Avocadoen > Syltetøj og marmelade i mikroovn

Syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Jordbærsyltetøj med ciron og vanilje lavet i airfryer

Det er supernemt at koge marme­lade og syl­tetøj i mikroovn. Og så tager det under 10 minutter.

Jeg bruger ofte mikroov­nen til at lave syl­tetøj, hvis jeg har en lille smule frugt til overs. En lille por­tion syl­tetøj eller marme­lade skal koge meget kor­tere tid i mikroovn end i gryde. Hvis du vil lave en større por­tion, kan det ikke svare sig at bruge mikroovnen. 

Hvilke frugter og bær kan koges i mikroovn?

Alle slags frugter og bær, som du ville koge almin­deligt syl­tetøj af, kan koges i mikroovn. Der er få und­tagelser, fx cit­rusfrugter, som skal koge læn­gere tid. Jeg har dog med held lavet lime­quat­syl­tetøj i mikroovn, da skallen på lime­quat ikke er så sej som på andre citrusfrugter. 

Ved at koge syl­tetø­jet i mikroovn bevar­er man flere af vit­a­min­erne fra frugten, da koge­ti­den er kort. Frugten bevar­er også lidt mere af sin struk­tur, så kon­sis­tensen og sma­gen af syl­tetøj lavet i mikrovn bliv­er virke­lig lækker. 

Tips til at koge syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogn­ing, fx et syl­te­glas eller henkogn­ings­glas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glas­set og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde spar­er man opvask.

Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt. Vær meget for­sigtig, når du tager glas­set ud af mikroovnen. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj. 

Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukker­mæng­den også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.

I mod­sæt­ning til, når man koger i gryde, skal koge­ti­den for­længes, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en por­tion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 min­ut­ter ved fuld effekt og 7 min­ut­ter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effekten.

Med disse små por­tion­er, skal man fylde i små syl­tetøjs­glas. Jeg bruger en lille sovs­eske til at få syl­tetø­jet ned i glassene.

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Syl­tetøj i mikroovn er en hur­tig og nem måde at lave syl­tetøj. Meto­den er rigtig god, hvis du har lidt frugt eller bær til overs, og du undgår madspild 
Forb. tid3 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Køkken: Dan­sk
Antal: 1 glas
For­fat­ter: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas som kan tåle kogn­ing Gerne med låg
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g frugt eller bær
  • 50 g sukker
  • En form for kry­dring fx vanil­je, cit­ron, stjernea­nis, inge­fær, rom, valnødder

Sådan gør du

  • Skær frugten i små stykker
  • Put først sukker i glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i og tilsæt dernæst kry­d­deri og frugt. Und­lad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt.
  • Fisk evt. kry­d­deri op, og sæt låg på glasset.

Not­er

Opbe­var i køleskab. 

Herun­der har jeg sam­let alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade kogt i mikroovn.

Æble­syl­tetøj i mikroovn
Æble­syl­tetøj er over­rask­ende lækkert, og det er supernemt at lave i mikroovn. Du skal bare bruge æbler, sukker og vanil­je, og det tager bare 10 min­ut­ter at koge i mikroovn.
Æble­syl­tetøj i mikroovn
Æblesyltetøj med vanilje lavet i mikroovn
Sol­bær­syl­tetøj i mikroovn
Sol­bær­syl­tetøj kan laves i mikroovn på under 10 min­ut­ter. Rom og sol­bær går rigtig godt sam­men, så tilsæt evt. rom for en vok­sen­ver­sion. Herun­der får du opskriften ved brug af 100 g bær og 150 g bær, da koge­ti­den afhænger af mængden. 
Opskrift på sol­bær­syl­tetøj i mikroovn
Solbærsyltetøj lavet i mikroovn
Hind­bær­syl­tetøj i mikroovn
Opskrift på en dejlig hindbærsyltetøj/marmelade i mikroovn. Jeg har tilsat stikkels­bær, som fremhæver hind­bærs­ma­gen og tykn­er syl­tetø­jet. De kan dog undlades.
Opskrift på hind­bær­syl­tetøj i mikroovn
Hindbærsyltetøj med stikkelsbær kogt i mikroovn
Jord­bær­syl­tetøj i mikroovn
Dette jord­bær­syl­tetøj med cit­ron og vanil­je har den per­fek­te bal­ance mellem sødt og syrligt. Brug det på pan­derk­ager eller som top­ping på skyr eller grød.
Opskrift på jord­bær­syl­tetøj i mikroovn
Jordbærsyltetøj med citron og vanilje
Abrikos­syl­tetøj i mikroovn.
Abrikos har en helt unik sød-syrlig smag med not­er af hon­ning og noget blom­ster- eller nek­taragtigt. Når man syl­ter abrikos­er, bliv­er denne abrikoss­mag fremhævet, så abrikos­syl­tetøj i mikroovn har sin helt egen særlige smag.
Se opskrift på abrikos­syl­tetøj i mikroovn
Abrikossyltetøj med citron og vanilje kogt i mikroovn
Man­darin­syl­tetøj i mikroovn
Et par kedelige man­dariner kan blive til det lækreste­syl­tetøj, som ovenikø­bet kan laves på under 10 min­ut­ter i mikroovnen. 
Hur­tigt mandarinsyltetøj
Mandarinsyltetøj, mandariner og stjerneanis.
Lyn­hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt
Undgå mad­spild og brug en lille rest kak­ifrugt til lyn­hur­tigt syl­tetøj i mikroovn. 
Hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt
Kakisyltetøj

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du kan lide opskriften, må du meget gerne anmelde den ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden. 

Lad dig inspirere