Avocadoen > Smelte chokolade og snyde-temperere chokolade uden termometer

Smelte choko­lade og snyde-tem­perere choko­lade uden termometer

Smelte chokolade

Er du i tvivl om, hvor­dan man bedst smelter choko­lade? Og hvor­dan man sny­der sig til næsten tem­per­eret choko­lade uden et ter­mome­ter. Avo­ca­doen er din redning. 

Sådan smelter man choko­lade over vandbad

Når man smelter choko­lade over vand­bad bety­der det, at man smelter choko­laden i en skål, der hænger over en gryde med vand, der koger lige så stille. Skålen rør­er ikke van­det, så det er vand­damp­en, der varmer skålen og får choko­laden til at smelte. Det bety­der, at choko­laden smeltes næn­somt uden at blive for varm. Det er vigtigt for både choko­ladens smag og konsistens. 

Jeg fore­trækker at smelte choko­lade i vand­bad, da det er nem­mere at holde øje med, hvornår choko­laden er smeltet. Man laver et vand­bad ved at fylde lidt vand i en lille gryde. Herefter hænger man en skål på gry­dens kan­ter. Bun­den af skålen må ikke røre van­det. Hæld den hakkede choko­lade i skålen over gry­den. Bring van­det i kog og skru ned, så van­det kun akku­rat lige koger – der må endelig ikke komme damp (eller vand for den sags skyld) i choko­laden. Rør for­sigtigt, til choko­laden er smeltet.

Sådan smelter man choko­lade i mikroovn 

Du kan også smelte choko­lade i mikroovn. Hvis du smelter choko­laden i mikroovn, så start med at køre i ca. 30 sekun­der, og kør så i kor­ter og kor­tere inter­valler. Til sidst nøjes du med at køre i 5–10 sekun­der. Rør i choko­laden mellem hver gang. 

Sådan snyde-tem­per­erer man choko­lade uden termometer

Rigtig tem­perering af choko­lade er en viden­skab, kræver et ter­mome­ter og tager lang tid, hvor man først varmer choko­laden, afkøler den lidt, og så opvarmer den igen. Man kan godt slippe lidt nem­mere om at lave en form for tem­perering af choko­lade uden et ter­mome­ter. En choco­lati­er ville måske ikke være enig, men man kan alt­så godt bruge sny­deme­to­den og som regel få et fint resultat. 

Hak choko­laden fint og smelt 2/3 af choko­laden enten over vand­bad eller i mikroovn. Dvs. hvis du skal bruge 300 g choko­lade, så smelter du 200 g. Når choko­laden er helt smeltet tilsættes den sid­ste tre­jd­edel af choko­laden og der røres, til det er smeltet. Nu er choko­laden klar til kon­fekt, eller hvad du vil overtrække. 

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *