Avocadoen > Æble-aroniasyltetøj

Æble-aro­ni­a­syl­tetøj

Aroniasyltetøj

Syl­tetøj kogt på æble, aro­ni­abær og vanil­je. Dette syl­tetøj smager helt fan­tastisk med en sød og dyb aro­ma. Brug det fx på ost, vafler, pan­dek­ager eller gem det til jul og brug det som alter­na­tiv til kirse­bærsovs på risala­mande (og nej, risala­mande er ikke mad uden stivelse, men lige juleaften gør jeg en undtagelse).

Vi har en aro­ni­abusk i haven. Mag­nus fik den med hjem fra en skoleud­flugt til en planteskole en gang i 4–5 klasse. Aro­nia er en flot frodig busk, og særligt i efteråret er den fin med blade i efterårets rødgule farv­er. Det er længe siden vi fik aro­ni­abusken – han går i 2G nu – men busken er endelig langt om længe beg­y­n­dt at give aro­ni­abær i lidt større mængder. 

Jeg har været lidt i tvivl om, hvad de skal bruges til, for jeg synes, aro­nia har en lidt bit­ter, tør smag, selv når de er helt modne. Løs­nin­gen er at koge dem, for så skifter de helt karak­ter, og sma­gen bliv­er sød og dyb. Her har jeg kogt aro­ni­abær sam­men med æbler til en æble-aroniasyltetæj.

Denne syl­tetøj er ret sød. Jeg bry­der mig nem­lig ikke at tilsætte kon­server­ingsmid­del til mit syl­tetøj. Når man koger syl­tetøj med lige dele frugt og sukker, kan syl­tetø­jet holde i åre­vis i det uåb­nede glas, selv om det ikke opbe­vares i køleskab. Du kan godt bruge min­dre sukker, men så skal syl­tetø­jet opbe­vares på køl og spis­es hur­tigt. Læs mere her om at sylte uden e‑numre, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Jeg kan godt lide at bruge æble i mine syl­tetø­jer. Har man et eller flere æbletræer i haven, har man ofte for mange æbler, og syl­tetøj er en god måde at få dem brugt. En anden fordel ved æbler er, at de inde­hold­er en del pek­tin og derved får syltø­jet til at blive tykkere. Og så til­fø­jer de god smag. Fak­tisk kan man lave en hel genial æblemarmelade. 

Jeg til­fø­jede to tomme vanil­jestænger, da jeg kogte min syl­tetøj. Hver gang jeg har skra­bet kornene ud af en stang vanil­je, kom­mer jeg dem i et glas med sukker, jeg har stående i min bageskuffe. Her hold­er de sig fint, til jeg får brug for dem. Som en sidegevinst får man det lækreste vaniljesukker.

Æble-aro­ni­a­syl­tetøj

Syl­tetøj af æble, aro­ni­abær og vanil­je smager helt fan­tastisk og har en sød og dyb aro­ma. Brug det fx på ost, vafler, pan­dek­ager eller gem det til jul og brug det som alter­na­tiv til kirsebærsovs.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid20 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Antal: 3 små glas
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • 3 Glas med låg

Ingre­di­enser

  • 250 g æble svarede til 3 ned­fald­sæbler, hvor jeg måtte skære lidt fra
  • 250 g aro­ni­abær
  • 500 g sukker
  • 2 tomme vanil­jestænger har du ikke det, kan du selvføl­gelig også putte fx en halv ubrugt vanil­jes­tang i

Sådan gør du

  • Æblerne skylles og skæres i ultra­tyn­de både og dernæst på den anden led, så det giv­er ganske små stykker.
  • Aro­ni­abær skylles og puttes i en gryde sam­men med æblestykkerne, vanil­jestænger og sukker. Koges for­sigtigt op til frugten beg­y­n­der at væske. Nu kan du godt skrue op til kraftig varme. Det han­dler om at få kogt væsken ud af syltetøjet.
  • Hæld syl­tetø­jet på de skold­ede glas og sæt låget på med det samme.

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften