Hjemmelavet Nutella-ish nøddecreme uden tilsætningsstoffer

Det ville ikke være rigtigt at kalde denne opskrift på nøddecreme for hjemmelavet nutella, for den smager ikke præcis som den originale Nutella. Men den smager ubegribeligt godt af hasselnødder og nougat. Og så er den helt uden ultraforarbejdede ingredienser. Brug den som smørepålæg fx på dette sprøde knækbrød, på pandekager, til din morgenmad eller som fyld i kager. Jeg siger ikke, at du ikke må spise den med ske, men kun at det måske kan blive en dårlig vane.
Denne hjemmelavede nutella-ish nøddecreme er helt uden palmeolie og andre ultraforarbejdede ingredienser eller mærkelige tilsætningsstoffer – i modsætning til de købte varianter.
Plantebaseret hasselnøddecreme, naturligt glutenfri og laktosefri
Denne opskrift på nøddesmør er plantebaseret og vegansk, da den er uden mælk, æg og smør. Nøddecremen består af hasselnødder, cacaopulver, sukker og lidt salt og vanilje og er naturligt uden gluten og laktose. Når jeg taler om nøddesmør, er det fordi hasselnødderne får konsistens som peanutbutter, når man blender dem tilstrækkeligt længe.
Nutella var en nærmest uopnåelig drøm, da jeg var barn. Jeg kendte ikke noget bedre at smøre på brødet, og jeg spiste gerne 4 kedelige rugbrødsmadder uden pålæg for at få en enkelt mad med nutella om fredagen. Mine forældre var måske lidt forud for deres tid, for de opfattede bestemt ikke Nutella som hverdagsmad hverken økonomisk eller ud fra et sundhedsperspektiv.
Ægte Nutella indeholder kun 13% hasselnødder (kilde Nutella)! Resten er sukker, palmeolie, skummemælkspulver, fedtreduceret kakao, emulgator (som binder ingredienserne sammen) og vanillin (vaniljesmag). Til sammenligningbestår denne nøddecreme af 86% hasselnødder. Jeg vil derfor vove den påstand, at den er et bedre valg. Nøddecremen her har lidt flere kalorier, men langt mindre sukker (kun en femtedel) og dobbelt så meget protein og fiber som det, man køber. Du kan se energiberegningerne efter opskriften.
Skal din nutella-ish nøddecreme være ekstra cremet?
Hjemmelavet nøddecreme bliver aldrig 100% glat som det købte, men du kan få den meget cremet ved at blende længe. Et andet trick er at bruge flormelis. Hvis du bruger almindeligt sukker, vil nøddecremen knase lidt, da sukkeret aldrig vil blive opløst i nøddesmørret. Det er jo en smagssag, men jeg synes det er lækkert med lidt knasesukker. Foretrækker du din nøddecreme så glat muligt, skal du bruge flormelis i stedet for sukker. Det gør den mere cremet.
Hjemmelavet Nutella-ish nøddecreme helt uden tilsætningsstoffer
Equipment
- Airfryer - kan også laves i ovn.
- Foodprocessor, blender eller en god minihakker Jeg vil anbefale en maskine, hvor knappen ikke skal holdes inde, da massen skal blendes op til 15 minutter.
Ingredienser
- 200 g hasselnødder vægt før ristning
- 1 ½ spsk kakaopulver ca. 12 g
- 25 g sukker eller flormelis (for en mere glat konsistens)
- ½ tsk vaniljepulver
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
- Rist hasselnødderne 5 minutter ved 140 grader i airfryer (eller 10 minutter ved 140 grader i almindelig ovn) til hinderne på hasselnødderne er sprækket.
- Brug et viskestykke til at gnubbe hinderne af nødderne.
- Put nødderne i en foodprocessor og blend nødderne. Sørg for løbende at skubbe massen ned fra kanterne. Du skal være tålmodig. Først bliver nødderne til mel, så til en tyk grynet masse og tilsidst får de en cremet mere flydende konsistens. Det tager op til 15 minutter. Stop, når du synes konsistensen er god.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og blend, til det er blandet.
Video
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Næringsindhold i hjemmelavet nutella-ish versus købt Nutella
Hjemelavet nutella-ish | Nutella | |
Energi (kcal) | 622 | 539 |
Fedt (g) | 53,4 | 30.9 |
- heraf mættet fedt (g) | 4,5 | 10.6 g |
Kulhydrater (g) | 16,2 | 57.5 g |
- heraf sukker (g) | 11,2 | 56.3 g |
Kostfibre (g) | 9,3 | 4,5 g* |
Protein (g) | 14,6 | 6.3 g |
Kilde: Deklarationsberegneren. Næringsangivelserne er med forbehold. Jeg udregner næringsindholdet efter bedste evne, men der kan være unøjagtigheder i data eller fejl i min udregning, og man kan ikke altid være helt præcis. Fx varierer vægten af et æg, eller forskellige slags oste har forskelligt fedtindhold.
*Fiberindholdet er ikke opgivet på nutellaglasset, men er her fundet på et tilsvarende smørepålæg med nødder.
