Avocadoen > Æblesyltetøj i mikroovn

Æble­syl­tetøj i mikroovn

Æblesyltetøj med vanilje lavet i mikroovn

Æble­syl­tetøj er over­rask­ende lækkert og meget nemt at lave i mikroovn. Jeg lavede æble­syl­tetøj for første gang for nogle år siden, efter vi var fly­t­tet i et nyt hus med en have helt uden frugt­træer og buske. Jeg havde der­for ingen af de bær eller frugter, jeg ple­jede at sylte af. Nå, men det viste sig, at søde naboer rundt omkring i nabo­laget delte gavmildt ud af deres æbler, som de stillede ud på for­tovet i spande og trille­børe. Jeg beslut­tede mig der­for for at prøve at lave æble­syl­tetøj, og det viste sig at være virke­lig lækkert.

Forde­len ved at lave æble­syl­tetøj i mikroovn er, at det er supernemt og hur­tigt. Og så kan man nøjes med at lave en lille por­tion. De fleste bær og frugter egn­er sig til at blive kogt i mikroovn, og æbler er ingen und­tagelse. Se alle mine andre opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Æble­syl­tetøj bliv­er så flot, som de æbler man laver det af. Dvs. hvis man bruger gul­grønne æbler, så får syl­tetø­jet en gul­brun farve. Med røde æbler kan man få en smuk rød eller lyserød farve på syl­tetø­jet. Det samme gælder selvføl­gelig for sma­gen. Æble­syl­tetøj smager forskel­ligt alt efter, hvilken sort man bruger.

Æbler inde­hold­er en del pek­tin, og syl­tetø­jet stivn­er der­for helt af sig selv. Især, hvis du bruger knap modne æbler og behold­er skrællen på æblerne. Det er også skrællen, der kan være med til at farve syl­tetø­jet, så den behold­er jeg på, med min­dre den er meget kedelig. 

Du kan vælge at blende æble­syl­tetø­jet, når det er kogt. Det giv­er en jævn, lidt mere grynet kon­sis­tens – og så hed­der det vist æble­marme­lade i stedet for syl­tetøj. Jeg kan bedst lide at skære æblerne meget fint og så und­lade at blende.

Æble­syl­tetøj i mikroovn

Æble­syl­tetøj er over­rask­ende lækkert, og det er supernemt at lave i mikroovn. Du skal bare bruge æbler, sukker og vanil­je, og det tager bare 10 min­ut­ter at koge i mikroovn.
Forb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Sylt­ning
Køkken: Dan­sk
Antal: 1 lille glas
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g æble
  • 50 g sukker 100 g, hvis det skal være langtidsholdbart
  • ½ brugt vanil­jes­tang

Sådan gør du

  • Skær æble i små stykker
  • Put først sukker i skålen eller glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i. Husk, det skal kunne tåle kogn­ing. Tilsæt dernæst vanil­je og æble. Lad være at røre til at starte med. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til sukkeret er helt opløst, og det har en passende kon­sis­tens. I min mikroovn tager det ca. 3 min­ut­ter, da æble­syl­tetøj bliv­er hur­tigt tykt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt.
  • Fisk vanil­jes­tangen op og sæt låg på glas­set eller hæld på et rengjort glas i passende størrelse.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Husk at du også kan besøge Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Tips til at koge syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogn­ing, fx et syl­te­glas eller henkogn­ings­glas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glas­set og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde spar­er man opvask.

Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt. Vær meget for­sigtig, når du tager glas­set ud af mikroovnen. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj. 

Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukker­mæng­den også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.

I mod­sæt­ning til, når man koger i gryde, skal koge­ti­den for­længes, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en por­tion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 min­ut­ter ved fuld effekt og 7 min­ut­ter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effekten.

Med disse små por­tion­er, skal man fylde i små syl­tetøjs­glas. Jeg bruger en lille sovs­eske til at få syl­tetø­jet ned i glassene.

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Æblesyltetøj i mikroovn

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften