Artiskokker – sådan tilbereder, koger og spiser du artiskok

Er du i tvivl om, hvordan man gør med artiskokker? Så er du kommet til det rette sted. Her kan du få svar på spørgsmål om tilberedning af artiskokker, hvad man spiser til, og ikke mindst hvordan man spiser en artiskok. Og du kan se en video, der viser det hele.
Det er min mormor, der har lært mig, hvordan man koger artiskokker og laver den lækre krydderurtedressing, som vi altid fik til. Hun var halvt fransk, og boede i Luxembourg, hvor artiskokkerne var store, grønne og friske.
I min barndom fik vi altid friske artiskokker, når vi var på sommerferie hos min mormor. Jeg kan næsten sige, at jeg er flasket op med at spise artiskok, og jeg har altid elsket dem. Hvor andre nok opfatter mormormad som flæskesteg og frikadeller, så er det for mig artiskokker og grøn salat. Her på Avocadoen har jeg da også en opskrift på fransk mormorsalat, som vi fik den i min barndom.
For et barn er en artiskok et måltid i sig selv. For en voksen er den mere passende som forret eller serveret med brød eller andet ved siden af.
Tilberedning og kogetid artiskok
Artiskokker er er nemme at tilberede. Hvis man aldrig har givet sig i kast med at tilberede artiskokker før, kan det måske virke lidt uoverskueligt. Men jeg lover dig: det er altså ikke svært. Det kræver dog en stor gryde, hvis du skal servere artiskok til flere mennesker.
Man starter med at brække artiskokstokken af. Det er vigtigt, at man brækker stokken af over en bordkant frem for at skære stokken af. På den måde får man hevet de seje fibertråde ud af artiskokbunden. Fortvivl ikke, hvis du ikke får alle med ud. De kan sagtens spises.
Artiskokker skal koge i ca. 45 minutter – lidt mindre, hvis de er små. Man tjekker, om de er færdige ved at trække i et blad. Hvis det løsner sig nemt, er artiskokken færdig. Det er lidt som med pasta, hvor man starter med at smage på pastaen et par minutter før, de skal være færdige, så man undgår, de får for længe. Så prøv efter 30 minutter at trække i et artiskokblad. Sidder det godt fast, så kog videre.
Hvad spiser man til artiskokker?
Artiskokker kan bruges som forret eller som en let hovedret. Hvis man spiser artiskok som hovedret, synes jeg, at man har man brug for fx at have brød til. Man beregner en artiskok pr. person.
Min mormor serverede som sagt artiskokkerne med en dressing af olivenolie, sennep og krydderurter, og det er sådan, vi stadig spiser artiskokkerne hjemme hos mig. Sennepssmagen og de mange krydderurter passer virkelig godt til artiskokker. I Danmark er der vist mere tradition for at spise dem med smør, men det synes jeg er lidt kedeligt.
Hvordan spiser man artiskokker?
Hvis man ikke har prøvet at spise artiskok før, kan den godt virke utilnærmelig – den er trods alt en tidsel. Man starter med at spise kødet på bladene ved at hive et blad af og dyppe det i dressingen. Man kan ikke spise hele bladet, men kun skrabe det nederste bløde lag af med tænderne. Resten af artiskokbladet smides ud. Stil en stor skål på bordet, som man kan lægge de spiste blade i.
Til sidst er der kun små tynde blade tilbage, som også kasseres. Nu kommer man til et lag med små “artiskokhår”, som ikke er rare at få i munden, så de skal fjernes. Når artiskokken er mør og færdigkogt, kan de nemt løftes af fra artiskokbunden – men pas på: den inderste del af artiskokken er stadig brandvarm.
Når alle de små “artiskokhår” er væk, står artiskokbunden tilbage. Artiskokbunden kan spises med kniv og gaffel.
Tilberedning artiskokker
Equipment
- 1 stor gryde
Ingredienser
- 4 artiskokker
Sådan gør du
- Læg artiskokken over en bordkant og bræk stokken af. Ved at brække frem for at skære får du de små fibertråde med ud, som ikke er rare at spise.
- Læg artiskokkerne i en gryde og dæk med vand tilsat lidt salt. Det gælder om at få bunden til at vende nedad, og det nemmeste er, hvis man har en gryde, der lige nøjagtigt passer i størrelsen, så artiskokkerne kan holde hinanden på plads i gryden.
- Nu bringes gryde i kog, og artiskokkerne skal ca. koge 45 minutter. Du kan prøve at tage fat i et blad. Hvis det går nemt af ved et let træk, er artiskokken færdig.
- Så fisker du artiskokkerne op fx med en hulske og lægger dem med bunden i vejret på et viskestykke, så de kan dryppe af.
- Server varme med en sennepsdressing med krydderurter (se link herunder).
Video
Noter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
