Avocadoen > Appelsinis – flødeis med appelsinkaramel af kondenseret mælk

Appelsi­nis – flødeis med appelsinkaramel af kon­denseret mælk

Appelsinis med lidt appelsinskal

Appelsi­nis med appelsinkaramel er lavet på kon­denseret mælk. Det er en sød og cremet flødeis, som får ekstra appelsins­mag fra appelsin­rup. Appelsin­sirup­pen laves af appelsin­saft og appelsin­skiv­er, der koges til appelsin­erne er karamel­lis­eret, og sirup­pen er blevet tyk og fuld af appelsins­mag. De kan­dis­erede appelsin­skiv­er kan derefter bruges som pynt til isen. Bruger man blo­dap­pelsin­er, bliv­er de ekstra flotte.

Her find­er du opskrift på appelsin­sirup og tørrede kan­dis­erede appelsin­skiv­er.

Is pyntet med tørret, kandiseret appelsinskive

Cremet appelsi­nis uden ismaskine

Det bed­ste af det hele er, at man laver denne is uden ismask­ine. Ismask­i­nen kan und­væres helt uden prob­le­mer, for­di isen er lavet på kon­denseret mælk i stedet for æg. Kon­denseret mælk gør, at isen ikke krys­tallis­er­er, og appelsinisen er stort set klar til at spise lige fra fry­seren. Så man skal endelig ikke tage sin appelsi­nis ud af fry­seren før lige inden, den skal spis­es. Så smelter den nemlig. 

Den kon­denserede mælk koges med appelsin­skal og vanil­je til gylden appelsinkaramel, som blandes med piske­fløde til appelsi­nis. Det smager alt­så helt fan­tastisk. Vil du gå hele vejen, kan du lave denne karamel­lis­erede man­del-appelsink­age til.

Find flere tips og inspi­ra­tion til andre cit­rusfrugter, du kan bruge til isen, efter opskriften.

Appelsinis med appelsin, fløde og kondenseret mælk

Appelsi­nis – sød og cremet med et stre­jf af appelsinskal

Appelsi­nis med appelsinkaramel er en sød og cremet flødeis med appelsin og vanil­je. Appelsinisen laves af kon­denseret mælk og appelsin­sirup helt uden ismaskine. 
Tilb. tid30 min­ut­ter
Fry­setid4 timer
Sam­let tid4 timer 30 min­ut­ter
Ret: Dessert
Serv­ings: 6 per­son­er
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • ½ vanil­jes­tang eller erstat med 1 tsk. vanil­jepul­ver pr. 1/2 vaniljestang
  • 1 dåse sødet kon­denseret mælk ca. 400 g
  • Skal af 1 økol­o­gisk appelsin
  • 5 dl piske­fløde
  • 2 spsk. appelsin­sirup kan und­lades, men til­fø­jer ekstra appelsins­mag – se link i bun­den af opskriften

Forslag til topping

  • Revet appelsin­skal
  • Tørrede kan­dis­erede appelsin­skiv­er (se link i bun­den af opskriften)
  • Appelsin­sirup (Se link i bun­den af opskriften)

Sådan gør du

  • Put vanil­je (korn og stang), kon­denseret mælk og appelsin­skal i en gryde.
  • Kog det op og lad det sim­re under svag varme under kon­stant omrøring i 5 min­ut­ter. Pas på! Det bræn­der let på.
  • Lad appelsinkaramellen køle af.
  • Imens piskes flø­den til skum. Piskeriset skal sætte toppe i flø­den, men pas endelig på ikke at piske for meget. Jeg ple­jer at vende for­sigtigt rundt i flødeskum­met, når jeg synes, det er færdigt, så der ikke lig­ger upisket fløde i bun­den, og så pisker jeg nogle få sekun­der mere.
  • Når appelsinkaramellen er helt kold, røres appelsin­sirup i massen, og det hele sigtes over i en skål.
  • Bland lidt flødeskum i appelsinkaramellen.
  • Derefter hæn­des appelsinkaramellen over i resten af flødeskum­met, og det blandes forsigtigt.
  • Hæld ismassen i en behold­er med låg og frys i min­i­mum 4 timer.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Brug din yndlingsc­itrus til at lave citrusis

Jeg har kaldt isen for appelsi­nis, men i prin­cip­pet kan du lave alle slags cit­ru­sis efter denne opskrift. Dvs. du kan lave isen med alle slags økol­o­giske cit­rusfrugter. Jeg har prøvet at lave is af appelsin­er, blo­dap­pelsin­er og lime­quat (eller lemon snacks, som de også hed­der). Alle slags cit­ru­sis smager godt efter min mening – men nu elsker jeg også alle for­mer for citrusfrugt 🍋🍊🍈. 

Hvis du ikke kender lime­quat, kan du læse mere og finde opskrifter med lime­quat her. Lime­quat er en lille meget saftig cit­rusfrugt, hvor skallen kan spis­es rå. Lime­quat er en kryd­sning mellem lime og kumquat, men jeg synes sma­gen kom­mer tættest på en sødere cit­ron med en lille smule bit­ter­hed. Lime­quat-is har en dejlig let syrlig smag. Hvis det er sæson for lime­quat, kan jeg varmt anbe­fale at lave is af limequat. 

Det er selvføl­gelig ikke lig­e­gyldigt, hvilken slags cit­rusfrugt, du bruger til isen, da den jo smager af den slags cit­rus, du bruger. Men egentlig skal du bare vælge din yndlings eller den cit­rusfrugt, der er i sæson og er mest sød og saftig, når du laver isen. 

Hvor­for skal man bruge økol­o­giske citrusfrugter?

Føde­varestyrelsen anbe­faler, at man bruger økol­o­giske cit­rusfrugter, når man vil spise skallen. Ikke-økol­o­giske cit­rusfrugter kan ifølge fødestyrelsen inde­holde pes­ti­cidrester både i skallen og i cit­ruskødet, så under alle omstændighed­er er det en god idé at købe økol­o­giske cit­rusfrugter. Jeg anbe­faler der­for også økol­o­giske cit­rusfrugter til isen, da det er cit­russkallen, der giv­er smag til isen. 

Glas med appelsinis pyntet med appelsinskal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften