Hel kylling med citron og hele hvidløg
![Helstegt kylling med hele hvidløg, limequat (citrus) og rosmarin.](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/02/kylling_limequat_hvidloeg.jpg)
På Sicilien fik vi den lækreste kylling med citron og hvidløg. Det var så godt, og jeg har lavet kylling med citron og hele hvidløg flere gange, siden vi kom hjem fra Italien. Retten må hedde noget i retning af ‘pollo al limone e aglio’ på italiensk.
Vi fik kylling med citron og hvidløg fra en lille biks i Taurmina på Sicilien, hvor de solgte italiensk take away. Kokken, som i øvrigt viste sig at tale glimrende dansk, fordi han havde boet i København, stegte kyllingerne på rotisseri og overhældte dem derefter med den lækreste hvidløgs-citron-olie.
Spatchcocked kylling i ovn
Her er min opskrift på den italienske ret. En hel kylling steges i ovnen sammen med citronbåde , rosmarin og hele hvidløg. Det bliver så lækkert og mørt.
Da vi ikke har rotisseri, har jeg valgt at “spatchcocke” kyllingen i ovnen. Nogle kalder det også sommerfuglekylling eller butterfly kylling. Her flækker man kylling og trykker den flad, så den fylder det meste af en bagerist. På den måde bliver den lidt hurtigere færdig, og man får en både saftig og mør kylling. Spatchcock betyder noget i retning af dispatching the cock – altså at ekspedere hanen. Stegetiden for en hel spatchcocked kylling, er 50–60 minutter alt efter størrelse.
I denne opskrift kan jeg godt lide at bruge en særlig citrusfrugt i stedet for citron, nemlig limequat – når det er muligt at få limequat. Nogle gange hedder de også citron-snacks. Limequat er en krydsning mellem lime og kumquat, og det gode ved denne lille gule citrusfrugt er, at man kan spise skrællen. Den er ikke så sej og lidt mere sødlig end skrællen på citron. Det gør den ekstra egnet til denne ret, for så kan man spise hele frugten. Se i øvrigt andre opskrifter med limequat her.
Lækre karamelliserede hvidøg
Kylling og citrusfrugt suppleres af hvidløg i rigelige mængder – til fire personer beregnes to hele hvidløg. Hvidløgene skal halveres og steges i ovnen sammen med kylling og citron, hvilket giver de mest velsmagende, karamelliserede hvidløgsfed. Og så har jeg valgt at give citron og hvidløg følgeskab af rosmarin – en velkendt og rigtig god kombi. Under kyllingen kan man lægge broccoli og bønner, som får saft og kraft fra kyllingen, så de bliver uovertruffent lækre. Rosenkål eller peberfrugt er også gode grøntsager at lægge under kyllingen.
Er der nogen i familien (børn), der har brug for flere kulhydrater, end der er i denne ret, kan man lægge kartofler i både ind sammen med grøntsagerne. Det giver de bedste ovnstegte kartofler, man kan få. Kartofler er fulde af stivelse, så ønsker du at undgå stivelse eller kulhydrater, er det ikke kartofler, du skal lægge under kyllingen.
Vi laver ofte avocadocreme til kylling. Det er superlækkert og nemt at lave, og avocado passer virkelig godt til kylling. Hvis du vil have en anden form for dyppelse til kyllingen, så prøv med denne hjemmelavede pesto. Her kan man bruge nogle af de bagte hvidløgsfed til pestoen. Det giver en superlækker og lidt mere mild pesto.
Hel kylling i ovn
Ingredienser
- 1 hel kylling
- 1 broccoli
- 2 økologiske citroner eller 4 limequatter
- 1 pose bønner
- 2 hele hvidløg
- 6 kviste rosmarin
- Olivenolie
- Salt og peber
Tilbehør:
- Grøn salat
- Olie-eddike-dressing
Sådan gør du
- Tænd ovnene på 220 grader almindelig ovn.
- Læg kyllingen på et skærebræt med brystsiden nedad.
- Klip eller skær rygsøjlen ud.
- Vend kyllingen om og tryk den flad.
- Læg kyllingen med skindsiden opad på en bagerist og spray eller pensl skindet med olivenolie. Drys med salt og peber og noget af den friske rosmarin.
- Skær broccolien i buketter.
- Skær to hele hvidløg igennem, så der åbnes op ind til hvidløgsfeddene.
- Skære citron eller limequatter i både. Sørg for at fjerne eventuelle sten.
- Læg broccoli, bønner og citrusfrugter, rosmarinkviste og de fire halve hvidløg på en bageplade og spray med lidt olie. Drys lidt salt over.
- Sæt kyllingen i ovnen og bagepladen med broccoli nedenunder.
- Steg i 10 minutter og skru så ned på 200 grader varmluftsovn.
- Steg videre i 40–50 minutter til kyllingen er mør. Vend forsigtigt broccoli og bønner rundt et par gange undervejs.
- Hold øje med broccoli , bønner og hvidløg, og tag dem ud, hvis de er færdige før kyllingen.
- Server kylling med citronskiverne og lad hver enkelt presse saften fra de stegte citronbåde ud over kylling og grøntsager.
Noter
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
![](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/04/kylling_hvidloeg_limequat_i.jpg)