Islagkage med æbleis og marcipan
Denne islagkage med æble og marcipan er et hit som dessert til gæster. Det gode er, at islagkagen kan laves helt færdig på forhånd. Så skal man bare tage den ud af fryseren, når man er klar til dessert. Det er altid rart, når man kan forberede maden på forhånd, før gæsterne kommer, så man kan nyde tiden sammen med dem stedet for at stå i køkkenet.
Æbleislagkagen er ret nem at lave, og man kan sagtens invitere børn til at være med til at pynte kagen med marcipan. De vil helt sikkert synes, det er sjovt at stikke marcipanblomsterne ud. Se tips til, hvordan du laver de nemme marcipanblomster under opskriften.
Islagkagen består af en mandelbund toppet med æbleis proppet med små stykker marcipan. Mandelbunden til islagkagen er uden mel og derfor både glutenfri og uden stivelse. Marcipan-nisterne laver jeg af det marcipan, der bliver tilbage, når man har lavet marcipanblomsterne. Æbleisen er lavet med æblemos, kondenseret mælk og piskefløde og er uden æg. Det gode ved at bruge kondenseret mælk i is er, at isen blot skal vendes sammen. Man behøver altså ikke en ismaskine eller at røre i den, når den er kommet på køl. Det samme gælder denne avocadois med kondenseret mælk.
Har du mange æbler, er æbleis en lækker måde at få brugt dem. Måske kan du også finde inspiration til at bruge æbler blandt mine andre opskrifter på kager og syltetøj med æbler.
Du får en halv dåse kondenseret mælk til overs, når du laver denne opskrift. Se her, hvad du kan bruge resterne af en dåse kondenseret mælk til.
Islagkage med æbleis og marcipan
Equipment
- Minihakker
- Frysepose stor
- Håndmikser
- Kageplast
- Springform på 22 cm i diameter
- 2 Blomsterudstiksforme i forskellige størrelser eller andre udstiksforme
Ingredienser
Æbleis
- 600 g fintskåret æble uden skræl og kernehus vægt efter, man har ordnet æblerne
- 3 spsk. sukker
- 1 vaniljestang
- ½ citron skal og saft
- ½ dåse kondenseret mælk
- 1½ dl fløde
Mandelbund
- 2 æg
- 135 g mandler
- 135 g sukker
- Lidt smør til formen
Pynt
- 100 g marcipan
- ⅛ tsk. rød konditorfarve eller anden farve alt efter motiv
- ⅛ tsk. rød eller anden farve
Sådan gør du
Mandelbund
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Blend mandlerne til groft mandelmel.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen – gem stangen.
- Pisk æg, sukker og vanilje, til det er lyst og luftigt.
- Vend de blendede mandler i æggehviderne.
- Spænd bagepapir fast i bunden af en springform på 22 cm og smør siderne og bagepapiret med smør.
- Fordel massen i formen.
- Bag mandelbunden i ovnen i ca. 30 minutter til den er pænt lysebrun.
- Lad den køle helt af i formen.
Æblemos
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i små stykker.
- Riv citronskallen fint af citronen og sæt til side.
- Kog æble, sukker, citronsaft og vaniljestangen i en gryde med låg til æblerne er begyndt safte.
- Tag låget af og kog æblemosen ind til den er tyk og uden væske. Det tager 10–15 minutter alt efter hvor saftige æblerne er. Sørg for at røre godt i gryden og hold øje med, at det ikke brænder på.
- Purer mosen gennem en sigte og tilsæt den fintrevne citronskal.
- Lad æblemosen køle helt af i køleskabet. Imens laves marcipanfigurerne. Se hvordan under opskriften.
Æbleis
- Bland kondenseret mælk i æblemosen.
- Pisk fløden til flødeskum og vend det i mosen.
- Riv resterne af marcipanen groft og vend i isen – sørg for, at det er godt fordelt.
Samling
- Frigør forsigtigt kagen fra ringformens sider og åbn ringformen. Jeg bruger en plastikspatel, så jeg ikke ridser springformen. Kagen skal blive stående på bagepapiret på formens bund.
- Sæt et stykke kageplast mellem kagen og bunden. Luk springformen igen.
- Hæld æbleisen ovenpå bunden og pynt med marcipanblomsterne.
- Dæk islagkagen til og sæt den i fryseren mindst 4 timer.
Tips til æble-islagkage
- Lad kagen blive på bagepapiret i formen. Det er meget nemmere at fjerne bagepapiret, når kagen er frossen.
- Kog æblemosen til den er helt tyk. Det er vigtigt for konsistensen, at der ikke er væske tilbage i æblemosen – så undgår man, at isen krystalliserer.
- Jeg synes æbleisen bliver bedst, når man skræller æblerne, før man koger dem, og purerer dem gennem en sigte. Så får man en meget lækker og cremet is. Æbleskrællerne kan bruges i æblemarmelade af æbleskræller.
- Jeg har prøvet at lave æbleisen med en mere grov æblemos, hvor jeg beholdt skrællen på æblerne og undlod at purere dem. Hvis det er røde æbler, får man en svagt lyserød is og en lidt mere kraftig æblesmag i isen, men isen bliver knap så cremet.
Sådan laver du nemme marcipanblomster (også for børn)
Jeg har brugt to blomsterforme til at stikke pynten ud, men det kunne også være alle mulige andre former afhængigt af anledningen.
- Klip fryseposen op, så den kan foldes helt ud.
- Læg marcipanen på plastikken og ælt 1/8 tsk. frugtfarven ind i marcipanen.
- Fold halvdelen af plastikposen ind over marcipanen og rul den ud med en kagerulle (eller flaske, hvis du ikke har en kagerulle). På den måde undgår du, at marcipanen klistrer fast til bordet eller kagerullen, og du kan glemme alt om at skulle tilsætte flormelis til marcipanen.
- Stik en stor og 8–10 små blomster ud (der skal være nok blomster til, at der er en blomst til hver person)
- Ælt marcipanen sammen med endnu 1/8 tsk. farve, så du får en lidt mørkere rød.
- Udstik en lille blomst til at lægge oven på den store blomst i midten.
- Tril små kugler til midten af blomsterne, og sæt resten af marcipanen til side.
- Buk blomsterbladene lidt omkring en lille kugleform, fx et modeleringsværktøj med en lille kugle i enden – eller hvad du nu har. Jeg brugte et vippemål til drinks, hvor der sidder en kugle i hver ende.
- Saml blomsterne.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.