Avocadoen > Lynhurtigt kakisyltetøj

Lyn­hur­tigt kakisyltetøj

Syltetøj af kakifrugter

Jeg kan bedst lide kak­ifrugt, når de ikke er alt for modne. Når de er helt modne, koger jeg syl­tetøj af dem. Her er opskriften på meget nemt kak­i­syl­tetøj, der laves i mikroovn. Kak­ifrugten giv­er lækkert, ret sød syl­tetøj, og det kan laves på 10 min­ut­ter i mikroovn.

Kak­ifrugten – eller kha­ki – er både med hen­syn til smag og kon­sis­tens lidt svær at blive klog på. Nogle gange min­der den om et æble, andre gange mere om en sød nek­tarin eller blomme. Når den bliv­er mod­en bliv­er den meget blød og end­nu sødere. Kak­ifrugten har en forædlet vari­ant, som kaldes sharon­frugt, og som kun dyrkes i Israel. Her kan du læse mere om kak­ifrugt.

Jeg kan godt lide at spise kak­ifrugt på min mor­gen­mad, men den søde frugt fun­ger­er fx også godt i denne gulerodssalat med kak­ifrugt og inge­fær eller som top­ping på chi­a­grød.

Syl­tetøj i mikroovn bliv­er rigtig godt, for­di frugten behold­er lidt bid. Det er et en god måde at få brugt en rest frugt, der ellers er i fare for at blive til mad­spild. Til dette syl­tetøj har jeg brugt 200 kak­ifrugt. Orig­inalt var opskriften bereg­net ud fra 100 g, og det kan du også nøjes med. I så fald skal du koge syl­tetø­jet ved fuld effekt i 2 min­ut­ter og lav effekt i 5 min­ut­ter. Du kan også godt for­doble opskriften, men så skal koge­ti­den forlænges. 

Kak­i­syl­tetø­jet er rigtig godt på denne chi­a­grød med kak­ifrugt, som bliv­er til en sund dessert sam­men med den søde kaki, men det kan selvføl­gelig også bruges som alt andet syl­tetøj fx til pan­dek­ager eller på knæk­brød.

Vil du gerne lave en større por­tion kak­i­syl­tetøj, fun­ger­er det bedre at koge syl­tetø­jet i en gryde. I så fald kan jeg anbe­fale dig at prøve dette lækre kry­drede kaki-æble­syl­tetøj med kanel og stjernea­nis.

Pandekager med kakisyltetøj

Lyn­hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt

Undgå mad­spild og brug en lille rest kak­ifrugt til lyn­hur­tigt syl­tetøj i mikroovn. 
Forb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas eller skål (skal kunne tåle kogn­ing i mikroovn)
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 200 g Kak­ifrugt
  • 100 g sukker
  • ½ Saft og skal af en halv citron
  • ½ tom vanillestang (hvis du har en)

Sådan gør du

  • Skær frugten i små bitte tern.
  • Put frugten i et glas eller skål, der kan tåle kogn­ing. Glas­set skal være så stort, at der er plads til, at syl­tetø­jet kan koge op.
  • Tilsæt sukker, cit­ron og den tomme vaniljestang.
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt i 3 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt et par gange.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 7 min­ut­ter. Hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og rør rundt ca. hvert min­ut. Juster mikroov­nens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vildt.
  • Fisk vanil­jes­tangen op, sæt låg på glas­set og opbe­var syl­tetø­jet i køleskabet.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Tips til at koge syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogn­ing, fx et syl­te­glas eller henkogn­ings­glas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glas­set og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde spar­er man opvask.

Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt. Vær meget for­sigtig, når du tager glas­set ud af mikroovnen. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj. 

Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukker­mæng­den også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.

I mod­sæt­ning til, når man koger i gryde, skal koge­ti­den for­længes, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en por­tion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 min­ut­ter ved fuld effekt og 7 min­ut­ter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effekten.

Med disse små por­tion­er, skal man fylde i små syl­tetøjs­glas. Jeg bruger en lille sovs­eske til at få syl­tetø­jet ned i glassene.

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Syltetøj af kakifrugt

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften