Æblekage uden mel – med karamelliseret mandelcrumble
![Æblekage uden mel med kanel og karamelliseret mandelcrumble](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/08/smuldreaeblekage_1200x400.jpg)
Denne æblekage smager simpelthen himmelsk, og så er den uden mel. I bunden er et lag æblemos med vanilje. Den toppes med kanel og mandelcrumble, som karamelliserer helt af sig selv, når kagen bages i ovnen. Kagen lyder meget mere avanceret, end den er. Det er faktisk en ret hurtig og nem kage – en slags smuldreæblekage, men altså uden mel.
Æblerne skal enten rives groft eller skæres fint ud. Man kan derfor godt bruge nedfaldsæbler til denne æblekage. Man kan også godt bruge æbler, som er faldet af træet lidt for tidligt, og derfor ikke er helt modne. For at ramme den rette sødme på æblemosen, så smag den til, inden du bager kagen. Er den for sød, så tilføj lidt citronsaft. Er den for syrlig, så tilsæt lidt ekstra sukker.
Jeg koger æblemosen i mikroovnen. Du kan sagtens koge den i gryde, men jeg synes æblerne bevarer smag og bid bedre, når man koger i mikroovnen. Har du mange æbler, kan jeg også anbefale nogle af mine andre søde opskrifter med æbler.
Æblekage med crumble kan sættes på kagebordet med en kop kaffe, men den er også rigtig god som en nem dessert. Når jeg har gæster, får vi ofte mad i ovn. Så plejer jeg at forberede kagen, så den er klar til at komme ind i ovnen, når maden kommer ud. Det passer lige med, at vi har lun æblekage, når vi når til desserten. Server smuldreæblekagen med græsk yoghurt rørt op med vanilje. Vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum er også godt til.
Da kagen er uden hvedemel, er den både glutenfri og uden stivelse. Måske kan du også blive inspireret af Avocadoens andre opskrifter på kager uden mel.
Æblekage uden mel – med karamelliseret mandelcrumble
Equipment
- Minihakker
- Mikroovn kan også laves i gryde
- Tærtefad på 20 cm i diameter Laver du dobbelt portion, passer den i et fad på 25–26 cm.
Ingredienser
Æblekompot
- 300 g revet eller fintskåret æble (hellere lidt for meget end for lidt)
- 50 g sukker Tilsæt evt lidt mere afhængigt af, hvor syrlige æblerne er
- ½ vaniljestang
- ½ citron (skal og saft)
Krydring
- 1 tsk. Kanel
Smuldredej
- 100 g mandler
- 50 g smør
- 50 g sukker
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
Æblemos
- Skær æblerne i små stykker eller riv dem groft. Jeg beholder skrællen på, med mindre den er trist.
- Kom 50 g sukker sukker, vaniljekorn og selve stangen og tilsidst æblerne i en skål.
- Kog i mikroovn i ca. 5 minutter alt efter mikrovnens effekt. Laver du dobbelt portion, skal æblerne koge lidt længere, ca. 8 minutter.
- Rør rundt en gang i mellem.
- Hvis sukkeret ikke er opløst, så kog videre ved lav effekt, til der ikke længere ligger sukker i bunden af skålen. Æblerne skal være møre, men de skal ikke være kogt i smadder.
- Smag æblerne til. Er de for syrlig, så tilsæt lidt mere sukker.
- Fordel æblerne i et tærtefad.
- Drys kanel over.
Smuldredej
- Mens æblemosen koger, laves smuldredejen.
- Hak mandlerne groft i en minihakker. De skal skal stadig være hele stykker mandler tilbage.
- Tilsæt smør og sukker og kør kun lige i minihakkeren til dejen akkurat er samlet.
- Fordel crumblen over æblerne.
- Bag kagen i ca. 20 minutter til den er gyldenbrun og karamelliseret.
Video
Se nyeste opskrifter på kager uden mel
Tip til æblekage med mandelcrumble
- Brug røde æbler – så får æblekagen en flottere farve.
- Du behøver ikke at smutte mandlerne – mandlerne smager helt fint med skallen på.
- Har du ikke en minihakker, kan du hakke mandlerne med en kniv eller bruge færdigkøbte hakkede mandler i stedet.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen 🥑. Husk at du også kan besøge Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev.
![Æblekage uden mel](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/08/smuldreaeblekage_800x1200-683x1024.jpg)