Salat med avocadodressing, avocado, brombær og saltmandler

Velkom­men til Avocadoen.dk


Avo­ca­doen er en mad­blog med opskrifter på god mad af gode råvar­er, som gør dig godt.

Hvem står bag avocadoen.dk?

JJeg hed­der Susanne, og det er mig, der står bag opskrifterne på avocadoen.dk. Til dagligt arbe­jder jeg som kommunikationsspecialist.

Jeg har lavet mad lige fra jeg var barn, og mad har altid været en vigtig del af mit liv. Som barn havde jeg en fast ugentlig maddag, hvor jeg stod i køkkenet med enten min mor eller far. Jeg elsker god mad, og måltiderne har altid været vigtige i den fam­i­lie jeg voksede op i, og senere hen som vok­sen i et travlt hverdagsliv med fire børn. 

Som jeg selv havde, har mine børn en fast ugentlig maddag. Her skal de selv vælge menu­en og delt­age i at lave aftens­maden (og opryd­ning bagefter). Nogle gange gider de ikke, og så er det knap så hyggeligt. Men for det meste er det en hyggelig tid sam­men i en travl hverdag. Med tiden, når børnene bliv­er ældre, bidrager de mere og mere til mad­lavnin­gen. Men lige fra starten kan de bidrage ved at skulle vælge, hvad der skal på menu­en. Og det er alt­så også noget, synes jeg. Alt­så ikke at skulle finde på aftens­maden alle ugens dage. Senere hen beg­y­n­der de selv at finde og finde på nye opskrifter og bringer på den måde nye ret­ter ind i fam­i­lien. Det er fantastisk!

Mit mål har været at åbne mine børns øjne for glæ­den og de mange fordele der er ved selv at lave lækker mad. Jeg håber, det giv­er dem en god bal­last og en basisv­i­den om råvar­er og mad­lavn­ing, som de tager med videre ud i livet. 

Hvad er mad uden stivelse?

Her på avo­ca­doen undgår jeg så vidt muligt mad med stivelse. På et tid­spunkt fandt jeg ud af, at jeg har det meget bedre med at undgå alt for meget stivelse i min mad. Når jeg fortæller det til andre, er der mange der svar­er, at de har det egentlig på samme måde. Der­for har jeg val­gt at dele mine opskrifter her på Avocadoen.

Stivelse find­es i korn, dvs. i mel, brød, knæk­brød, kiks, pas­ta, gryn (som fx havre­gryn) og i kartofler, ris, majs (samt majs­mel og corn­flakes) og bæl­gfrugter. Det er de ingre­di­enser, som jeg undgår her på bloggen. Der er få und­tagelser, når jeg synes, at ret­ten ikke kan fun­gere uden. I så til­fælde sørg­er jeg for at skrive, at der er stivelse i. 

Ret­ter uden stivelse er mad, der smager godt – rigtig godt. Ofte erstat­ter jeg pas­ta eller ris med grøntsager. Nød­der og æg er også gode erstat­ninger i det stivelses­fri køkken. Og ofte synes jeg, at der er langt mere smag i alter­na­tiv­er til stivelse­sh­oldig mad. 

Det er egentlig ikke noget prob­lem for mig at undgå stivelse. Det svære er, når man bliv­er inviteret ud eller fx vil delt­age i fælles mor­gen­brød på arbe­jdet og i alle de andre sociale sam­men­hænge, der ofte involver­er mad. Her har jeg beslut­tet at gå på kom­pro­mis, og jeg spis­er altid det, der bliv­er serveret for mig. At være fælles om at smage og nyde mad sam­men med fam­i­lie, ven­ner og kol­leger er vigtigere for mig end at undgå stivelsen.

Men når jeg selv laver maden, så væl­ger jeg som regel mad uden mel, korn, gryn osv. Jeg har savnet et sted, hvor jeg kunne finde inspi­ra­tion til mad uden disse ingre­di­enser, så der­for har jeg sam­let mine bed­ste opskrifter på dette site. Forhåbentlig kan det blive let­tere for andre at finde opskrifter på mad uden stivelse.

Hvor­for vælge mad uden stivelse?

Der kan være flere grunde til at fravælge stivelse. Megen mad uden stivelse er per­fekt på en ketodiæt eller blod­sukker­ven­lig diæt, da man netop ikke spis­er almin­deligt brød, pas­ta og ris på keto. Per­son­ligt har jeg det meget bedre i maven, når jeg skær­er ned på stivelsen. Jeg undgår dog ikke frugt og sukker, som man gør på en keto­gen diæt. Der er der­for også mange opskrifter her på bloggen, som ikke er veleg­nede for folk på keto eller for dia­betikere, selv om en del kan bruges på en blod­sukker­ven­lig diæt.

På avocadoen.dk er de fleste opskrifter uden gluten

Når man væl­ger mad uden stivelse, er maden sam­tidig gluten­fri. Gluten find­es i korn, så når man undgå mel og mad­var­er med mel, slip­per man for gluten. Der­for skriv­er jeg, at der er mange gluten­fri opskrifter her på Avo­ca­doen. Det er dog ikke alle råvar­er, som jeg bruger her på bloggen, der automa­tisk er gluten­fri. Da jeg ikke har cøli­a­ki eller hvedeal­ler­gi, kan jeg sagtens bruge pro­duk­ter, hvor der kan være små mængder hvedemel i. Det kan fx være soya, bagepul­ver, choko­lade eller krym­mel. Hvis man lid­er af cøli­a­ki eller hvedeal­ler­gi, skal man sørge for at vælge disse pro­duk­ter i en gluten­fri ver­sion eller sikre sig, at de er uden hvede. 

Hvor­for hed­der bloggen Avocadoen?

Jeg elsker avo­ca­do – der­for! Det kan du læse mere om på det første indlæg på avocadoen.dk.

Læs om frugten avocado

…og find alle mine opskrifter med avo­ca­do.