Appelsinis – flødeis med appelsinkaramel af kondenseret mælk

Appelsinis med appelsinkaramel er lavet på kondenseret mælk. Det er en sød og cremet flødeis, som får ekstra appelsinsmag fra appelsinrup. Appelsinsiruppen laves af appelsinsaft og appelsinskiver, der koges til appelsinerne er karamelliseret, og siruppen er blevet tyk og fuld af appelsinsmag. De kandiserede appelsinskiver kan derefter bruges som pynt til isen. Bruger man blodappelsiner, bliver de ekstra flotte.
Her finder du opskrift på appelsinsirup og tørrede kandiserede appelsinskiver.

Cremet appelsinis uden ismaskine
Det bedste af det hele er, at man laver denne is uden ismaskine. Ismaskinen kan undværes helt uden problemer, fordi isen er lavet på kondenseret mælk i stedet for æg. Kondenseret mælk gør, at isen ikke krystalliserer, og appelsinisen er stort set klar til at spise lige fra fryseren. Så man skal endelig ikke tage sin appelsinis ud af fryseren før lige inden, den skal spises. Så smelter den nemlig.
Den kondenserede mælk koges med appelsinskal og vanilje til gylden appelsinkaramel, som blandes med piskefløde til appelsinis. Det smager altså helt fantastisk. Vil du gå hele vejen, kan du lave denne karamelliserede mandel-appelsinkage til.
Find flere tips og inspiration til andre citrusfrugter, du kan bruge til isen, efter opskriften.

Appelsinis – sød og cremet med et strejf af appelsinskal
Ingredienser
- ½ vaniljestang eller erstat med 1 tsk. vaniljepulver pr. 1/2 vaniljestang
- 1 dåse sødet kondenseret mælk ca. 400 g
- Skal af 1 økologisk appelsin
- 5 dl piskefløde
- 2 spsk. appelsinsirup kan undlades, men tilføjer ekstra appelsinsmag – se link i bunden af opskriften
Forslag til topping
- Revet appelsinskal
- Tørrede kandiserede appelsinskiver (se link i bunden af opskriften)
- Appelsinsirup (Se link i bunden af opskriften)
Sådan gør du
- Put vanilje (korn og stang), kondenseret mælk og appelsinskal i en gryde.
- Kog det op og lad det simre under svag varme under konstant omrøring i 5 minutter. Pas på! Det brænder let på.
- Lad appelsinkaramellen køle af.
- Imens piskes fløden til skum. Piskeriset skal sætte toppe i fløden, men pas endelig på ikke at piske for meget. Jeg plejer at vende forsigtigt rundt i flødeskummet, når jeg synes, det er færdigt, så der ikke ligger upisket fløde i bunden, og så pisker jeg nogle få sekunder mere.
- Når appelsinkaramellen er helt kold, røres appelsinsirup i massen, og det hele sigtes over i en skål.
- Bland lidt flødeskum i appelsinkaramellen.
- Derefter hændes appelsinkaramellen over i resten af flødeskummet, og det blandes forsigtigt.
- Hæld ismassen i en beholder med låg og frys i minimum 4 timer.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Brug din yndlingscitrus til at lave citrusis
Jeg har kaldt isen for appelsinis, men i princippet kan du lave alle slags citrusis efter denne opskrift. Dvs. du kan lave isen med alle slags økologiske citrusfrugter. Jeg har prøvet at lave is af appelsiner, blodappelsiner og limequat (eller lemon snacks, som de også hedder). Alle slags citrusis smager godt efter min mening – men nu elsker jeg også alle former for citrusfrugt 🍋🍊🍈.
Hvis du ikke kender limequat, kan du læse mere og finde opskrifter med limequat her. Limequat er en lille meget saftig citrusfrugt, hvor skallen kan spises rå. Limequat er en krydsning mellem lime og kumquat, men jeg synes smagen kommer tættest på en sødere citron med en lille smule bitterhed. Limequat-is har en dejlig let syrlig smag. Hvis det er sæson for limequat, kan jeg varmt anbefale at lave is af limequat.
Det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvilken slags citrusfrugt, du bruger til isen, da den jo smager af den slags citrus, du bruger. Men egentlig skal du bare vælge din yndlings eller den citrusfrugt, der er i sæson og er mest sød og saftig, når du laver isen.
Hvorfor skal man bruge økologiske citrusfrugter?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man bruger økologiske citrusfrugter, når man vil spise skallen. Ikke-økologiske citrusfrugter kan ifølge fødestyrelsen indeholde pesticidrester både i skallen og i citruskødet, så under alle omstændigheder er det en god idé at købe økologiske citrusfrugter. Jeg anbefaler derfor også økologiske citrusfrugter til isen, da det er citrusskallen, der giver smag til isen.
