Avocadoen > Mandel-appelsinkage med appelsinmarmelade (glutenfri)

Man­del-appelsink­age med appelsin­marme­lade (gluten­fri)

Appelsinkage med kandiserede appelsinskiver og appelsinsirup

Denne appelsink­age er fuld­stændig uimod­ståelig lækker. Kagen er lavet af appelsin­marme­lade og man­delmel. Den er sød og let karamel­lis­eret med et lillebitte hint af bit­ter­hed fra appelsin. Søb den i appelsin­sirup, og din lykke er gjort. Appelsink­a­gen er naturligt gluten­fri, da den er lavet på man­delmel, og den hold­er sig blød og fugtig længe. Spis kagen som den er, eller serv­er den med nem vanil­jeis eller appelsin­flødeis.

Jeg har prøvet at lave denne cit­rusk­age med almin­delige appelsin­er, røde appelsin­er (blo­dap­pelsin), cit­ron og lime­quat – og med en bland­ing af forskel­lige cit­rusfrugter. Det hele smager godt, men lidt forskel­ligt. Jeg vil tro, at de fleste for­mer for cit­rusfrugt kan bruges, så vælg de frugter, du bedst kan lide. Eller end­nu bedre: i sæson. Det er dem, der er mest søde og saftige. Se flere tips til appelsink­a­gen efter opskriften. 

Man­del-appelsink­age med appelsin­marme­lade (gluten­fri)

Appelsink­age af appelsin­marme­lade og man­del. Den er sød og let karamel­lis­eret med et hint af bit­ter­hed fra appelsin. Søb den i appelsin­sirup, og lykken er gjort.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid40 min­ut­ter
Køletid i køleskab4 timer
Sam­let tid4 timer 50 min­ut­ter
Ret: Kage
Diæt: Gluten­fri
Serv­ings: 4 per­son­er
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn
  • spring­form 17–18 cm (24 cm til dobbelt portion)

Ingre­di­enser

Kage

  • 100 g smør
  • 125 g sukker
  • 125 man­delmel
  • 1,5 tsk. bagepul­ver
  • 1 dl cit­rusmarme­lade 150 g ca. en por­tion appelsin­syl­tetøj – se link under opskriften
  • 2 æg
  • 1 økol­o­gisk appelsin – skallen fin­trevet Gem saften til appelsin­sirup. Appelsin­skallen kan und­væres, men det forstærk­er appelsinsmagen.

Forslag 1: Appelsin­sirup og tørrede appelsin­skiv­er (anbeales)

  • 1 dl sukker
  • 1 dl økol­o­gisk appelsin – saften 1 meget stor eller 2 små (brug skallen i kagen)
  • 1 økol­o­gisk appelsin i skiver

Forslag 2: Glasur (den hur­tige løsning)

  • 100 g flormelis
  • 2 spsk. appelsin­saft

Sådan gør du

Kage

  • Tag æg og smør ud af kølesk­a­bet, så det kan få stuetemperatur.
  • Tænd ovnen på 170 grader.
  • Klem et stykke bagepa­pir fast mellem bund og sider i for­men og smør både bagepa­pir og spring­for­mens sider. Der kan godt fly­de lidt smør ud fra spring­for­men, når kagen bager, så lad det over­sky­dende bagepa­pir sid­de omkring formen.
  • Pisk smør og sukker sammen.
  • Pisk æggene i et ad gangen.
  • Rør cit­rusmarme­lade i sam­men med appelsinskal.
  • Tilsæt man­delmel og sigt bagepul­ver oven­på og vend begge dele sam­men i dejen.
  • Hæld dejen i spring­for­men og bag kagen ved 170 grad­er 40 minutter.
  • Lad kagen blive helt kold i køleskabet.

Appelsin­sirup og tørrede appelsinskiver

  • Imens for­bere­des sirup og tørrede appelsin­skiv­er (med min­dre du væl­ger at lave en glasur af flormelis)
  • Pres appelsin­saften, og kog sukker og appelsin sam­men til sirup i ca 5 minutter.
  • Imens skæres skiv­er af appelsi­nen ca. 5 mm tykke.
  • Sluk for gry­den læg appelsin­skiverne i gry­den og sluk.
  • Lad appelsin­skiverne trække mindst 30 min­ut­ter i sirup­pen- gerne længere.
  • Tænd ovnen på 100 grad­er varmluft.
  • Lad appelsin­skiverne dryppe af i en sigte, før du læg­ger dem på en bage­plade med bagepapir.
  • Bag appelsin­skiv­er i ca. 45 minutter.
  • Lad appelsin­skiverne tørre et par timer ved stuetemperatur.

Anret kagen

  • Frigør kagen fra spring­for­men. Jeg ple­jer at bruge en meget tynd plas­tikspa­tel til at løsne siderne.
  • Vend kagen ud på et fad, så bun­den kom­mer opad og træk for­sigtigt bagepa­piret af.
  • Hæld lidt appelsin­sirup over og pynt med de tørrede appelsin­skiv­er – eller rør en glasur sam­men af flormelis og appel­saft og hæld det over kagen.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Sådan får du nemmest kagen ud af formen

Denne appelsink­age er næsten karamel­lis­eret, og den kan godt klistre lidt fast i bun­den. Jeg bruger der­for bagepa­pir på bun­den af for­men. Hvis du har tid, er det nemmeste at lade kagen blive helt kold, før man tager den af for­men. Derefter kan man nemt vende den ud på et fad med bun­den op og trække bagepa­piret af. Hvis du ikke vil bruge bagepa­pir, kan du bruge en stor flad plas­tikspa­tel til at fly­t­ten kagen fra spring­for­mens bund til et fad. Men jeg synes, det andet er nemmere. 

Man­delk­a­ge med appelsin, blo­dap­pelsin, lime­quat eller en bland­ing af citrusfrugter 

Jeg vil anbe­fale at bruge økol­o­giske cit­rusfrugter. Eller ret­tere sagt: det er Sund­hedsstyrrelsens anbe­fal­ing, at man bruger økol­o­giske cit­rusfrugter, hvis man vil spise skallen. Det skyldes, at der kan være rester af pes­ti­cider i appelsin­er, cit­roner osv. Da jeg elsker skallen af cit­rusfrugter køber jeg for det meste økol­o­giske cit­rusfrugter. Jeg bilder mig også ind, at de smager bedre. Eneste ulempe er, at de hold­er knap så godt som kon­ven­tionelle cit­rusfrugter. Så jeg opbe­var­er økol­o­giske appelsin­er, lime, lime­quat, grape­frugt og cit­roner i kølesk­a­bet eller i vores frost­fri garage.

Limequatkage pyntetmed skiver af limequat
Her er kagen vist som lime­quatk­age pyn­tet med skiv­er af limequat.

Kagen får sin appelsins­mag fra appelsin­marme­lade og revet appelsin­skal. Du kan godt bruge færdigkøbt orange­marme­lade, men det tager alt­så ikke lang tid at lave sin egen marme­lade af cit­rusfrugter, når man bruger den metode, som jeg beskriv­er her: hur­tig orange­marme­lade i mikroovn. Forde­len ved at lave marme­laden selv er, at man helt selv kan vælge, hvilken slags cit­rusfrugt, den skal bestå af.

Appelsinkage med lyserød glasur af blodappelsin pyntet med tørrede skiver af blodappelsin
Blo­dap­pelsink­age med glusur af blo­dapelsin bliv­er flot pink.

Appelsin­sirup eller glasur til appelsinkagen

Du får to forslag til glasur. Har du tid, vil jeg helt klart anbe­fale at ser­vere kagen med appelsin­sirup. Det smager him­mel­sk. Når du laver sirup­pen får du sam­tidig mulighed for at lave kan­dis­erede, tørrede appelsin­skiv­er til pynt. 

I en snæver vend­ing, kan man bruge en almin­delig glasur på flormelis og appelsin- eller cit­ron­saft. Bruger man blo­dap­pelsin, bliv­er kagen flot lyserød. Men da kagen er ret sød i sig selv, bliv­er almin­delig glasur næsten for sødt. 

Appelsinkage med appelsinsirup og tørrede kandiserede appelsiner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften