Banankage med marcipan og karamelglasur (glutenfri)

Banankage er altid godt, men karamelglasuren er så absolut superstjernen i denne glutenfri banankage. Kombinationen af banan og karamel kendes fra banana-toffee-kage. Det er der, vi skal hen smagsmæssigt, men her i form af en bradepandekage. Hvis du er i tvivl, om du skal prøve at bage denne kage, så skal du bage den, alene for at smage den lækre karamelglasur.
Det gode ved banankager er, at man bare skal have nogle overmodne bananer i frugtskålen for at have en god undskyldning for at bage kage. Og så bliver kager med banan altid så lækre bløde og søde og holder sig saftige længe. Det er også tilfældet med denne glutenfri banankage.
Karamelglasuren – superstjernen – er overraskende nem at lave. Jeg har aldrig været god til at smelte sukker til karamel på en pande. Det kræver meget mere tålmodighed, end jeg har. Men det behøver man slet ikke her. Karamellen koges hurtigt sammen af smør, brun farin, lidt fløde, flormelis og vanilje, og hældes så over den afkølede kage. Så nemt og så godt.
Banankage med marcipan
Men det er altså ikke kun glasuren på kagen, der fortjener fem stjerner. Selve kagen er også ret god, fordi der foruden rigeligt med banan er marcipan i dejen. Marcipanen giver kagen en rigtig god smag og konsistens.
Som med alle melfrie kager er denne lidt blød i konsistensen. Her hjælper marcipanen. Så selv om denne banankage er uden mel, kan den sagtens skæres, når den er nybagt; den behøver ikke at være kold, før man skærer den. Fordelen ved at lade den stå i køleskabet natten over, er, at marcipansmagen bliver endnu mere tydelig, når kagen er kold.
En sundere glutenfri banankage
I denne banankage har jeg brugt fint hakkede mandler i stedet for hvedemel. Det betyder, at kagen er uden mel, glutenfri og uden stivelse. Der er 3 bananer i dejen, for jeg synes, en banankage skal være fuld af banan – så mange, at man kan få gjort indhug i de bananer, der nogle gange ligger og bliver brune. Og så bliver en kage jo også lige en tak sundere, når det er bananer, der fylder op i dejen.
Selve banankagen er uden tilsat sukker ud over det, der er i marcipan. Ønsker du at spare endnu mere på sukkeret, kan du undlade glasur på kagen, og du vil stadig have en sød og lækker banankage. Kagen vil stadig ikke være helt sukkerfri, da der er tilsat sukker i marcipanen, men det bliver da en lidt sundere version af banankage. Ikke at jeg vil anbefale det for andet end din sundhed, for glasuren er altså virkelig god til kagen.
Vil du have en kage, der er en tak sødere, end det sødme, som marcipan og banan giver, kan du tilføje op til 100 g sukker, når du pisker banan og marcipan sammen.
Banankage med marcipan og karamelglasur (glutenfri)
Equipment
- Springform ca. 21 cm i diameter
Ingredienser
Banankage
- 200 g marcipan
- 3 bananer (modne)
- 1 tsk. vaniljepulver
- 100 g smør (+ lidt til at smøre formen)
- 3 æg
- 100 g mandler
Karamelglasur
- 50 g smør
- 2 spsk. Farin
- 1 spsk. Fløde kan erstattes af mælk
- ½ tsk vaniljepulver
- 1½ dl flormelis
Pynt
- Frysetørrede hindbær
Sådan gør du
Kage
- Tænd ovnen på 175 grader
- Åbn springformen og læg et stykke bagepapir hen over bunden. Når springformen lukkes ligger bagepapiret pænt glat i formen. Smør formens sider med lidt smør.
- Smelt smøret og lad det køle af.
- Skær imens bananerne i små stykker eller mos dem med en kartoffelmoser, hvis du har sådan en.
- Klip/riv eller skær marcipanen i små stykker og pisk marcipan, vaniljesukker og banan sammen til blandingen er jævn.
- Hæld det smeltede smør i blandingen, mens du pisker.
- Slå æggene ud i en skål og tilsæt dem et ad gangen, mens du pisker.
- Mal mandlerne til mel i en minihakker, og vend mandelmelet i dejen med en dejskraber.
- Hæld dejen i en springform og bank den let ned i bordet, så dejen fordeler sig jævnt i formen.
- Bag kagen i ca. 30 minutter. Prik i kagen med en træpind for at se, om den er færdig.
Karamelglasur
- Lad kagen køle af, før du laver karamellen.
- Smelt smør i en gryde sammen med brun farin og vanilje.
- Tilsæt fløde og rør til blandingen er jævn.
- Sluk for varmen og tilsæt flormelis.
- Rør til glasuren er glat og hæld den over kagen.
- Pynt med frysetørrede hindbær.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Andre opskrifter på glutenfri kager

Virkelig god kage.
Marcipan og banan er godt sammen. Og mandlerne i dejen giver god struktur som gør kagen luftig og med lidt at tygge i. Og så selvfølgelig karamelglasuren på toppen gør smagen fuldendt.
Hvis man ikke har fået spist sine bananer i tide, har man en meget perfekt undskyldning for at bage denne kage i utide. Og så er den let at lave.
Tak for de fine ord Lene 😀. Jeg er glad for, at du finder kagen let at lave. Og ja, jeg synes også bare det er supergodt med marcipanen i dejen 😋.