Stikkelsbærtærte uden mel – med mandel-marcipancrumble
Denne stikkelsbærtærte uden mel er min absolut yndlingstærte. Den er ultimativt den bedste frugttærte jeg kender. Kagen består af en syrlig stikkelsbærkompot, som dækkes af en virkelig lækker mandel-marcipancrumble. En syrlig kage, der går ufattelig godt sammen med både flødeskum og is.
Man mærker på ingen måde, at denne stikkelsbærtærte er uden mel. Som erstatning for mel bruger jeg marcipan og mandler, som er malet til mandelmel. Tærten er glutenfri, hvis man sørger for at bruge glutenfri marcipan. Når man hakker mandlerne, skal man sørge for ikke at hakke dem alle alt for fint. Mandelstykkerne gør, at crumblen på tærten får en virkelig lækker crunchy konsistens.
Bærrene til kompotten koges først i 5 minutter, før de fiskes op af gryden med en hulske. Der kommer en del væske ud af stikkelsbærrene, som så skal koges ind, til lagen har sirupskonsistens. Det giver en virkelig lækker og stærk stikkelsbærkompot. Du kan lave geleprøven for at tjekke konsistensen.
Stikkelsbærtærte uden mel – med mandel-marcipancrumble
Equipment
- Tærtefad 18 cm
- Minihakker
Ingredienser
Stikkelsbærkompot
- 250 g stikkelsbær
- 1 dl sukker
- 1 spsk. vand
- ¼ vaniljestang (korn + stang som koges med) eller ¼ tsk stødt ingefær
Mandel-marcipancrumble
- 65 g smør
- 50 g sukker
- 50 g revet marcipan
- 1 æg
- 85 g mandler
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader
Stikkelsbærkompot
- Kog 250 g stikkelsbær med vand og vanilje/ingefær i 5 minutter.
- Fisk bærrene op med en hulske og læg i et tærtefad på ca. 18 cm.
- Kog lagen ind til den begynder at tykne.
- Hæld lagen over bærrene i tærtefadet.
Mandel-marcipancrumble
- Rør smør og sukker sammen med en ske eller dejkrogene på håndmixeren.
- Rør revet marcipan og æg i dejen.
- Hak mandlerne i minihakker til en del af dem er blevet til mel. Der skal stadig være mandelstykker tilbage.
- Vend mandelmelet i dejen og fordel forsigtigt crumblen over stikkelsbærkompotten.
- Bag tærten til den er gylden. Det tager 20–25 minutter.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Omvendt stikkelsbærtærte
Opskriften her er til en lille tærte til fire personer. Den passer i et tærtefad på 16–18 cm. Vil du lave en større tærte, kan du fordoble opskriften. Så passer den i et tærtefad på 22–24 cm.
Der er tale om en omvendt tærte, hvor bærrene ligger i bunden af tærtefadet og dækkes af crumble. Tærten kan laves med både grønne og røde stikkelsbær, men den bliver flottest med de røde bær.
Det er en syrlig kage. Det er det, der gør den så lækker i kombinationen med den søde mandel-marcipancrumble og flødeskum eller is. Og så er der marcipan i tærtedejen, og det er jo altid godt, hvis man spørger mig. Findes der nogen kager, der ikke bliver bedre af lidt marcipan? Måske – men denne er i hvert fald lækker. Det samme gælder jordbærkage med marcipanbund.
Er du på udkig efter glutenfri kager uden frugt, kan jeg anbefale dig verdens bedste brownie eller brownie med et lag karamel i midten.