Mandel-appelsinkage med appelsinmarmelade (glutenfri)

Denne appelsinkage er fuldstændig uimodståelig lækker. Kagen er lavet af appelsinmarmelade og mandelmel. Den er sød og let karamelliseret med et lillebitte hint af bitterhed fra appelsin. Søb den i appelsinsirup, og din lykke er gjort. Appelsinkagen er naturligt glutenfri, da den er lavet på mandelmel, og den holder sig blød og fugtig længe. Spis kagen som den er, eller server den med nem vaniljeis eller appelsinflødeis.
Jeg har prøvet at lave denne citruskage med almindelige appelsiner, røde appelsiner (blodappelsin), citron og limequat – og med en blanding af forskellige citrusfrugter. Det hele smager godt, men lidt forskelligt. Jeg vil tro, at de fleste former for citrusfrugt kan bruges, så vælg de frugter, du bedst kan lide. Eller endnu bedre: i sæson. Det er dem, der er mest søde og saftige. Se flere tips til appelsinkagen efter opskriften.
Mandel-appelsinkage med appelsinmarmelade (glutenfri)
Equipment
- Mikroovn
- springform 17–18 cm (24 cm til dobbelt portion)
Ingredienser
Kage
- 100 g smør
- 125 g sukker
- 125 mandelmel
- 1,5 tsk. bagepulver
- 1 dl citrusmarmelade 150 g ca. en portion appelsinsyltetøj – se link under opskriften
- 2 æg
- 1 økologisk appelsin – skallen fintrevet Gem saften til appelsinsirup. Appelsinskallen kan undværes, men det forstærker appelsinsmagen.
Forslag 1: Appelsinsirup og tørrede appelsinskiver (anbeales)
- 1 dl sukker
- 1 dl økologisk appelsin – saften 1 meget stor eller 2 små (brug skallen i kagen)
- 1 økologisk appelsin i skiver
Forslag 2: Glasur (den hurtige løsning)
- 100 g flormelis
- 2 spsk. appelsinsaft
Sådan gør du
Kage
- Tag æg og smør ud af køleskabet, så det kan få stuetemperatur.
- Tænd ovnen på 170 grader.
- Klem et stykke bagepapir fast mellem bund og sider i formen og smør både bagepapir og springformens sider. Der kan godt flyde lidt smør ud fra springformen, når kagen bager, så lad det overskydende bagepapir sidde omkring formen.
- Pisk smør og sukker sammen.
- Pisk æggene i et ad gangen.
- Rør citrusmarmelade i sammen med appelsinskal.
- Tilsæt mandelmel og sigt bagepulver ovenpå og vend begge dele sammen i dejen.
- Hæld dejen i springformen og bag kagen ved 170 grader 40 minutter.
- Lad kagen blive helt kold i køleskabet.
Appelsinsirup og tørrede appelsinskiver
- Imens forberedes sirup og tørrede appelsinskiver (med mindre du vælger at lave en glasur af flormelis)
- Pres appelsinsaften, og kog sukker og appelsin sammen til sirup i ca 5 minutter.
- Imens skæres skiver af appelsinen ca. 5 mm tykke.
- Sluk for gryden læg appelsinskiverne i gryden og sluk.
- Lad appelsinskiverne trække mindst 30 minutter i siruppen- gerne længere.
- Tænd ovnen på 100 grader varmluft.
- Lad appelsinskiverne dryppe af i en sigte, før du lægger dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag appelsinskiver i ca. 45 minutter.
- Lad appelsinskiverne tørre et par timer ved stuetemperatur.
Anret kagen
- Frigør kagen fra springformen. Jeg plejer at bruge en meget tynd plastikspatel til at løsne siderne.
- Vend kagen ud på et fad, så bunden kommer opad og træk forsigtigt bagepapiret af.
- Hæld lidt appelsinsirup over og pynt med de tørrede appelsinskiver – eller rør en glasur sammen af flormelis og appelsaft og hæld det over kagen.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Sådan får du nemmest kagen ud af formen
Denne appelsinkage er næsten karamelliseret, og den kan godt klistre lidt fast i bunden. Jeg bruger derfor bagepapir på bunden af formen. Hvis du har tid, er det nemmeste at lade kagen blive helt kold, før man tager den af formen. Derefter kan man nemt vende den ud på et fad med bunden op og trække bagepapiret af. Hvis du ikke vil bruge bagepapir, kan du bruge en stor flad plastikspatel til at flytten kagen fra springformens bund til et fad. Men jeg synes, det andet er nemmere.
Mandelkage med appelsin, blodappelsin, limequat eller en blanding af citrusfrugter
Jeg vil anbefale at bruge økologiske citrusfrugter. Eller rettere sagt: det er Sundhedsstyrrelsens anbefaling, at man bruger økologiske citrusfrugter, hvis man vil spise skallen. Det skyldes, at der kan være rester af pesticider i appelsiner, citroner osv. Da jeg elsker skallen af citrusfrugter køber jeg for det meste økologiske citrusfrugter. Jeg bilder mig også ind, at de smager bedre. Eneste ulempe er, at de holder knap så godt som konventionelle citrusfrugter. Så jeg opbevarer økologiske appelsiner, lime, limequat, grapefrugt og citroner i køleskabet eller i vores frostfri garage.

Kagen får sin appelsinsmag fra appelsinmarmelade og revet appelsinskal. Du kan godt bruge færdigkøbt orangemarmelade, men det tager altså ikke lang tid at lave sin egen marmelade af citrusfrugter, når man bruger den metode, som jeg beskriver her: hurtig orangemarmelade i mikroovn. Fordelen ved at lave marmeladen selv er, at man helt selv kan vælge, hvilken slags citrusfrugt, den skal bestå af.

Appelsinsirup eller glasur til appelsinkagen
Du får to forslag til glasur. Har du tid, vil jeg helt klart anbefale at servere kagen med appelsinsirup. Det smager himmelsk. Når du laver siruppen får du samtidig mulighed for at lave kandiserede, tørrede appelsinskiver til pynt.
I en snæver vending, kan man bruge en almindelig glasur på flormelis og appelsin- eller citronsaft. Bruger man blodappelsin, bliver kagen flot lyserød. Men da kagen er ret sød i sig selv, bliver almindelig glasur næsten for sødt.
