Avocadoen > Stikkelsbærtærte uden mel – med mandel-marcipancrumble

Stikkels­bærtærte uden mel – med mandel-marcipancrumble

Stikkelsbærtærte med stikkelsbærkompot og mandel-marcipancrumble

Denne stikkels­bærtærte uden mel er min abso­lut yndlingstærte. Den er ulti­ma­tivt den bed­ste frugt­tærte jeg kender. Kagen består af en syrlig stikkels­bærkom­pot, som dækkes af en virke­lig lækker man­del-mar­ci­pan­crum­ble. En syrlig kage, der går ufat­telig godt sam­men med både flødeskum og is.

Man mærk­er på ingen måde, at denne stikkels­bærtærte er uden mel. Som erstat­ning for mel bruger jeg mar­ci­pan og man­dler, som er malet til man­delmel. Tærten er gluten­fri, hvis man sørg­er for at bruge gluten­fri mar­ci­pan. Når man hakker man­dlerne, skal man sørge for ikke at hakke dem alle alt for fint. Man­del­stykkerne gør, at crum­blen på tærten får en virke­lig lækker crunchy konsistens.

Bær­rene til kom­pot­ten koges først i 5 min­ut­ter, før de fiskes op af gry­den med en hulske. Der kom­mer en del væske ud af stikkels­bær­rene, som så skal koges ind, til lagen har sirup­skon­sis­tens. Det giv­er en virke­lig lækker og stærk stikkels­bærkom­pot. Du kan lave geleprøven for at tjekke konsistensen.

Stikkels­bærtærte uden mel – med mandel-marcipancrumble

Stikkels­bærtærte uden mel med syrlig stikkels­bærkom­pot og lækker man­del-mar­ci­pan­crum­ble. Serv­er den med is eller flødeskum. 
Forb. tid20 min­ut­ter
Tilb. tid20 min­ut­ter
Sam­let tid40 min­ut­ter
Ret: Bagværk, Dessert
Køkken: Dan­sk
Antal: 4 per­son­er
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Tærte­fad 18 cm
  • Mini­hakker

Ingre­di­enser

Stikkels­bærkom­pot

  • 250 g stikkels­bær
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk. vand
  • ¼ vanil­jes­tang (korn + stang som koges med) eller ¼ tsk stødt ingefær

Man­del-mar­ci­pan­crum­ble

  • 65 g smør
  • 50 g sukker
  • 50 g revet mar­ci­pan
  • 1 æg
  • 85 g man­dler

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader

Stikkels­bærkom­pot

  • Kog 250 g stikkels­bær med vand og vanilje/ingefær i 5 minutter.
  • Fisk bær­rene op med en hulske og læg i et tærte­fad på ca. 18 cm.
  • Kog lagen ind til den beg­y­n­der at tykne.
  • Hæld lagen over bær­rene i tærtefadet.

Man­del-mar­ci­pan­crum­ble

  • Rør smør og sukker sam­men med en ske eller dejkro­gene på håndmixeren.
  • Rør revet mar­ci­pan og æg i dejen.
  • Hak man­dlerne i mini­hakker til en del af dem er blevet til mel. Der skal stadig være man­del­stykker tilbage.
  • Vend man­delmelet i dejen og fordel for­sigtigt crum­blen over stikkelsbærkompotten.
  • Bag tærten til den er gylden. Det tager 20–25 minutter.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Omvendt stikkels­bærtærte

Opskriften her er til en lille tærte til fire per­son­er. Den pass­er i et tærte­fad på 16–18 cm. Vil du lave en større tærte, kan du for­doble opskriften. Så pass­er den i et tærte­fad på 22–24 cm.

Der er tale om en omvendt tærte, hvor bær­rene lig­ger i bun­den af tærte­fadet og dækkes af crum­ble. Tærten kan laves med både grønne og røde stikkels­bær, men den bliv­er flottest med de røde bær. 

Det er en syrlig kage. Det er det, der gør den så lækker i kom­bi­na­tio­nen med den søde man­del-mar­ci­pan­crum­ble og flødeskum eller is. Og så er der mar­ci­pan i tært­ede­jen, og det er jo altid godt, hvis man spørg­er mig. Find­es der nogen kager, der ikke bliv­er bedre af lidt mar­ci­pan? Måske – men denne er i hvert fald lækker. Det samme gælder jord­bærk­age med mar­ci­pan­bund.

Er du på udkig efter gluten­fri kager uden frugt, kan jeg anbe­fale dig ver­dens bed­ste brown­ie eller brown­ie med et lag karamel i midten.

Stikkelsbærtærte uden mel med syrlig stikkelsbærkompot og lækker mandel-marcipancrumble. Den allerbedste frugttærte. Server den med is eller flødeskum.

Lad dig inspirere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften