Syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer
Hvis man vil lave syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer og unødige e‑numre, kan man sylte som i gamle dage med halvt sukker og halvt bær. Dette bliver lækkert, men selvfølgelig også ret sødt syltetøj.
Marmelade og syltetøj lavet på denne måde holder i en evighed i vores “vinkælder”, som er i bunden af vores garage i et lukket rum under trappen. Der er mørkt, køligt og frostfrit. Jeg har endnu ikke oplevet at åbne et glas syltetøj eller marmelade, der har været dårlig selv efter flere års opbevaring. Når syltetøjet først er åbnet, skal det dog opbevares i køleskabet og spises hurtigt.
Hvordan laver man syltetøj uden konserveringsmiddel?
Når du koger marmelade og syltetøj uden konserveringsmiddel, er det ekstra vigtigt, at dine glas er rene og skoldede, før du hælder syltetøj i. Det gør du sådan her:
- Sørg for at din vask og dit køkkenbord er rent.
- Vask grundigt hænder.
- Fyldt først dine syltetøjsglas med varmt vand fra hanen, så glassene er varmet op. Hæld det varme vand ud og hæld nu kogende vand i glassene.
- Lågene putter jeg i en skål og overhælder med kogende vand.
- Brug en madlavningstang til at håndtere de varme glas og låg og læg dem på et rent viskestykke.
- Jeg plejer at lade det varme vand stå i glassene til syltetøjet er færdigt.
Hvordan tjekker man, om syltetøjet er færdigt
Når man ikke tilsætter geleteringsmiddel til marmelade og syltetøj, kan der godt være brug for at koge frugt og sukker lidt længere tid for at syltetøjet ikke bliver for tyndt. Det har den sideeffekt, at smagen også bliver mere koncentreret. For at vurdere, om syltetøjet har den rigtige tykkelse, så gør følgende:
- Stil en lille tallerken i fryseren, før du går i gang.
- Kog til syltetøjet begynder at tykne.
- Dryp lidt marmelade på den kolde tallerken og vurder, om den har den rette konsistens. Ellers kog videre, til du synes, tykkelsen er rigtig.