Opskrift på glutenfri tortilla med mandelmel

Denne opskrift på tortilla er med mandelmel og derfor glutenfri. Jeg har længe forsøgt at finde den bedste opskrift på glutenfri tortillapandekager, og nu synes jeg endelig, det er lykkedes at skabe den. De minder rigtig meget om købe-tortillas udseendet, og så er de bløde og elastiske, selv om de er lavet på mandelmel.
Jeg bruger færdigkøbt mandelmel, da det er svært at få blendet mandlerne fint nok til, at der ikke kommer små stykker mandler i pandekagerne. Kan du kværne mandlerne helt fint, kan du sagtens bruge hele mandler, som du selv laver til mel. Jeg har tilsat lidt olie til dejen for at gøre den mere blød og smidig. Olien kan godt undlades, hvis du ønsker det.
Tortillaerne kan bruges til denne kebabinspireret kylling (laves i airfryer) og avocadocreme. Eller til en af mine yndlings ovnretter, tortillalasagne med kylling.
Hvad kan man erstatte mandelmel med?
Du kan erstatte mandelmel med kokosfibermel. Jeg synes dog, de smager bedst med mandelmel. De bliver lidt grovere og lidt mere søde i smagen end med mandelmel, men lysere i farven – mere som almindelige tortillas. Dejen er lidt sværere at arbejde med, men det kan godt lade sig gøre. Du skal evt. tilsætte lidt mere vand, hvis du bruger kokosfibermel.
Hvorfor skal man bage tortilla fra grunden?
Det skal man dels fordi hjemmelavede tortillas smager bedre og er mindre tørre end dem man køber. Og dels fordi man undgår en masse unødvendige tilsætningsstoffer ved at bage dem selv som fugtighedsbevarende middel, fortykningsmiddel, glukosesirup, emulgator, konserveringsmiddel og surhedsregulerende middel (alt sammen fundet på ingredienslisten for købe-tortillas).
Hvorfor skal man bage tortillas af mandelmel?
Det skal man, hvis man undgår gluten i maden, eller hvis man ønsker en low carb tortilla. Disse tortillapandekager har nemlig flere fibre i sig og færre kulhydrater end traditionelle. Jeg har udregnet næringsværdierne i pandekagerne, som du kan se under opskriften. Disse tortillas indholder ca. 2 g kulhydrat, 7,3 g fibre og 5 g protein pr. pandekage. Til gengæld har de også et højere fedtindhold, nemlig 11,6 g pr. pandekage. En stor del af fedtet kommer fra mandlerne, men vil man mindske fedtindholdet en smule, kan man undlade olie i dejen. Tortillaerne bliver dog knap så bløde og elastiske uden olie.
Hvordan kan man lave helt runde tortillas?
Her får du mit trick til at få de glutenfri tortillaer til at ligne dem, man køber. De bliver nemlig ikke fint runde helt af sig selv, når man ruller dem ud med kagerullen. Hemmeligheden er at skære kanterne til efter en tallerken. Ellers ville pandekagerne være vældigt flossede i kanten, og det ser altså ikke så lækkert ud, som når de er pænt runde. Den dej, man skærer fra, rulles ud og laves også til pandekager, så der er intet, der går til spilde.
Opskrift på glutenfri tortilla med mandelmel
Equipment
- Håndmixer
- Tallerken eller skål på 18 cm i diameter
Ingredienser
- 150 g mandelmel
- 8 spsk. loppefrøskaller psyllium husk ca. 50 g
- 1 tsk. bagepulver*
- ¾ tsk. salt fint
- 4 æggehvider
- 100 ml kogende vand
- 2 spsk. olie
Sådan gør du
- Bland mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver og salt i en skål.
- Tilsæt æggehvider og olie, og rør, indtil dejen er samlet.
- Hæld kogende vand i lidt ad gangen, mens du pisker med en håndmikser, til dejen bliver smidig (den må ikke være klistret). Juster med lidt vand, hvis den er for tør, eller ekstra husk, hvis den er for fugtig.
- Del dejen i 6 kugler af 70 g (ja, den er god nok – de to sidste pandekager laves af det dej, man får til overs, når man skærer pandekagerne til).
- Rul hver kugle fladt ud mellem et stykke bagepapir i bunden og et stykke film en opklippet plastikpose øverst. Rul ud til cirka 20 cm.
- Læg en tallerken på 18 cm i diameter oven på pandekagen og skær rundt, så kanterne bliver fine. Det du skærer fra de første 6 pandekager, er nok til at lave de sidste to pandekager.
- Steg pandekagerne på en tør pande. De skal have ca. et halvt minut på hver side – eller til de er let gyldne.
Noter
Næringsindhold glutenfri tortilla med mandelmel
Næringsindhold | Tortilla på mandelmel (pr 100 g før stegning) | pr tortilla på mandel (1 tortilla før stegning, ca. 50 g) | Købte tortilla (pr 100 g) |
Energi, kcal | 299 | 146 | 296 |
Fedt, g | 23,6 | 11,6 | 5,2 |
- heraf mættede fedtsyrer, g | 2,0 | 1 | 1,1 |
Kulhydrat, g | 4 | 2 | 53,6 |
- heraf sukkerarter, g | 2,7 | 1,3 | 1,7 |
Kostfibre, g | 14,9 | 7,3 | 2,4 |
Protein, g | 10,1 | 4,9 | 7,6 |
Kilde: Deklarationsberegneren. Næringsangivelserne er med forbehold. Jeg udregner næringsindholdet efter bedste evne, men der kan være unøjagtigheder i data eller fejl i min udregning, og man kan ikke altid være helt præcis. Fx varierer vægten af et æg, eller forskellige slags oste har forskelligt fedtindhold.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Se andre opskrifter på glutenfri bagning
- Low carb osteboller med mandelmel (glutenfri)
- Opskrift på glutenfri tortilla med mandelmel
- Chiapandekager uden mel – med hytteost, avocado og blåbær
