Avocadoen > Avocado

Avo­ca­do

En avocado skåret i to halve

Jeg elsker avo­ca­do, denne pære­formede grønne frugt, der ikke er mere sød, end at den ofte bliv­er forvek­slet med en grøntsag. Men det er alt­så fork­ert, for avo­ca­do er en frugt. 

En stor del af kul­hy­dratind­hold­et i avo­ca­do består af fibre og så er den rig på sunde fedt­stof­fer. En god og mæt­tende mad­vare, der kan bruges både i det salte og søde køkken. Der hvor jeg bruger avo­ca­do mest ofte, er nok til avo­cadocreme. Den kan bruges både som dip, på salat og i stedet for sovs.

Nogle synes, det er mærke­ligt at putte avo­ca­do i dessert, men det er det ikke efter min mening. Den er så blød og medgørlig, så selv om den ikke er meget sød, til­fø­jer den uen­delig meget cremethed til dessert­er. Prøv bare denne fløjls­bløde avo­cadois eller viet­name­sisk avo­ca­dos­mooth­ie.

Bed­ste tip til avocado

Det er ofte en slem skuf­felse, når man køber avo­ca­do i super­markedet. De har ofte over­modne eller har brune plet­ter, og man smider alt for mange af dem ud, for­di de er uspiselige. Det er ikke så mærke­ligt. I super­markedet bliv­er avo­ca­do­erne sta­blet oven på hinan­den i et bjerg. Og så bliv­er de berørt af alle os kun­der, der lige skal finde en mod­en avo­ca­do. Der­for er avo­ca­do­erne allerede dårlige, når man køber dem. 

Mit bed­ste tip til god avo­ca­do er at købe og få dem lev­eret direk­te uden om super­markedet. Jeg køber en hel kasse avo­ca­do ad gan­gen hos et online frugt­fir­ma, som lev­er­er dem ved min dør. Kassen står i min kølige garage, og så tager jeg et par stykker op ad gan­gen efter­hån­den som jeg skal bruge dem. På den måde er hver eneste avo­ca­do en god avocado. 

Hvor­dan ved man, om en avo­ca­do er moden

Det kan være tem­melig svært at afgøre, om avo­ca­do­er er modne og klar til at spise. Avo­ca­do af sorten Hass skifter farv­er efter­hån­den som den mod­ner fra grøn til mørk, men det er ikke nogen garan­ti for at fange den på det rigtige tid­spunkt. Hvis man trykker på avo­ca­do­er, risik­er­er man, at de får brune plet­ter. Og selv om der står spiseklar på pakken med avo­ca­do i super­markedet, bety­der det heller ikke nød­vendigvis, at man kan spise dem samme.

Jeg ple­jer at lægge avo­ca­doen i min hånd og trykke meget for­sigtigt med hele hån­den for at mærke, om den er blød. Man kan også trykke helt for­sigtigt oppe ved stilken. Avo­ca­do­er kan snyde. Nogle gange kan de føles hårde, for­di de er blevet overmodne.

Et sid­ste trick, som dog kun kan bruges en gang, er at tage stilken af. Far­ven kan nem­lig give et fin­ger­peg. Er den meget lys, skal man lade frugten ligge. Er far­ven grøn er den klar og bør være helt per­fekt. Er far­ven brun eller sort, er avo­ca­doen gået over, og det er fak­tisk for sent. 

Når der er brune tråde i avo­ca­doen, er den ved at være over­mod­en, men den kan stadig spis­es, hvis sma­gen er god. 

Hvor­dan mod­ner man en avocado

Jeg ple­jer at købe avo­ca­do­er, der ser umodne ud. Så er der min­dre risiko for, at de er stødte. Hvis de har ligget flere dage på grøn­thylden i super­markedet, kan der være mange kun­der, som har mær­ket på dem. Af samme grund kan det være en fordel at købe dem i pakker frem for enkeltvis. Det er dog ingen garanti.

Men hvor­dan kan man modne en umod­en avo­ca­do? Først og fremmest: man kan ikke modne en avo­ca­do hur­tigt. Og slet ikke i mikroov­nen. Det kan godt være, at den bliv­er blød, men en umod­en frugt kom­mer aldrig til at smage mod­en af at blive varmet i mikroovn (eller ovnen for den sags skyld). I det hele taget synes jeg ikke, at opvarmn­ing er godt for avo­ca­do. Den ændr­er smag og bliv­er mere syrlig. 

Hvor lang tid, det tager for avo­ca­doen at blive spiseklar, afhænger selvføl­gelig af, hvor mod­en den er, når man køber den. Ofte vil avo­ca­do­erne blive klar til at spise i løbet af nogle dage ved stuetem­per­atur. Vil man frem­skyn­de processen, kan man lægge avo­ca­do­er sam­men med æbler eller banen, evt. i en papir­spose, hvis man har det. Men det har bestemt ikke øje­b­likke­lig effekt. 

Og så er der nogle avo­ca­do­er, som aldrig bliv­er modne. De er sim­pelthen plukket for tidligt eller har været opbe­varet fork­ert, og bliv­er dårlige, før de bliv­er bløde og gode i smagen . 

Må man putte avo­ca­do i køleskabet?

Avo­ca­do­er skal modne ved stuetem­per­atur, og sma­gen er bedst, når de ikke er kolde. Men man kan godt lægge en avo­ca­do i kølesk­a­bet, når den er mod­en, hvis man ikke skal bruge den med det samme. Så undgå man, at den bliv­er over­mod­en. Jeg ple­jer så at tage den ud lidt før, jeg skal spise den (hvis jeg husker det), så den ikke er kold.

Kan man fryse avocado?

Ja, det kan man godt. Det er fak­tisk den bed­ste måde at opbe­vare avo­ca­do, som er skåret. Avo­cadotern bliv­er nem­lig ikke brune i fryseren. 

Avo­ca­doens næringsindhold:

Pr. 100 g (en avo­ca­do vejer mellem 100 og 200 g).

  • Kalo­ri­er: 155 kalorier
  • Fedt: 15,1 gram
  • Mæt­tede fedt­syr­er: 2,8 gram
  • Enkel­tumæt­tede fedt­syr­er: 7,7 gram
  • Flerumæt­tede fedt­syr­er: 1,7 gram
  • Kul­hy­drater: 6 gram
  • Kost­fi­bre: 5,5 gram
  • Sukker: 0,5 gram
  • Pro­tein: 1,6 gram

Kilde: Fri­da fooddata.dk

Avo­ca­dos klimaaftryk

Avo­ca­do­er har fået ry for at være en syn­der, når det kom­mer til kli­maet. Som regel bliv­er de da også fragtet til Dan­mark fra den anden side af jord­klo­den. Men dykker man ned i tal­lene, er avo­ca­do­er mere kli­maven­lige end deres rygte.

Udled­nin­gen for avo­ca­do er 1,07 CO2e pr. kg, og grønne bøn­ner lig­ger fx kun mar­gin­alt under med 1,04. Der er selvføl­gelig mass­er af råvar­er, der har et lavere aftryk, men I det store og hele er avo­ca­do­er egentlig ok og langt bedre end det meste kød. Prøv at se sam­men­lignin­gen af udval­gte føde­var­er herunder:

Føde­vareCO2e pr. kg
Hvid­kål0,25
Tomat0,70
Artiskok0,98
Grønne bøn­ner1,04
Avo­ca­do1,07
Kyllingelår1,32
Pas­ta1,73
Fen­nikel4,46
Dan­bo ost7,72
Hakket kalv og flæsk (15-20% fedt)15,26
Hakket oksekød (5-10% fedt)34,19
Oksemør­brad151,95
Kilde: Den store klimadatabase

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede for­bi Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede for­bi Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *