Chialamande med hjemmelavet kirsebærsovs
Chialamande er en meget lækker chiagrød med vanilje og mandler. Helt godt bliver det, hvis man har mulighed for at toppe chialamanden med lidt kirsebærsovs. Så er vi altså meget tæt på risalamande, men bare i en sundere version uden ris, sukker og fløde. Chialamande er derfor et sundere alternativ til risalamande med flere fibre og mindre sukker og fedt.
Da chialamande laves med chiafrø i stedet for ris er den næsten uden stivelse. Jeg spiser chialamande som luksusmorgenmad eller som en lidt sundere dessert .
Det er meget nemmere at lave chiagrød end risengrød. Chiagrød skal ganske vist forberedes i forvejen, men det tager bogstavelig talt bare et par minutter. Til gengæld slipper man for at stå og røre i en gryde, da chiagrød ikke skal koge, og der er intet som kan brænde på.
Jeg laver chiagrøden på yoghurt uden smag. Chiagrød på kokosmælk smager godt, men der er en ulempe: når man først har åbnet en dåse kokosmælk, skal den bruges i løbet af få dage. Så med mindre man har andet at bruge kokosmælk til, skal man lave chiagrød til flere personer, hvis man vil undgå madspild. Fordelen ved at lave chiagrød på yoghurt i stedet for kokosmælk er, at man kan lave en enkelt portion.
Da chialamanden er uden sukker, er den ikke meget sød i sig selv, så det er godt med noget sødt til. Har du ikke kirsebærsovs, kan du sagtens toppe med frugt eller syltetøj i stedet. Solbærsyltetøjet (med eller uden rom) vil helt sikkert passe godt til chialamande. Ellers har jeg flere opskrifter på syltetøj både i gryde, mikroovn og airfryer, hvis du vil lade dig inspirere til at bruge andre syltede frugter.
Kirsebærsovs af frosne kirsebær
Du får både opskriften på chialamande og hjemmelavet kirsebærsovs herunder. Chiagrøden er beregnet til en person. Kirsebærsovsen er en portion, der svarer til ca. 8 personer – bare så du ikke bliver forvirret over mængderne.
Kirsebærsovsen laver jeg af frosne kirsebær. Kirsebærrene gror vildt på grunden omkring vores sommerhus på Mols. Når det lykkes mig at plukke tilstrækkeligt kirsebær, inden fuglene snupper dem, fryser jeg bærrene ned, så jeg kan koge hjemmelavet kirsebærsovs juleaften. Jeg tager kirsebærrene ud af fryseren og lader dem ligge på køkkenbordet en halv times tid, før jeg skal bruge dem.
Hvis kirsebærsovsen ikke skal være for tynd, kan du tilsætte lidt stivelse i form af majsmel. Normalt bruger jeg ikke stivelse i maden, men lige her, synes jeg, at det er synd, hvis kirsebærsovsen er alt for tynd. Det er jo ikke meget man bruger.
Chialamande med hjemmelavet kirsebærsovs
Ingredienser
Chialamande (1 person)
- 100 g a38
- 100 g græsk yoghurt
- 1 spsk. chiafrø
- 1 knsp. vaniljepulver
- 2 spsk. mandler groft hakket
Kirsebærsovs (8 personer)
- 500 g frosne udstenede surkirsebær fuglekirsebær
- 250 g sukker
- 1 dl vand
- 1 citron saft og fintrevet skal
- 1 stang vanilje korn og bælg
- 1 tsk majsstivelse (kan undlades, men sovsen bliver tyndere)
Sådan gør du
Chiagrød
- Aftenen før: Bland chiafrø og vaniljepulver og rør sammen med græsk yoghurt og A38.
- Næste morgen: Hak mandlerne og vend dem i grøden.
Kirsebærsovs
- Bland alle ingredienser undtagen majsstivelse i kog i en gryde.
- Rør majsstivelse ud i lidt vand og tilsæt det til gryden, mens du rører.
- Kog, til du synes kirsebærsovsen har den tykkelse, du ønsker (husk at den bliver tykkere, når den køler af – lav evt. syltetøjsprøven)
Noter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.