Avocadoen > Banankage med marcipan og karamelglasur (glutenfri)

Banank­age med mar­ci­pan og karamel­glasur (gluten­fri)

Banankage uden mel - med karamelglasur

Banank­age er altid godt, men karamel­glasuren er så abso­lut super­st­jer­nen i denne gluten­fri banank­age. Kom­bi­na­tio­nen af banan og karamel kendes fra banana-tof­fee-kage. Det er der, vi skal hen smagsmæs­sigt, men her i form af en brade­pan­dek­age. Hvis du er i tvivl, om du skal prøve at bage denne kage, så skal du bage den, alene for at smage den lækre karamelglasur. 

Det gode ved banank­ager er, at man bare skal have nogle over­modne banan­er i frugt­skålen for at have en god und­skyld­ning for at bage kage. Og så bliv­er kager med banan altid så lækre bløde og søde og hold­er sig saftige længe. Det er også til­fældet med denne gluten­fri banankage.

Karamel­glasuren – super­st­jer­nen – er over­rask­ende nem at lave. Jeg har aldrig været god til at smelte sukker til karamel på en pande. Det kræver meget mere tålmodighed, end jeg har. Men det behøver man slet ikke her. Karamellen koges hur­tigt sam­men af smør, brun farin, lidt fløde, flormelis og vanil­je, og hældes så over den afkølede kage. Så nemt og så godt. 

Banank­age med marcipan

Men det er alt­så ikke kun glasuren på kagen, der fort­jen­er fem stjern­er. Selve kagen er også ret god, for­di der foru­den rigeligt med banan er mar­ci­pan i dejen. Mar­ci­pa­nen giv­er kagen en rigtig god smag og konsistens. 

Som med alle mel­frie kager er denne lidt blød i kon­sis­tensen. Her hjælper mar­ci­pa­nen. Så selv om denne banank­age er uden mel, kan den sagtens skæres, når den er nybagt; den behøver ikke at være kold, før man skær­er den. Forde­len ved at lade den stå i kølesk­a­bet nat­ten over, er, at mar­ci­pans­ma­gen bliv­er end­nu mere tydelig, når kagen er kold.

En sun­dere gluten­fri banankage

I denne banank­age har jeg brugt fint hakkede man­dler i stedet for hvedemel. Det bety­der, at kagen er uden mel, gluten­fri og uden stivelse. Der er 3 banan­er i dejen, for jeg synes, en banank­age skal være fuld af banan – så mange, at man kan få gjort ind­hug i de banan­er, der nogle gange lig­ger og bliv­er brune. Og så bliv­er en kage jo også lige en tak sun­dere, når det er banan­er, der fylder op i dejen. 

Selve banank­a­gen er uden tilsat sukker ud over det, der er i mar­ci­pan. Ønsker du at spare end­nu mere på sukkeret, kan du und­lade glasur på kagen, og du vil stadig have en sød og lækker banank­age. Kagen vil stadig ikke være helt sukker­fri, da der er tilsat sukker i mar­ci­pa­nen, men det bliv­er da en lidt sun­dere ver­sion af banank­age. Ikke at jeg vil anbe­fale det for andet end din sund­hed, for glasuren er alt­så virke­lig god til kagen.

Vil du have en kage, der er en tak sødere, end det sødme, som mar­ci­pan og banan giv­er, kan du til­fø­je op til 100 g sukker, når du pisker banan og mar­ci­pan sammen.

Banankage uden mel - med karamelglasur
Udskriv
5 fra 1 stemme

Banank­age med mar­ci­pan og karamel­glasur (gluten­fri)

Kage med banan er altid godt, men karamel­glasuren er stjer­nen i denne gluten­fri kage. Banank­a­gen er uden mel, hvor mar­ci­pan sikr­er en lækker smag og konsistens. 
Forb. tid20 min­ut­ter
Tilb. tid30 min­ut­ter
Sam­let tid50 min­ut­ter
Ret: Bagværk, Dessert
Diæt: Gluten­fri
Serv­ings: 8 stykker
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Spring­form ca. 21 cm i diameter

Ingre­di­enser

Banank­age

  • 200 g mar­ci­pan
  • 3 banan­er (modne)
  • 1 tsk. vanil­jepul­ver
  • 100 g smør (+ lidt til at smøre formen)
  • 3 æg
  • 100 g man­dler

Karamel­glasur

  • 50 g smør
  • 2 spsk. Farin
  • 1 spsk. Fløde kan erstattes af mælk
  • ½ tsk vanil­jepul­ver
  • dl flormelis

Pynt

  • Fry­setørrede hindbær

Sådan gør du

Kage

  • Tænd ovnen på 175 grader
  • Åbn spring­for­men og læg et stykke bagepa­pir hen over bun­den. Når spring­for­men lukkes lig­ger bagepa­piret pænt glat i for­men. Smør for­mens sider med lidt smør.
  • Smelt smøret og lad det køle af.
  • Skær imens banan­erne i små stykker eller mos dem med en kartof­fel­moser, hvis du har sådan en.
  • Klip/riv eller skær mar­ci­pa­nen i små stykker og pisk mar­ci­pan, vanil­je­sukker og banan sam­men til blandin­gen er jævn.
  • Hæld det smelt­ede smør i blandin­gen, mens du pisker.
  • Slå æggene ud i en skål og tilsæt dem et ad gan­gen, mens du pisker.
  • Mal man­dlerne til mel i en mini­hakker, og vend man­delmelet i dejen med en dejskraber.
  • Hæld dejen i en spring­form og bank den let ned i bor­det, så dejen fordel­er sig jævnt i formen. 
  • Bag kagen i ca. 30 min­ut­ter. Prik i kagen med en træpind for at se, om den er færdig.

Karamel­glasur

  • Lad kagen køle af, før du laver karamellen.
  • Smelt smør i en gryde sam­men med brun farin og vanilje.
  • Tilsæt fløde og rør til blandin­gen er jævn.
  • Sluk for var­men og tilsæt flormelis.
  • Rør til glasuren er glat og hæld den over kagen.
  • Pynt med fry­setørrede hindbær.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Banankage uden mel med karamelglasur

2 Comments

  1. 5 stars
    Virke­lig god kage.
    Mar­ci­pan og banan er godt sam­men. Og man­dlerne i dejen giv­er god struk­tur som gør kagen luftig og med lidt at tygge i. Og så selvføl­gelig karamel­glasuren på top­pen gør sma­gen fuldendt.
    Hvis man ikke har fået spist sine banan­er i tide, har man en meget per­fekt und­skyld­ning for at bage denne kage i utide. Og så er den let at lave.

    1. Tak for de fine ord Lene 😀. Jeg er glad for, at du find­er kagen let at lave. Og ja, jeg synes også bare det er super­godt med mar­ci­pa­nen i dejen 😋.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften