Avocadoen > Islagkage med æbleis og marcipan

Islagk­age med æbleis og marcipan

Islagkage med æbleis og marcipan

Denne islagk­age med æble og mar­ci­pan er et hit som dessert til gæster. Det gode er, at islagk­a­gen kan laves helt færdig på forhånd. Så skal man bare tage den ud af fry­seren, når man er klar til dessert. Det er altid rart, når man kan for­berede maden på forhånd, før gæsterne kom­mer, så man kan nyde tiden sam­men med dem stedet for at stå i køkkenet. 

Æbleis­lagk­a­gen er ret nem at lave, og man kan sagtens invitere børn til at være med til at pynte kagen med mar­ci­pan. De vil helt sikkert synes, det er sjovt at stikke mar­ci­pan­blom­sterne ud. Se tips til, hvor­dan du laver de nemme mar­ci­pan­blom­ster under opskriften.

Islagk­a­gen består af en man­del­bund top­pet med æbleis prop­pet med små stykker mar­ci­pan. Man­del­bun­den til islagk­a­gen er uden mel og der­for både gluten­fri og uden stivelse. Mar­ci­pan-nis­terne laver jeg af det mar­ci­pan, der bliv­er tilbage, når man har lavet mar­ci­pan­blom­sterne. Æbleisen er lavet med æble­mos, kon­denseret mælk og piske­fløde og er uden æg. Det gode ved at bruge kon­denseret mælk i is er, at isen blot skal vendes sam­men. Man behøver alt­så ikke en ismask­ine eller at røre i den, når den er kom­met på køl. Det samme gælder denne avo­cadois med kon­denseret mælk.

Har du mange æbler, er æbleis en lækker måde at få brugt dem. Måske kan du også finde inspi­ra­tion til at bruge æbler blandt mine andre opskrifter på kager og syl­tetøj med æbler.

Du får en halv dåse kon­denseret mælk til overs, når du laver denne opskrift. Se her, hvad du kan bruge resterne af en dåse kon­denseret mælk til.

Islagk­age med æbleis og marcipan

Islagk­age med man­del­bund, æbleis og mar­ci­pan er et hit som dessert til gæster, da den laves på forhånd. Æbleisen bliv­er blød og cremet helt uden ismaskine.
Tilb. tid1 time 40 min­ut­ter
Fry­setid4 timer
Sam­let tid5 timer 40 min­ut­ter
Ret: Dessert
Køkken: Dan­sk
Diæt: Gluten­fri
Antal: 8 per­son­er
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mini­hakker
  • Fry­se­pose stor
  • Hånd­mikser
  • Kage­plast
  • Spring­form på 22 cm i diameter
  • 2 Blom­sterud­stiks­forme i forskel­lige stør­relser eller andre udstiksforme

Ingre­di­enser

Æbleis

  • 600 g fintskåret æble uden skræl og kerne­hus vægt efter, man har ord­net æblerne
  • 3 spsk. sukker
  • 1 vanil­jes­tang
  • ½ cit­ron skal og saft
  • ½ dåse kon­denseret mælk
  • dl fløde

Man­del­bund

  • 2 æg
  • 135 g man­dler
  • 135 g sukker
  • Lidt smør til formen

Pynt

  • 100 g mar­ci­pan
  • tsk. rød kon­di­tor­farve eller anden farve alt efter motiv
  • tsk. rød eller anden farve

Sådan gør du

Man­del­bund

  • Tænd ovnen på 175 grad­er almin­delig ovn.
  • Blend man­dlerne til groft mandelmel.
  • Skrab kornene ud af vanil­jes­tangen – gem stangen.
  • Pisk æg, sukker og vanil­je, til det er lyst og luftigt.
  • Vend de blend­ede man­dler i æggehviderne.
  • Spænd bagepa­pir fast i bun­den af en spring­form på 22 cm og smør siderne og bagepa­piret med smør.
  • Fordel massen i formen.
  • Bag man­del­bun­den i ovnen i ca. 30 min­ut­ter til den er pænt lysebrun.
  • Lad den køle helt af i formen.

Æble­mos

  • Skræl æblerne, fjern kerne­huset og skær æblerne i små stykker.
  • Riv cit­ron­skallen fint af cit­ro­nen og sæt til side.
  • Kog æble, sukker, cit­ron­saft og vanil­jes­tangen i en gryde med låg til æblerne er beg­y­n­dt safte.
  • Tag låget af og kog æble­mosen ind til den er tyk og uden væske. Det tager 10–15 min­ut­ter alt efter hvor saftige æblerne er. Sørg for at røre godt i gry­den og hold øje med, at det ikke bræn­der på.
  • Pur­er mosen gen­nem en sigte og tilsæt den fin­trevne citronskal.
  • Lad æble­mosen køle helt af i kølesk­a­bet. Imens laves mar­ci­pan­fig­ur­erne. Se hvor­dan under opskriften.

Æbleis

  • Bland kon­denseret mælk i æblemosen.
  • Pisk flø­den til flødeskum og vend det i mosen.
  • Riv resterne af mar­ci­pa­nen groft og vend i isen – sørg for, at det er godt fordelt.

Sam­ling

  • Frigør for­sigtigt kagen fra ring­for­mens sider og åbn ring­for­men. Jeg bruger en plas­tikspa­tel, så jeg ikke ridser spring­for­men. Kagen skal blive stående på bagepa­piret på for­mens bund.
    Frigør kagebunden fra springformen med en spatel af plast
  • Sæt et stykke kage­plast mellem kagen og bun­den. Luk spring­for­men igen.
    Sæt kageplast mellem kagebunden og springformen
  • Hæld æbleisen oven­på bun­den og pynt med marcipanblomsterne. 
  • Dæk islagk­a­gen til og sæt den i fry­seren mindst 4 timer. 
    Islagkagen dækkes af plastik, før den sættes i køleskabet

Tips til æble-islagkage

  1. Lad kagen blive på bagepa­piret i for­men. Det er meget nem­mere at fjerne bagepa­piret, når kagen er frossen.
  2. Kog æble­mosen til den er helt tyk. Det er vigtigt for kon­sis­tensen, at der ikke er væske tilbage i æble­mosen – så undgår man, at isen krystalliserer.
  3. Jeg synes æbleisen bliv­er bedst, når man skræller æblerne, før man koger dem, og pur­erer dem gen­nem en sigte. Så får man en meget lækker og cremet is. Æbleskrællerne kan bruges i æble­marme­lade af æbleskræller.
  4. Jeg har prøvet at lave æbleisen med en mere grov æble­mos, hvor jeg beholdt skrællen på æblerne og und­lod at purere dem. Hvis det er røde æbler, får man en svagt lyserød is og en lidt mere kraftig æbles­mag i isen, men isen bliv­er knap så cremet.

Sådan laver du nemme mar­ci­pan­blom­ster (også for børn)

Jeg har brugt to blom­ster­forme til at stikke pyn­ten ud, men det kunne også være alle mulige andre for­mer afhængigt af anledningen.

  1. Klip fry­se­posen op, så den kan foldes helt ud.
  2. Læg mar­ci­pa­nen på plas­tikken og ælt 1/8 tsk. frugt­far­ven ind i marcipanen.
  3. Fold halvde­len af plas­tik­posen ind over mar­ci­pa­nen og rul den ud med en kagerulle (eller flaske, hvis du ikke har en kagerulle). På den måde undgår du, at mar­ci­pa­nen klistr­er fast til bor­det eller kagerullen, og du kan glemme alt om at skulle tilsætte flormelis til marcipanen.
  4. Stik en stor og 8–10 små blom­ster ud (der skal være nok blom­ster til, at der er en blomst til hver person)
  5. Ælt mar­ci­pa­nen sam­men med end­nu 1/8 tsk. farve, så du får en lidt mørkere rød.
  6. Udstik en lille blomst til at lægge oven på den store blomst i midten.
  7. Tril små kugler til midten af blom­sterne, og sæt resten af mar­ci­pa­nen til side.
  8. Buk blom­sterbladene lidt omkring en lille kugle­form, fx et mod­eler­ingsværk­tøj med en lille kugle i enden – eller hvad du nu har. Jeg brugte et vippemål til drinks, hvor der sid­der en kugle i hver ende.
  9. Saml blom­sterne.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Islagkage med æbleis og marcipan

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften