Lynhurtigt kakisyltetøj
Jeg kan bedst lide kakifrugt, når de ikke er alt for modne. Når de er helt modne, koger jeg syltetøj af dem. Her er opskriften på meget nemt kakisyltetøj, der laves i mikroovn. Kakifrugten giver lækkert, ret sød syltetøj, og det kan laves på 10 minutter i mikroovn.
Kakifrugten – eller khaki – er både med hensyn til smag og konsistens lidt svær at blive klog på. Nogle gange minder den om et æble, andre gange mere om en sød nektarin eller blomme. Når den bliver moden bliver den meget blød og endnu sødere. Kakifrugten har en forædlet variant, som kaldes sharonfrugt, og som kun dyrkes i Israel. Her kan du læse mere om kakifrugt.
Jeg kan godt lide at spise kakifrugt på min morgenmad, men den søde frugt fungerer fx også godt i denne gulerodssalat med kakifrugt og ingefær eller som topping på chiagrød.
Syltetøj i mikroovn bliver rigtig godt, fordi frugten beholder lidt bid. Det er et en god måde at få brugt en rest frugt, der ellers er i fare for at blive til madspild. Til dette syltetøj har jeg brugt 200 kakifrugt. Originalt var opskriften beregnet ud fra 100 g, og det kan du også nøjes med. I så fald skal du koge syltetøjet ved fuld effekt i 2 minutter og lav effekt i 5 minutter. Du kan også godt fordoble opskriften, men så skal kogetiden forlænges.
Kakisyltetøjet er rigtig godt på denne chiagrød med kakifrugt, som bliver til en sund dessert sammen med den søde kaki, men det kan selvfølgelig også bruges som alt andet syltetøj fx til pandekager eller på knækbrød.
Vil du gerne lave en større portion kakisyltetøj, fungerer det bedre at koge syltetøjet i en gryde. I så fald kan jeg anbefale dig at prøve dette lækre krydrede kaki-æblesyltetøj med kanel og stjerneanis.
Lynhurtigt syltetøj af kakifrugt
Equipment
- Glas eller skål (skal kunne tåle kogning i mikroovn)
- Mikroovn
Ingredienser
- 200 g Kakifrugt
- 100 g sukker
- ½ Saft og skal af en halv citron
- ½ tom vanillestang (hvis du har en)
Sådan gør du
- Skær frugten i små bitte tern.
- Put frugten i et glas eller skål, der kan tåle kogning. Glasset skal være så stort, at der er plads til, at syltetøjet kan koge op.
- Tilsæt sukker, citron og den tomme vaniljestang.
- Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt i 3 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt et par gange.
- Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 350 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 7 minutter. Hold øje med syltetøjet, mens det koger, og rør rundt ca. hvert minut. Juster mikroovnens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vildt.
- Fisk vaniljestangen op, sæt låg på glasset og opbevar syltetøjet i køleskabet.
Bliv inspireret til andre opskrifter på syltetøj
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Tips til at koge syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogning, fx et sylteglas eller henkogningsglas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glasset og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde sparer man opvask.
Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt. Vær meget forsigtig, når du tager glasset ud af mikroovnen.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukkermængden også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.
I modsætning til, når man koger i gryde, skal kogetiden forlænges, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en portion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 minutter ved fuld effekt og 7 minutter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten.
Med disse små portioner, skal man fylde i små syltetøjsglas. Jeg bruger en lille sovseske til at få syltetøjet ned i glassene.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade i mikroovn
Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. Det gør dog ikke så meget, da portionen er lille. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.