældes med kogende vand, og det er synd, da kogt græskar efter min mening er ret kedeligt. Jeg bager derfor græskarskiverne i ovnen. På den måde får man trukket den nøddeagtige smag frem i græskaret, og hele lasagnen bliver endnu mere smagsfuld.
Der skal koriander i lasagnen, og jeg bruger tørret koriander. Frisk koriander er et krydderi, der deler vandene. Tørret koriander smager helt anderledes og kan ikke sammenlignes med den friske. Man kan evt. servere lasagnen med frisk hakket koriander i en skål ved siden af, så hver enkelt kan vælge, om de vil have det på.
Græskarlasagne kan laves med både hokkaido og butternut squash
Jeg har lavet lasagnen både med hokkaido græskar og butternut squash. Begge dele smager fantastisk! Hokkaido er dog lidt sværere at få regulære skiver ud af. Man kan så vælge at skære squashen i skiver i stedet for at rive den, og bage dem på samme måde som græskaret. Hverken butternut squash eller hokkaido er helt fri for stivelse, men det er minimalt sammenlignet med lagsagneplader på hvedemel. Og så har disse grøntsagslasagneplader så meget mere smag.
Græskarlasagne er ikke en hurtig ret, da der skal skæres en del grøntsager, før man kan gå i gang, så afsæt god tid. Til gengæld skal man ikke lave ostesovs til denne opskrift, da den består af mascarpone. Mascarpone er er en italiensk flødeost og bruges typisk i tiramisu. Her sørger den for, at lasagnen ikke bliver tør, men derimod meget lækker og cremet. Mascarone kan erstattes af anden flødeost eller af hytteost for en mere mager version. Men hytteost har selvfølgelig ikke den samme fede lækre cremede smag og konsistens.
I originalopskriften bruges hele kyllingefileter, der skal skæres i små stykker, og det gør opskriften endnu mere tidskrævende. Jeg bruger hakket kyllingekød, og det fungerer rigtig godt. Man kan også sagtens bruge andre slags hakket kød.
Low carb lasagne – og alternativer, hvis den ikke skal være low carb
Denne lasagne er ret lav på kulhydrater. Er der nogen i familien (børn), som har brug for kulhydraterne, kan du jo servere flutes til.
Eller du kan lave lasagnen med almindelige lasagneplader og nøjes med at putte græskar i sovsen. Jeg synes absolut den er bedst med græskarskiverne. Men nogle (ingen navne nævnt, men det kunne fx være et af mine børn) synes ikke om græskarskiver. Lasagneplader suger i modsætning til græskarskiverne en del væske. Så for at undgå at lasagnen bliver tør, hælder jeg lidt mælk i sovsen og i bunden af lasagnefadet, og så gemmer jeg lidt af mascarponen til at smøre lasagnepladerne med. Det er samme princip som i denne tortillalasagne, hvor tortillapandekagerne smøres med flødeost.
Uanset om du laver lasagnen med eller uden lasagneplader, er den ret tung, så den kan bruge en grøn salat som for eksempel denne franske mormorsalat.
Græskarlasagne med kylling og mascarpone
Ingredienser
- Olie til stegning
- 1–2 butternut squash eller hokkaidogræskar (alt efter størrelse)
- 500 g hakket kyllingekød
- 1–2 løg groft hakket
- 2 fed hvidløg knust eller presset
- 1 squash revet
- 2 gulerødder revet
- ½ spsk oregano tørret
- 1 tsk koriander tørret
- ¼ – ½ tsk. chiliflager tørrede
- 250 g mascarpone (1 bøtte)
- 1 lime saften fra den
- salt
- peber
- 150 g lagret havarti (eller anden ost) revet
Servering
- Syltede jalapenos
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
- Skræl butternut squash – bruger du hokkaidogræskar, er det ikke nødvendigt at skrælle.
- Skær så tynde skiver, du kan, af græskaret. Bruger du butternut squash, skærer du oppefra, indtil du når til kernerne. Halver resten af græskaret, skrab kernerne ud og skær resten af græskaret i skiver. Bruger du hokkaidogræskar, er det nemmeste at halvere hokkaidoen, tage kernerne ud, og derefter skære hver halvdel i skiver.
- Læg ca. 3/4 af græskarskiverne på to bageplader – udvælg de største og mest regulære skiver. Hvis du har en oliespray kan du nu spraye skiverne med et tyndt lag olie. Ellers kan du bruge en bagepensel til at pensle et meget tyndt lag olie på græskarskiverne. Giv dem også lidt salt.
- Bag græskarskiverne i ovnen i 10–15 minutter til de er møre. Tag dem ud og skru ovnen ned til 190 grader almindelig ovn.
- Resten af græskaret skæres i små stykker. Hvis du alligevel bruger en foodprocessor til at rive gulerødder og squash, kan du også bruge den til at hakke eller rive græskaret groft.
- Steg løgene i lidt olie i en gryde. skru ned for gryden og tilsæt hvidløg. Lad løgene simre ved svag varme, mens du svitser græskarternene i lidt olie på en pande ved siden af ved god varme. Tilsæt den revet squash og gulerod og lad stege et par minutter. Hæld det hele i gryden og rør rundt.
- Giv panden lidt olie igen og brun kyllingekødet. Tilsæt oregano, koriander, chiliflager, salt og peber, og lad krydderierne brune lidt med.
- Hæld kyllingen over i gryden og tilsæt mascarpone.
- Lad gryden simre ca. 10 minutter og smag til med limesaft, salt og peber.
- Saml lasagnen. Start med græskarskiver, så et lag af kyllingeblandingen og så revet ost. Gentag med græskar – kylling – ost – til det hele er brugt.
- Sæt lasagnen i ovnen og bag tre kvarter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Find inspiration til aftensmaden:
