Avocadoen > Tilberedning af artiskokker

Tilbered­ning af artiskokker

Artiskok med senneps-krydderurtedressing

Her kan du læse om tilbered­ning af artiskokker. Du får også et super­lækkert forslag til, hvad man spis­er til artiskokkerne, og ikke mindst hvor­dan man spis­er en artiskok. 

Kogetid artiskokker

Artiskokker er er nemme at tilberede. De skal bare koges, efter at man har brækket stokken af. Men hvor længe skal en artiskok egentlig koge?

Artiskokker skal koge i ca. 45 min­ut­ter. Man tjekker, om de er færdi­ge ved at trække i et blad. Hvis det løs­ner sig nemt, er artiskokken færdig. 

Hvis man aldrig har givet sig i kast med at tilberede artiskokker før, kan det måske virke lidt uover­skueligt. Men jeg lover dig: det er alt­så ikke svært. Det kræver dog en stor gryde, hvis du skal ser­vere artiskok til mange mennesker. 

I min barn­dom fik vi friske artiskokker, når vi var på ferie hos min mor­mor. Hun var halvt fran­sk, og boede i Lux­em­bourg. Her var artiskokkerne store, grønne og friske. Det var om som­meren, at artiskokkerne var klar, og jeg gæt­ter på, at de var franske.

Hvad spis­er man til artiskokker?

Min mor­mor serverede artiskokkerne med en dress­ing med friske kry­d­derurter og sen­nep , og det er sådan, vi stadig spis­er artiskokkerne hjemme hos mig. Sen­nepss­ma­gen og de mange kry­d­derurter pass­er virke­lig godt til artiskokker. I Dan­mark er der vist mere tra­di­tion for at spise dem med smør. 

Hvor­dan spis­er man artiskokker?

Artiskokker kan bruges som for­ret eller som en let hov­e­dret. Man bereg­n­er en artiskok pr. person. 

Hvis man ikke har prøvet at spise artiskok før, kan den godt virke util­nærmelig – den er trods alt en tidsel. 

Man starter med at spise kødet på bladene ved at hive et blad af og dyppe det i dressin­gen. Man kan ikke spise hele bladet, men kun skrabe det ned­er­ste bløde lag af med tæn­derne. Resten af artiskok­bladet smides ud. Stil en stor skål på bor­det, som man kan lægge de spiste blade i. 

Til sidst er der kun små tyn­de blade tilbage, som også kasseres. Nu kom­mer man til et lag med små “artiskokhår”, som ikke er rare at få i munden, så de skal fjernes. Når artiskokken er mør og færdigkogt, kan de nemt løftes af fra artiskok­bun­den – men pas på: den inder­ste del af artiskokken er stadig brandvarm.

Når alle de små “artiskokhår” er væk, står artiskok­bun­den tilbage. Artiskok­bun­den kan spis­es med kniv og gaffel.

Tilbered­ning artiskokker

Artiskokker er en lækker for­ret. Kogetid artiskokker: friske artiskokker skal koge i ca. 45 min­ut­ter, for at blive møre. 
Forb. tid5 min­ut­ter
Tilb. tid45 min­ut­ter
Sam­let tid50 min­ut­ter
Ret: For­ret
Køkken: Fran­sk
Diæt: Veg­an­sk
Antal: 4 per­son­er
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • 1 stor gryde

Ingre­di­enser

  • 4 artiskokker

Sådan gør du

  • Du starter med at lægge den friske artiskok over en bor­d­kant og brække stokken af. Ved at brække frem for at skære får du de små fib­ertråde med ud, som ikke er rare at spise.
    Artiskok, hvor stokken er brækket af over en bordkant.
  • Nu lægges artiskokkerne i en gryde og dækkes med vand tilsat lidt salt. Det gælder om at få bun­den til at vende nedad, og det nemmeste er, hvis man har en gryde, der lige nøjagtigt pass­er i stør­relsen, så artiskokkerne kan holde hinan­den på plads i gryden.
    Kogetid artiskokker: Artiskokker koges i en gryde med saltet vand i ca. 45 minutter.
  • Nu bringes gryde i kog, og artiskokkerne skal ca. koge 45 min­ut­ter. Du kan prøve at tage fat i et blad. Hvis det går nemt af ved et let træk, er artiskokken færdig.
  • Så fisker du artiskokkerne op fx med en hulske og læg­ger dem med bun­den i vejret på et viskestykke, så de kan dryppe af.
  • Serv­er varme med en sen­neps­dress­ing med kry­d­derurter (se link herunder).
    Sennepdressing med friske krydderurter

Video

Not­er

Serv­er artiskokkerne med sen­neps­dress­ing med kry­d­derurter.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften