Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade
![Hyldeblomstsaft og hyldeblomst syltetøj med citron og hyldeblomster](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/06/hyldessaft_og_syltetoej_1000x667.jpg)
Denne opskrift på hyldeblomstsaft giver dig det lækreste hyldeblomstmarmelade i bonus. I stedet for at smide pulpen af citron og hyldeblomster ud, blender man det og koger det med sukker. Det giver en tyk marmelade, der smager af sol og sommer. Jeg vil gå så langt som til at sige, at marmelade af hyld og citron er mit yndlingssyltetøj. Og tænk, så laves dette vildt lækre marmelade af rester, som man normalt bare smider ud. Stop madspild, siger jeg bare.
Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade
Ingredienser
Hyldeblomstsaft
- 50 hyldeblomstskærme
- 2 kg sukker
- 3 citroner
- 50 g citronsyre
- 2 l vand
- Evt. atamon til skylning af flasker og til saften.
Hyldeblomstsyltetøj
- Pulp af hyld og citron
- Lige så meget sukker som pulp ca. 500 g
Sådan gør du
Hyldeblomstsaftevand
- Kog vand og sukker op.
- Imens klippes hyldeblomsterne af stænglerne.
- Skæl citronskallen af. Pil det hvide af citronen og kasser det.
- Skær citronerne i skiver og sørg for at fjerne alle kerner fra citronen.
- Sluk for gryden, når sukkermassen koger og hæld alle ingredienserne i.
- Lad hyldesaften trække 3–5 dage i køleskabet.
- Sigt hyldesaften gennem et klæde og hæld det på rengjorte flasker.
Hyldeblomstmarmelade
- Blend citron-hyldeblomst-pulpen til en grov masse.
- Vej pulpen og tilsæt lige så meget sukker.
- Hvis pulpen er meget tør, så tilsæt lidt hyldeblomstsaft.
- Kog marmeladen forsigtigt med låg i i 5–10 minutter. marmeladen bliver hurtigt tykt, så det skal ikke koge for længe.
- Hæld hyldeblomstmarmeladen på rengjorte glas.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Hyldeblomster findes alle vegne i juni, og selv når man bor inde byen, er det muligt at finde blomstrende hyld. Når man skal plukke hyldeblomsterne, er man ikke i tvivl. Duften og smagen fra den blomstrende hyldebærbusk er både sød og syrlig, og den kan nok bedst beskrives som henad honning og nektar.
Opskriften her er lidt anderledes end den traditionelle opskrift på hyldeblomstsaft, fordi citron og hyldeblomster skal bruges i hyldeblomstmarmeladen. Man skal derfor sørge for omhyggeligt at klippe hyldeblomsterne af stænglerne, så man undgå, at de kommer med i syltetøjet. Fra citronerne skal man bruge både skal og frugtkød, men uden det hvide lag, der sidder imellem. Man starter derfor med at skrælle den gule citronskal af (som man gemmer). Derefter man kan pille det hvide af (som man smider ud).
Jeg koger marmeladen med låg, så sukkerkrystallerne vaskes ned fra kanten at dampen. Det er for at undgå, at marmeladen krystalliserer, og for at den ikke bliver for tør.
Hyldeblomstsaften holder ikke så længe og skal opbevares i køleskab eller fryses. Man kan forlænge holdbarheden ved at tilsætte atamon til saften. Eller man kan undlade atamon og bruge saftevandet hurtigt. Marmeladen skal bare opbevares køligt og mørkt. Den behøver ikke at stå i køleskab.
Hyldeblomstmarmelade lukker sommeren ind i huset
Smagen af hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade er meget forskellig. Hyldeblomstsaften er lys, ren og mild i smagen, mens hyldeblomstmarmeladen, hvor man spiser citronskallen med, har en mere kraftig og gylden smag og farve. Når jeg finder sådan et glas marmelade frem i løbet af vinteren, er det som at lukke sommeren ind i huset.
Spis fx hyldeblomstmarmeladen på mine pandekager eller knækbrød uden mel. Det er også godt på yoghurt og skyr eller på kokos-blomkålsgrød.
![Hjemmelavet hyldeblomstsaft](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/06/hyldeblomstsaft_667x1000.jpg)
![](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/06/hyldeblomstsyltetoej___1000x1500-683x1024.jpg)
![](https://www.avocadoen.dk/wp-content/uploads/2024/06/hyldeblomstsaft__1000x1500-683x1024.jpg)