Banankage uden mel
Glutenfri kage med banan, marcipan og karamelglasur på toppen
I denne opskrift på banankage uden mel har jeg brugt mandler malet til mel i stedet for hvedemel. Dvs. banankagen er glutenfri og uden stivelse. Den er bagt med 3 bananer og marcipan og så er den glaseret med den lækreste karamelglasur.
Banankage er altid godt, men karamelglasuren er altså stjernen i denne kage. Karamelglasuren blandes sammen af smør, brun farin, lidt fløde eller mælk og flormelis og hældes over den afkølede kage.
Det gode ved banankage er, at man bare skal have et par overmodne bananer i frugtskålen for at have en undskyldning for at bage kage. Og hvem har ikke brug for en undskyldning for at bage kage? Og så bliver banankager altså så lækre bløde og søde og holder sig saftige længe.
Det er en nem kage, som ikke tager lang tid at blande sammen. Marcipanen giver kagen en rigtig lækker smag og konsistens. Men som med alle melfrie kager er den en smule mere blød i det. Banankage uden mel kan dog sagtens skæres, når den er nybagt, så den behøver ikke at være kold, før du spiser den. Fordelen ved at lade den stå natten over, er, at marcipansmagen bliver endnu bedre, når kagen er kold.
En sundere version af banankage uden mel
Banankagen er uden tilsat sukker ud over det, der er i marcipan. Ønsker du at spare endnu mere på sukkeret, kan du undlade glasur på kagen, og du vil stadig have en sød og lækker banankage. Ikke at jeg vil anbefale det for andet end din sundhed, for glasuren er altså virkelig god til kagen. Kagen vil ikke være helt sukkerfri, da der er tilsat sukker i marcipanen, men det bliver da en lidt sundere version af banankage. Vil du have en kage, der er en tak sødere, end det marcipan og banan giver, kan du tilføje op til 100 g sukker, når du pisker banan og marcipan sammen.
Banankage uden mel med karamelglasur
Equipment
- Springform ca. 21 cm i diameter
Ingredienser
Banankage
- 200 g marcipan
- 3 bananer (modne)
- 1 tsk. vaniljepulver
- 100 g smør (+ lidt til at smøre formen)
- 3 æg
- 100 g mandler
Karamelglasur
- 50 g smør
- 2 spsk. Farin
- 1 spsk. Fløde kan erstattes af mælk
- ½ tsk vaniljepulver
- 1½ dl flormelis
Pynt
- Frysetørrede hindbær
Sådan gør du
Kage
- Tænd ovnen på 175 grader
- Åbn springformen og læg et stykke bagepapir hen over bunden. Når springformen lukkes ligger bagepapiret pænt glat i formen. Smør formens sider med lidt smør.
- Smelt smøret og lad det køle af.
- Skær imens bananerne i små stykker eller mos dem med en kartoffelmoser, hvis du har sådan en.
- Klip/riv eller skær marcipanen i små stykker og pisk marcipan, vaniljesukker og banan sammen til blandingen er jævn.
- Hæld det smeltede smør i blandingen, mens du pisker.
- Slå æggene ud i en skål og tilsæt dem et ad gangen, mens du pisker.
- Mal mandlerne til mel i en minihakker, og vend mandelmelet i dejen med en dejskraber.
- Hæld dejen i en springform og bank den let ned i bordet, så dejen fordeler sig jævnt i formen.
- Bag kagen i ca. 30 minutter. Prik i kagen med en træpind for at se, om den er færdig.
Karamel
- Lad kagen køle af, før du laver karamellen.
- Smelt smør i en gryde sammen med brun farin og vanilje.
- Tilsæt fløde og rør til blandingen er jævn.
- Sluk for varmen og tilsæt flormelis.
- Rør til glasuren er glat og hæld den over kagen.
- Pynt med frysetørrede hindbær.
Virkelig god kage.
Marcipan og banan er godt sammen. Og mandlerne i dejen giver god struktur som gør kagen luftig og med lidt at tygge i. Og så selvfølgelig karamelglasuren på toppen gør smagen fuldendt.
Hvis man ikke har fået spist sine bananer i tide, har man en meget perfekt undskyldning for at bage denne kage i utide. Og så er den let at lave.
Tak for de fine ord Lene 😀. Jeg er glad for, at du finder kagen let at lave. Og ja, jeg synes også bare det er supergodt med marcipanen i dejen 😋.