Avocadoen > Karamel-ish: sød og cremet proteinis uden tilsat sukker

Karamel-ish: sød og cremet pro­tei­nis uden tilsat sukker

Karamel-ish proteinis af dadler og hytteost

Du bliv­er over­ras­ket over lækker­he­den af denne pro­tei­nis, som kan laves af 2 ingre­di­enser. Isen er uden tilsat sukker, men har sød smag som karamel. Sød­men og karamels­ma­gen kom­mer fra dadler.

Selve isen består af hyt­teost. Hyt­teost inde­hold­er over 13% pro­tein pr. 100 g, så hyt­teosten bidrager godt med pro­tein i isen. Da hyt­teost og dadler blendes, bliv­er isen cremet og lækker, og man mærk­er slet ikke de små osteko­rn fra hytteosten. 

Isen er uden tilsat sukker og med lavt fedtind­hold, så den lig­ger helt klart i den sunde ende på isskalaen. Jeg synes, isen bliv­er bedst og mest cremet, når man væl­ger hyt­teost med 4% fedt, men du kan også sagtens lave isen af den magre hyt­teost, hvis du går efter meget lavt fedtind­hold. Jeg tæller ikke selv kalo­ri­er, men jeg ved at mange gør. Så jeg har udreg­net kalo­rieind­hold og energi­fordel­ing med 1% og 4% fedt i hyt­teosten. Se tabellen under opskriften. 

Dadler kom­mer med fibre og vit­a­min­er, som man ikke får fra sukker. Men lad mig også lægge kor­tene på bor­det: selv om dadler er sun­dere end sukker, så har dadler også et højt ind­hold af hur­tige kul­hy­drater. Så denne is er et sun­dere alter­na­tiv, og kan opfattes som en sun­dere dessert eller snack, men den udgør ikke et sundt måltid.

Grun­dop­skrift på sun­dere is – og forslag til varianter

Herun­der får du både grun­dop­skriften på 2‑in­gre­di­enser-pro­tei­nis med hyt­teost og dadler. Jeg har også testet et hav af forskel­lige vari­anter og har udval­gt de bed­ste til dig. Den lækreste vari­ant af pro­teinisen er efter min mening chunky mon­key is med banan, val­nød og choko­lade. Også den pro­tein­rige peanut­but­teris er på min top 3 over de forskel­lige varianter.

Hvis du spis­er isen 3–8 timer efter, du har sat den i fry­seren, kan den spis­es direk­te fra fry­seren. I starten har den kon­sis­tens som soft­ice. Efter 7–8 timer i kulden kan isen kugles, Skal isen stå læn­gere end 9–10 timer i fry­seren, bliv­er den hård, og skal blødgøres, før den kan spis­es, som jeg beskriv­er efter opskriften.

Karamel-ish: sød og cremet pro­tei­nis uden tilsat sukker

Du bliv­er over­ras­ket over lækker­he­den af denne pro­tei­nis af dadler og hyt­teost. Isen er uden tilsat sukker, cremet, sød og per­fekt sun­dere dessert.
Forb. tid20 min­ut­ter
Tid i fryser3 timer
Sam­let tid3 timer 20 min­ut­ter
Ret: Dessert
Diæt: Low Fat
Antal: 4 per­son­er
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mask­ine, der kan blende (fx food­process­er, blender, mini­hakker eller creamy ismaskine)

Ingre­di­enser

Grun­dop­skrift

  • 500 g hyt­teost
  • 200 g dadler uden sten

Vanil­je

  • 1 tsk. vanil­jepul­ver

Chunky mon­key

  • 2 banan­er
  • 50 g val­nød­der
  • 100 g mørk choko­lade

Peanut­but­ter

  • 100 g peanut­but­ter
  • 50 g choko­lade
  • 50 g peanuts

Kanel

  • 1 tsk. kanel

Kokos

  • 100 g kokos (revet)

Sådan gør du

  • Blend hyt­teost og dadler, til dadlerne er i min­dre stykker.
  • Lad blandin­gen stå i 10 minutter.
  • Blend igen til blandin­gen er cremet og glat. Der vil stadig være bittes­må stykker af dadlerne.
  • Tilsæt evt. ingre­di­enser til en af vari­anterne og bland med en dejskraber.
  • Put i en bøtte og frys 3–10 timer.

Tips til at få isen blød og cremet, hvis den er blevet hård i fryseren

  1. Tålmodighed: Lad isen tø op 30–45 min­ut­ter, før du skal bruge den.
  2. Mikroovn: Sæt isen i mikroov­nen ved allerlaveste effekt, til den har fået sin lækre cremede kon­sis­tens tilbage.
  3. Blender: Put isen i en blender eller mini­hakker og blend, til isen er blød og cremet.

Næringsind­hold i pro­tei­nis af hyt­teost og dadler

Næringsind­hold pr. 100 gHyt­teost med 4% fedtHyt­teost med 1 g fedt
Ener­gi, kcal163143
Fedt, g3,31,0
- her­af mæt­tede fedt­syr­er, g2,00,6
Kul­hy­drat, g22,522,4
- her­af sukker­arter, g20,019,8
Kost­fi­bre, g1,81,8
Pro­tein, g9,910,1

Kilde: Dekla­ra­tions­bereg­neren. Jeg udreg­n­er næringsind­hold­et efter bed­ste evne. Der kan være unø­jagtighed­er i data eller fejl i min udreg­n­ing, så næringsan­givelsen er med forbehold.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften