Avocadoen > Sund æblekage uden sukker og mel – dessertmorgenmad

Sund æblek­age uden sukker og mel – dessertmorgenmad

Gammeldagsæblekage med mandler og yoghurt

Opskrift på en sund æblek­age, som er uden sukker og mel. Opskriften er inspir­eret af gam­meldags æblek­age, men den er så sund, at man sagtens kan spise den til mor­gen­mad. Jeg kalder den for dessert­mor­gen­mad. Og det er virke­lig en lækker mor­gen­mad! Den består af æble, vanil­je græsk yoghurt, A38, man­dler og evt. chi­afrø og lidt blomme­syl­tetøj. Den tager ikke lang tid at lave, og kan sagtens for­bere­des afte­nen før.

Denne mor­gen­mad­sæblek­age bliv­er bedst med æbler, der har fået lov at hænge på træet, til de er modne, for­di den er uden tilsat sukker. Man kan sagtens bruge ned­fald­sæbler eller æbler, der er lidt plet­tede, da æblerne skæres i små stykker og koges til æble­grød. Jeg behold­er skrællen på æblerne, med min­dre den er meget trist. Det er lige under skrællen, at vit­a­min­erne sid­der, og bruger man røde æbler, får æble­mosen oven i købet en fin lyserød farve, når man behold­er skrællen på.

Jeg koger æble­grø­den i mikroov­nen, når por­tio­nen kun er til en per­son. Det tager 3 min­ut­ter at lave æble­grød af 1–2 æbler i mikroov­nen. Vil man lave mor­gen­mads­dessert til mange per­son­er, kan det bedre svare sig at koge æblerne i en gryde. 

Sukker­fri og gluten­fri æblek­age uden mel eller anden stivelse

Som alter­na­tiv til rasp bruger jeg hakkede man­dler. Denne sunde æblek­age er der­for også både gluten­fri og uden stivelse. Hvis man und­lad­er syl­tetøj på top­pen, er den også helt sukker­fri, når man ser bort fra det naturlige frugt­sukker i æblet. Men jeg kan anbe­fale at toppe mor­gen­mad­sæblek­a­gen med en teske­fuld blom­memarme­lade eller andet rødt syl­tetøj. Det er alt­så prikken over i’et. Prøv  evt. med denne opskrift på blomme­syl­tetøj i air­fry­er. Den er virke­lig lækker.

Dessert­mor­gen­maden kan sagtens for­bere­des afte­nen før. Kog æble­mos og rør græsk yoghurt og A38 sam­men med vanil­je og evt. chi­afrø. Opbe­var æble­mos og yoghurt i kølesk­a­bet i hver sin lille bøtte. Næste mor­gen lægges æble­mos i bun­den af et glas. Dernæst drysses med grofthakkede man­dler og til sidst til­fø­jes yoghurt med vanil­je og evt. syl­tetøj. Æble­mor­gen­maden skal spis­es med det samme, da æble­grø­den er uden sukker.

Synes du om denne sunde æblek­age som mor­gen­mad, vil du sikkert også kunne lide mine andre forslag til mor­gen­mad med yoghurt, chia, nød­der og frugt. De er alle uden sukker, mel eller gryn, og er der­for både gluten­frie og uden stivelse. 

Søger du andre idéer til, hvor­dan du kan bruge en masse æbler? Her har jeg sam­let Avo­ca­doens bed­ste opskrifter på æblek­ager og æble­syl­tetøj.

Sund æblek­age uden sukker og mel – dessertmorgenmad

Sund æblek­age uden sukker og mel, gluten­fri og uden stivelse. Opskriften er inspir­eret af gam­meldags æblek­age, men så sund, at jeg spis­er den til morgenmad.
Forb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Dessert, Mor­gen­mad
Køkken: Dan­sk
Diæt: Gluten­fri
Antal: 1 per­son
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn kan også laves i gryde

Ingre­di­enser

  • 1–2 æbler
  • Et lille stykke vanil­jes­tang eller lidt vaniljepulver
  • 1 tsk. chi­afrø kan ude­lades
  • 2 spsk. man­dler
  • 1 tsk. blomme­syl­tetøj eller andet rødt syl­tetøj kan ude­lades for en sun­dere version

Sådan gør du

  • Bland græsk yoghurt og A38 med vanil­je og evt. chi­afrø. Stil i køleskabet.
  • Del æblerne i kvarte og skær kerne­huset fra.
  • Hak æblerne fint og put dem i en skål med lidt vanil­je – evt. en stump tom vaniljestang.
  • Kog æblerne i 3 min­ut­ter i mikroov­nen (eller i en gryde).
  • Hak man­dlerne groft.
  • Lad æble­mosen køle af, før æblek­a­gen lægges sammen.
  • Pynt evt. med lidt syl­tetøj på toppen.
  • Spis.

Video

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Husk at du også kan besøge Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften