Brownie med karamel uden mel
![Brownie med et lag af karamel i midten.](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/01/brownie_karamel_kage.jpg)
Denne brownie med karamel uden mel er den bedste glutenfri chokoladekage, jeg har smagt. Brownien er en konfektkage, der smelter på tungen, fuld af lækker chokolade og karamel af kondenseret mælk.
Der er altså tale om en virkelig usædvanligt god brownie. Hvis du elsker brownie, så SKAL du prøve denne med karamel – uanset om du har grund til at undgå mel eller ej. Det er den ultimative kage, fugtig og blød i konsistensen og med virkelig lækker chokoladesmag. Det er næsten utroligt, at det kan lade sig gøre at bage sådan en kage uden mel, men når den har fået lov at sætte sig, ligner den enhver anden brownie. Den smager bare endnu bedre.
Der skal ret meget chokolade i kagen – det karakteriserer jo en brownie. Jeg bruger chokolade på 45–60%, men du kan også vælge at gå op til 70%. Kagen bliver mere intens i smagen, men måske knap så børnevenlig. Jeg skærer kagen i 24 stykker, og de bliver derfor ikke så store. Jeg synes, det er passende til sådan en konfekt-agtig brownie. Hvis man ikke har fået nok, kan man jo altid tage et stykke mere, men min erfaring er, at mange synes, et lille stykke er tilpas.
Sådan koger du karamellen til brownien
Med kondenseret mælk er du sikker på at få en perfekt lysebrun karamel. Når man laver karamel ved at smelte sukker på panden, synes jeg alt for let det bliver for mørkt. Det undgår man med kondenseret mælk.
Når du laver karamellen, skal du dog stadig sørge for at røre godt i gryden, så det ikke brænder fast i bunden. Og så skal du koge karamellen ved smag varme, så det ikke skiller.
Jeg har opdateret opskriften med anvisninger til at koge karamellen i mikroovn. Det synes jeg er nemmere end i gryde, hvor karamellen letter brænder på – du skal dog stadig huske at røre nogle gange undervejs i de 4–5 minutter, det tager at koge karamellen i mikroovn. Men det er helt op til dig, hvad du vælger. Bruger du mikroovn, skal du være opmærksom på, at mikroovne er forskellige. Måske skal karamellen koge lidt kortere eller længere tid i din mikroovn. Og så må du endelige ikke fortvivle, hvis massen først ikke ligner karamel. Når du rører godt i massen, samler den sig og bliver til den lækreste fløjlsbløde karamel.
Flere opskrifter med kondenseret mælk
Som du måske har opdaget, går kondenseret mælk igen i flere af mine opskrifter. Jeg synes, det har så god en smag, og så er det så nemt at bruge, fx som erstatning for æg i is. Dette har jeg udnyttet i min avocadois med kondenseret mælk. Også kolde drikke som avocadosmoothie bliver meget lækre med kondenseret mælk. Og så er der disse megalækre og meget nemme 10-minutters karameller, som også laves med kondeseret mælk.
Melfri og glutenfri brownie med karamel
Denne brownie uden mel er både glutenfri og uden stivelse. Da der ikke er mel i brownien skal den i køleskab og sætte sig, inden den skæres. Dette er også vigtigt pga. karamellaget, som også skal blive fast. Kagen skal altså helst bages dagen før eller om morgenen, hvis du skal bruge den om aftenen.
Vil du bare have verdens bedste brownie uden mel, kan du også få det. Den er lidt nemmere at lave og går bedre med is og bær som dessert. Brownie med karamel er måske mere “kage-til-kaffen-kage”.
Brownie med karamel uden mel
Equipment
- 1 Bradepande 32x20 cm
Ingredienser
Brownie
- 120 g smør
- 250 g mørk chokolade*
- 375 g sukker
- 5 æg
- 2 spsk. kakao*
- ¼ tsk. salt
Karamel:
- 1 dåse kondenseret mælk
- 80 gram smør
- 80 gram brun farin
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. vaniljepulver*
Sådan gør du
Brownie
- Tænd ovnen på 170 grader
- Læg bagepapir i en form på 32×20 cm
- Smelt smørret i en skål over vandbad. Imens hakkes chokoladen. Når smørret er smeltet, tilsættes chokoladen. Sluk for blusset,men lad skålen blive i gryden. Rør til chokoladen er smeltet. Stil skålen med smeltet chokolade på køkkenbordet, så den kan køle lidt af.
- Rør æg og sukker sammen. En brownie må endelig ikke ikke piskes for længe.
- Rør smør- og chokoladeblandingen i dejen.
- Bland kakao og salt og sigt det i dejen.
- Bland forsigtigt dejen med en dejskraber.
- Hæld 2/3 af dejen i formen – du skal gemme nok dej til at du kan hælde endnu et lag chokoladedej øverst på kagen senere. Sæt kagen i ovnen i 20 minuter. Imens tilberedes karamellen.
Karamel
- Metode 1 i gryde: Put alle ingredienserne i en gryde og kog karamellen ved middel varme, mens du rører grundigt, så karamellen ikke brænder på. Skru ned på lavt blus, når karamellenmassen er kommet i kog. Kog massen videre til karamellen tykner og bliver lysebrun. Det passer nogenlunde med bagetiden på brownien, måske lidt mindre. Det afhænger af, hvor meget varme, du har under gryden.
- Metode 2 i mikroovn: Smelt smør og brun farin 1 ½ minutter i mikroovn ved fuld effekt. Tilsæt kondenseret mælk, salt og vaniljepulver og kog videre i 4–5 minutter til massen bobler. Husk at røre en gang imellem. Hvis du laver halv portion, skal kogetiden i mikroovn mindskes til 2–3 minutter.
Bagning
- Efter 20 minutter tages kagen ud af ovnen, og karamellen fordeles ud over kagen. Du skal være meget forsigtig, da kagen nedenunder stadig er blød.
- Dernæst fordeles den sidste trejdedel af dejen over karamellen. Tag dig god tid og vær forsigtig, så du ikke får blandet karamel og dej. Bag kagen videre i 20–25 minutter. Tjek med en træpind, om den er færdig. Der må godt hænge lidt kage ved, men dejen må ikke være flydende.
- Sæt brownien i køleskabet, så den kan sætte sig, inden du skærer den.
Noter
* Tjek at kakaopulver, vaniljepulver og chokolade er uden gluten for en glutenfri brownie.
Se nyeste opskrifter på kager uden mel
- Islagkage med æbleis og marcipan
- Kokostoppe i airfryer – nem opskrift med kondenseret mælk
- Kokosmakronkage med æblecreme – uden mel og bagt i airfryer
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen 🥑. Husk at du også kan besøge Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev.
![Brownie uden mel med karamel](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/03/brownie_uden_mel_med_karamel_1000x1500_400-683x1024.jpg)
MUMS 😋
Dejligt, du synes om opskriften 🙂
Jubiiii en lækker opskrift uden mel og de smager himmelsk. Flere har spurgt til opskriften.
Har du prøvet at fryse noget af kagen?
Dejlig, du kan lide opskriften 😀. Nej, jeg har desværre ikke prøvet at fryse brownien med karamel. Den brownie uden karamel kan fint fryses.
Hej. Jeg har frosset kagen og den er ligeså lækker, når den er optøet 😀
Tak for tilbagemeldingen, Evy 😀. Det er godt at vide.
Jeg smagte denne kage hos en veninde. Straks skulle jeg bede om opskriften. Den er bare himmelsk. Hellere et lille styk end en kæmpe stor som ikke smager nær så godt.
Tusind tak.
1000 tak for de fine ord. Så dejligt at høre, at du kan lide kagen ❤️
Hvor længe i forvejen kan kagen laves ?
Hej Natasja. Du kan sagtens bage brownien et par dage i forvejen og opbevare den i køleskabet (ja faktisk skal den sætte sig i køleskabet, før du kan skære den). Pak den godt ind, så den ikke tager smag fra andre madvarer i køleskabet. Vil du bage den mere end 3–4 dage i forvejen, ville jeg nok fryse den ned i stedet. Jeg har ikke selv prøvet at fryse denne med karamel, men det kan jeg se, at andre har gjort med held. God fornøjelse med bagningen 😀.